Šport
12 ogledov

Urugvaj kot prvi v četrtfinale

Tokratni urugvajski junak - Luis Suarez (levo). (Foto: Reuters)
1/23
Žurnal24 main
Urugvaj je na prvi tekmi osmine finala premagal Južno Korejo z 2:1 in se kot prvi uvrstil v četrtfinale letošnjega svetovnega prvenstva v JAR.

Nogometaši Urugvaja so v prvi tekmi osmine finala napovedali, da bodo južnoameriške reprezentance tudi v zaključnem delu imele glavno vlogo. V prvi tekmi osmine finala so po dokaj izenačenem boju premagali enega od dveh azijskih predstavnikov v osmini finala, Južno Korejo. Junak dvoboja je bil Luis Suarez, ki je je Korejce najprej umiril z golom v osmi minuti, po izenačenju pa v 80. minuti tudi postavil končni izid. Urugvaj se je tako prvič po 40 letih uvrstil v četrtfinale SP.

Statistika tekme kaže, da so imeli Korejci več časa žogo v nogi, kar pa je glede na potek rezultata povsem normalno. Urugvajci so že hitro prišli do vodstva, v osmi minuti je Forlan z leve strani lepo našel neoviranega Suareza, napadalec Ajaxa pa na drugi vratnici ni imel težkega dela, da je z glavo poslal žogo v mrežo. Začetna vnema azijske reprezentance je bila s tem prekinjena, Južnoameričani so z lahkoto svoje vodstvo zadržali do odhoda na odmor.

Že od malega sem sanjal o čem podobnem. Težko si predstavljam, kaj se bo zgodilo v Urugvaju. Tamkajšnji ljudje si naš uspeh zaslužijo, saj so nas vedno podpirali.
Luis Suarez

V nadaljevanju so Korejci vse moči usmerili v napad. Gol je dobesedno visel v zraku, priložnosti so se vrstile, v 68. minuti pa je prišlo do izenačenja. Po prostem strelu z leve stani je urugvajska obramba nespretno odbila žogo do Chu Young Parka, ki je z glavo brez posebnih težav premagal neodločnega vratarja Fernanda Muslero. Slednji je dobil nasploh prvi gol na prvenstvu.

Ta pa Urugvajcev ni zmedel. Po izenačenju so prevzeli pobudo, ki je bila hitro nagrajena z novim vodstvom. Po kotu z desne strani je žoga po nekaj odbitkih prišla do Suareza, ta se je na levi strani osvobodil enega od svojih čuvajev, nato pa z lepim strelom premagal korejskega vratarja. Korejci so sicer še imeli priložnost za izenačenje, toda niso je izkoristili, tako da je zmaga zasluženo pripadla Urugvajcem.

"Urugvaj ima le tri milijone prebivalcev, ki so dolgo čakali na ta uspeh. Moje moštvo se je izkazalo z disciplino, zrelostjo in kakovostjo, Suarez pa je zabil  ta sijajni zadnji gol. Koreja je igrala dobro, morda le ni imela toliko sreče kot mi, ampak to je nogomet. Presenetili so nas in nas zelo utrudili,"
je povedal urugvajski selektor Oscar Tabarez.

Osmina finala:

Urugvaj : Južna Koreja 2:1 (1:0)
Suarez (5, 80); Lee (68)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.