Šport
20 ogledov

Urnaut: "V Sofiji nimamo česa izgubiti"

Slovenija Avstrija EP Planinc Reuters
Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v torek ob 19.45 po slovenskem času začela misijo nemogoče. V dvobojih z evropskimi velesilami si bo poskušala izboriti olimpijski nastop, njen prvi tekmec bo gostiteljica turnirja Bolgarija, ki je tudi ena glavnih favoritinj za prvo mesto. To je tudi edino, ki vodi v London.

Selektor Veselin Vuković je imel tako kot lani praktično vso reprezentančno sezono tudi letos veliko težav s sestavo ekipe. Že dalj časa je jasno, da reprezentanci ne bo mogel pomagati Vid Jakopin, prav tako so doma zaradi poškodb ostali korektor Alen Šket in blokerji Davor Čebron ter brata Danijel in Mario Koncilja, ker pa Matevž Kamnik, čeprav je v Sofijo odpotoval, še ni povsem nared, je selektor ostal le z dvema zdravima blokerjema.

Na srečo se je stanje prav tako poškodovanega Klemena Čebulja popravilo, tako da je sprejemalec in po potrebi tudi korektor prav tako dopotoval v Bolgarijo. Tu pa ni libera Sebastijana Škorca in podajalca Gregorja Ropreta, pred njima sta v zadnjem trenutku prednost dobila Miha Plot in Rok Satler. Reprezentanti so že navajeni, da na tekmovanjih nastopajo v nepopolni postavi, zato jih to ne bo vrglo s tira. Zavedajo se, da na njih nihče posebej resno ne računa, to pa bi lahko bil njihov plus.

"Mi smo na tem turnirju nekakšen 'outsider', kar je glede na status drugih reprezentanc povsem razumljivo. Tu so reprezentance, ki se konstantno uvrščajo na olimpijske igre, zato nas čaka težko delo. O odstotkih možnosti, da bi zasedli prvo mesto, ne bi govoril, za matematiko so zadolženi drugi. Statistično so štiri reprezentance, ki so po rangu v samem vrhu. To so Srbija, Bolgarija, Italija in Nemčija, ki so glavni favoriti. Potem pa so druge reprezentance, ki si prav tako želijo priti v London. Zato bo zagotovo vsaka tekma na nož, vendar smo lahko sproščeni, mi enostavno nimamo česa izgubiti. Naša naloga bo, da pokažemo najboljšo formo, ali bo ta dovolj, da dosežemo želene zmage, pa bodo pokazale tekme," noče napovedovati rezultatov kapetan Tine Urnaut.

"Pomembno vzdušje med samim turnirjem"

Kapetan naj bi bil po napovedih strokovnega štaba v odlični formi, ravno tako kot tudi Alen Pajenk in Mitja Gasparini. Njihove predstave na pripravljalnih tekmah in treningih naj bi bile odlične, kar izboljšuje vzdušje v moštvu. A kot pravi Urnaut, na začetku velikih turnirjev to nikoli ni bila težava: "Pomembno bo vzdušje med samim turnirjem, na tega pa vplivajo tudi rezultati. Tudi o formi še nima smisla izgubljati besed, vse bo pokazal turnir. Tako o formi posameznikov kot ekipe. Težko je primerjati evropsko prvenstvo, saj je termin povsem drug. Pred prvenstvom smo imeli počitek in priprave, zdaj pa praktično prihajamo iz prvenstev. Lahko pa rečem, da se sam dobro počutim, da imam za sabo odlično sezono, da sem spočit, saj ritem tekem v Italiji vseeno ni tak, kot sem ga bil vajen prej na Poljskem. Toda še enkrat poudarjam, vse bodo pokazale tekme."

Urnaut ocenjuje, da je v prvi skupini najmočnejša Bolgarija, ki bo imela poleg kakovosti veliko prednost svoje dvorane in navijačev; čeprav Urnaut tega ne verjame, pa nekateri v slovenskem taboru vendarle upajo, da bi jo lahko pokopala balkanska mentaliteta in bi znali Slovence podcenjevati. Tako kot so v prvi tekmi evropskega prvenstva na Dunaju, kjer so izgubili prvo tekmo proti Slovaški, na koncu pa zasedli šesto mesto. Prva igralca bolgarske reprezentance sta Matej Kazijski, član večkratnega evropskega prvaka Trentina, in Vladimir Nikolov, odbojkar Piacenze.

"V Italiji jih igra še nekaj, tako da sem jih lahko dobro spoznal. Kazijski in Nikolov sta glavna zvezdnika, skupaj s podajalcem Piacenze Andrejem Žekovom sta imela odlično sezono," se zaveda kakovosti bolgarske reprezentance Korošec. V skupini z Bolgarijo in Slovenijo sta še Srbija in Španija, dve najboljši reprezentanci se bosta uvrstili v polfinale, kjer jih bosta čakali dve najboljši ekipi druge skupine, v kateri so Italija, Nemčija, Finska in Slovaška.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.