Šport
21 ogledov

"Upam, da me Nova prehiti že na SP"

Sašo Udovič opozorja, da Alžirce ne smemo podcenjevati. (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Reprezentanca je svoje kvalitete pred SP pokazala z zmago 3:1 nad Novo Zelandijo. Za komentar smo prosili Saša Udoviča. "Mislim, da je bil prvi polčas primer, kako morajo igrati proti Alžircem."
S 35 zadetki je najboljši strelec reprezantance Zlatko Zahović. Drugi na lestvici je bil do tega petka Sašo Udovič (s 16 goli). Zdaj ga je ujel Milivoje Novaković. "Mi je v veselje in upam, da me prehiti že na SP, saj bi to pomenilo, da bodo dosegli dobre rezultate," pove Sašo Udovič.

Sašo, za varovance Matjaža Keka je bila to edina prava prijateljska tekma pred SP. Kakšen vtis so pustili na vas?
Ko spremljamo vesti iz drugih reprezentanc, je najbolj pomembno, da ni bilo poškodb. Nekaj je sicer bilo z Ljubijankićem, a ne bo nič hujšega. Tekma je bila trda in s tega pogleda je šlo vse srečno skozi. To ni bila prava prijateljska tekma, bila je res ostra. Kar se tiče same igre: naši so igrali rutinirano, igro so imeli celo tekmo pod kontrolo in temu primeren je tudi rezultat. Mogoče je bilo nekaj napak v obrambi, a to je najbrž posledica težkih nog s priprav. To tekmo, kot zadnjo pred SP, bi ocenil kot zelo solidno.

Bi morali na SP igrati, kot so v prvem polčasu ali pa bo treba še kaj dodati?
Časa, da bi še kaj dodelali, ni več veliko. Selektor ima jasno vizijo, s kom začeti in kako se pripraviti na prvo tekmo z Alžirci, ki bo zagotovo najbolj pomembna. Ja, mislim, da je bil ta prvi polčas primer, kako morajo igrati proti Alžircem. Torej: zelo agresivno v obrambi, s kratkimi podajami v sredini in konkretna realizacija v napadu.

Najbrž nas lahko veseli, da je Milivoje Novaković spet v dobri strelski formi? Ujel je vaše število zadetkov v dresu reprezentance.
Mi je v veselje in upam, da me prehiti že na SP, saj bi to pomenilo, da bodo dosegli dobre rezultate. Po malce slabši sezoni v klubu in nekaj poškodbah njegova strelska forma res razveseljuje.

Vsi posamezniki so del kolektiva. Že iz naše generacije je moč slovenske reprezentance oziroma vseh manjših reprezentanc, kar naša gotov je, je moč v kolektivu, v ekipni igri in včeraj smo bili na pravem nivoju. Upam, da bo tako tudi v Južni Afriki.
Sašo Udović
Oba gola je dal iz prostega strela, takih golov v zadnjih letih ni bilo prav veliko, še posebej ne toliko kot v časih Zlatka Zahoviča.
Naša reprezentanca je bila vedno nevarna ob prekinitvah. Mogoče ne ravno s strelom neposredno na gol, ampak v skok igri. To je še en dodatek v naši igri.

V petek je debitiral Tim Matavž. O njem se je letos zaradi golov na Nizozemskem veliko govorilo. Kaj vi menite o njem?
To je vsekakor prava poteza selektorja. Mladi prihajajo. To je nagrada za mladega reprezentanta. To priložnost si je vsakakor zaslužil. Za njega je velika stvar, da gre na SP, in da se kali za naprej.

Mislite, da bi lahko dobil priložnost tudi v Južni Afriki?
To je odvisno do tekme, rezultata, spleta okoliščin. A mislim, da vsak od izbranih fantov lahko da svoj doprinos v uspešnemu rezultatu v Južni Afriki.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Česa se bodo naši nasprotniki bolj bali na SP? Morda raznovrstnih in številnih napadalcev? Odličnega Samirja Handanovića v golu?
Nekaj posameznikov je res v dobri formi. Handanović je včeraj ubranil priložnost za 2:2. Je eden od najboljših mladih vratarjev v Evropi in na svetu. Absolutno je on ob Korenu in Novakoviću nosilec naše igre. Veliko pričakujem tudi od lucidnih preigravanj Birse.

Pot na SP z lepo zmago 3:1 da nogometašem dodatnega elena in motivacije. Tudi v vaši generaciji ste na veliki tekmovanji odšli z dobro popotnico.
Vsekakor! To je potrebno za mir v hiši, med igralci, v odnosih. Prijateljske tekme so dobre, če se jih zmaguje. Na njih se potrdijo notranji odnosi, ekipni duh. A že danes je treba pozabiti na to tekmo in se osredotočiti le še na prvo tekmo SP. Zdaj prihajajo prave tekme!

Mislim, da bosta prvi dve tekmi odločali o naši uvrstitvi v osmino finala. Ne glede na poškodbo Ferdinanda je realno Anglija za razred ali dva močnejša od ostalih treh reprezentanc.
Sašo Udović
Zdi se mi, da je ekipni duh in dobro razpoloženje na tako velikem tekmovanju morda še pomembnejše od kvalitet. Matjaž Kek je bil včeraj res dobro razpoložen in to se gotovo slika tudi na igralce.
Ja, ja, to se res vidi. Kemija med igralci in strokovnih štabom je res prava. Do prve tekme potrebujejo le še mir. Verjamem, da se bo zmagovalni niz, potem ko je v dodatnih kvalifikacijah padla velika Rusija, v Afriki le še nadaljeval.

Videli smo naše fante. Slišimo, da imajo Angleži težave s poškodbami. Alžirci in Američni so, da tako rečem, le dobra ekipa. Je napredovanje iz skupine zdaj povsem realen cilj?
Da, mislim, da je realen cilj. A treba po spoštovati vse nasprotnike. Moti me, da se v javnosti čuti, kot da bodo Alžirci padli sami od sebe. Temu ni tako. Treba jih je spoštovati. So izredno močni. Da so prišli na SP, so premagali Egipt. Potem je tukaj ekipa ZDA, ki je zelo nevarna, saj poznamo ameriško mentaliteto, ko na največjih tekmovanjih v vseh športnih dajo maksimum. Mislim, da bosta prvi dve tekmi odločali o naši uvrstitvi v osmino finala. Ne glede na poškodbo Ferdinanda je realno Anglija za razred ali dva močnejša od ostalih treh reprezentanc. Težko bi bilo v zadnji tekmi reševati možnosti za osmino finala in tako je naša priložnost izključno na prvih dveh tekmah.

Do začetka SP je še šest dni. Ste tudi vi že kaj na trnih?
Absolutno. Tako kot večina ljubiteljev nogometa in športa nasploh. Imel bom dokaj delovni junij, saj bom veliko na nacionalni televiziji v vlogi komentatorja. To bo prijetno-deloven junij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.