Šport
16 ogledov

Upa, da ne bo padla v brezno utrujenosti

Petra Majdič ima s svetovnih prvenstev eno odličje. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Največja slovenska odprava v smučarskih tekih na SP odhaja z visokimi cilji. Prvo ime je seveda Petra Majdič, ki ima za seboj odlične priprave, a opozarja, da bi lahko tudi "pregorela".

Slovenska ekipa v smučarskih tekih na svetovno prvenstvo v Oslu odhaja z velikimi pričakovanji. Prvo ime odprave je Petra Majdič. V ekipi je še šest tekmovalk – Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Anja Eržen, Alenka Čebašek, Mirjam Cossettini – ter prvi moški lastovki po nekaj letih Boštjan Klavžar in Rok Tršan.

Slovenska šampionka, ki je preizkušnjo v ruskem Ribinsku izpustila, se je v tritedenskem tekmovalnem premoru v celoti posvetila pripravam na zaključek sezone in največjo letošnjo tekmo, svoje že sedmo po vrsti in po napovedih zadnje svetovno prvenstvo. Zadnja postaja svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom je Drammen, kjer je trikrat stala na stopničkah, leta 2006 pa je prav na tem prizorišču dosegla svojo prvo zmago v karieri. Majdičeva bo Drammen vzela kot odlično predpripravo za vrhunec sezone.

"Priprave v Seiser Almu, Dobbiacu in na Rogli sem očitno preživela. Tako hude priprave sem imela trikrat v življenju doslej, in sicer pred SP v Saporu, pred olimpijskimi igrami v Vancouvru in letos. Zdaj lahko samo še čakam, ali sem šla preko svojih zmogljivosti in bom padla v brezno utrujenosti ali bo zaželena forma prišla ravno ob pravem času na Holmenkollnu. V torek sem opravila še zadnji izjemno težak trening, zdaj pa bom znova imela malce premora," je Majdičeva razmišljanje pred odhodom v Skandinavijo strnila na sredini novinarski konferenci na sedežu smučarske zveze.

Po uspehu v Ribinsku po prvi dvojni zmagi v zgodovini samostojne Slovenije na tekmi svetovnega pokala v sprintu v klasični tehniki imata visoke načrte upravičeno tudi naslednji dve vroči železi: Višnarjeva, ki je že na Norveškem, in Fabjanova. Besničanka tako ne taji ambicij. "Po Ribinsku so vsi začeli govoriti, kdaj lahko pričakujemo trojno slovensko zmago. Če se bo to uresničilo na svetovnem prvenstvu, se moramo me samo še med seboj dogovoriti, katera bo zasedla katero mesto," je bila dobro razpoložena Fabjanova, ki formo pred odhodom v Oslo pili na treningih v Planici ter v celinskem pokalu, na podlagi katerega ima dobre občutke.

S SP je Majdičeva doslej prinesla eno lovoriko. V Saporu je leta 2007 osvojila srebrno kolajno v sprintu, z največjih tekmovanj pa ima najuspešnejša slovenska smučarska tekačica še bron z zimskih olimpijskih iger v Vancouvru, kjer se je lani ob tem času odvila pretresljiva zgodba o vztrajnosti, ki je pretresla svetovno javnost, z Majdičevo v glavni vlogi.

Po izjemni sezoni, ki je za zdaj niso ogrozile niti težave z zdravjem, ter dejansko pravljični vrnitvi na veliko sceno po poškodbi v Vancouvru Majdičeva ostaja še naprej visoko pri svojih ciljih. Z zadnjega svetovnega prvenstva bi se želela posloviti v velikem slogu, nikakor pa ne bo razočarana, če si okrog vratu ne bo nadela odličja, zelo pa bi bila vesela, če bi v ospredje stopili tudi ostali člani odprave. Majdičeva bo na SP startala na vsaj štirih tekmah.

Predstavnika vodstva nordijskih reprezentanc predsednik zbora za teke Mitja Praznik in vodja teka na smučeh Marko Gracer sta zadovoljna, da so oblikovali tako številčno ekipo ter vanjo uvrstili vse, ki so izpolnili merila. Gre za dejansko največjo slovensko odpravo na SP doslej. "Tudi pričakovanja so temu primerna, mogoče pri moškem delu ne tako visoka kot pa pri dekletih," je dodal Gracer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.