Šport
47 ogledov

Urbas: Zanima nas le prvo mesto

Jan Urbas EPA
Slovensko reprezentanco od prvega nastopa na SP divizije I (skupina A) na Poljskem loči le še dan. V soboto ob 13. uri se bodo risi v Katovicah pomerili z Japonci, imajo pa odlično popotnico, saj so v pripravah dobili vse tekme.

Slovenija je lani igrala na SP elitne skupine. V Ostravi ji ni uspelo obstati med elito, zdaj, ko ima tudi novega selektorja - Nik Zupančič je bil nekoč pomočnik, zdaj je naslednik Matjaža Kopitarja v vlogi glavnega trenerja -, pa se želi kar najhitreje vrniti med 16 najboljših na svetu.

Ne le novega glavnega trenerja, Slovenija ima tudi novega kapetana. Čeprav bi morda v tej vlogi lahko prepoznal tudi nekaj vraževerja, saj se je zadnjih kapetanov držala smola, nazadnje jo je skupil Jan Muršak, ki je zaradi poškodbe predčasno končal sezono v Rusiji, se novi igralec z oznako C na dresu s tem ne obremenjuje.

Jan Urbas je, kot ga je opisal selektor Zupančič, tip človeka, ki morda ni najbolj glasen v garderobi, ima pa vse sposobnosti dobrega vodje, predvsem pa zaupanje soigralcev. Sam Urbas pa poudarja, da kapetanska vloga navsezadnje niti ne bo tako pomembna - pomembno pa bo igrati kot ekipa in si v Katovicah priboriti elitno SP 2017, kar je velika želja vseh slovenskih reprezentantov.

"Seveda je to velika čast. To ni breme, je pa neka odgovornost. V garderobi je še nekaj fantov, ki mi pri teh stvareh pomagajo, tako da ni težav," je o novi vlogi kapetana pred odhodom na SP razmišljal Urbas. Sam bo na tekmovanju med izkušenejšimi, v ekipi pa je, tudi zaradi poškodb starejših igralcev, sicer stalnih članov reprezentance, tudi nekaj mladih hokejistov, ki bodo prvič izkusili tako veliko tekmovanje.

"V športu je tako, da poškodbe pač pridejo. Ti se je zgodilo nam. A tako pač je, tisti, ki smo tu, bomo morali zapolniti tudi njihove vloge. Je pa tudi nekaj mladih fantov, ki bodo dobili priložnost, tako da bo to samo dobro za njih," je v slabem nekaj dobrega našel Urbas.

Že v soboto ob 13. uri bo šlo, potem ko so v sredo za zadnji test in dobro razpoloženje pred začetkom tekmovanja visoko s 3:0 odpravili Madžare, letos člane elitne skupine, zares. Japonska bo, čeprav so jo pred dnevi na Jesenicah v prijateljski tekmi že premagali s 4:0, v Katovicah povsem druga zgodba, opozarja Urbas: "Z Japonci smo dobro odigrali, tako da se nas tudi malo bojijo. V soboto moramo odigrati 110-odstotno, potem pa bomo videli, kaj bo."

Letos ne bo povsem zanesljivo, da bosta s tega SP napredovala prvo- in drugouvrščena ekipa. Krovna hokejska zveza IIHF je namreč odločila, da v nižjo raven tekmovanja ne more izpasti gostitelj prvenstva. Za leto 2017 sta gostitelja v eliti dva, Francija in Nemčija, in če bo kateri od njiju zadnji v predtekmovalni skupini, bo s Poljske napredoval le zmagovalec. Tega se Slovenci zavedajo, a se s tem ne obremenjujejo: "Naš cilj je prvo mesto, na drugo sploh ne gledamo. Vsako tekmo bomo morali oddelati 110-odstotno in če bomo odigrali igro, ki jo lahko igramo, ne bo težav."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.