Šport
4881 ogledov

Usiku morda ne bodo vzeli šampionskega pasu

Olekandr Usik Epa
Ekipa novopečenega absolutnega prvaka težke kategorije bo poskušala Mednarodno boksarsko zvezo (IBF) prepričati, naj naredi izjemo.

Ukrajinski boksarski šampion Oleksandr Usik je po odmevni zmagi nad Tysonom Furyjem v svojo zbirko dodal šampionski pas po verziji WBC in postal prvi absolutni vladar težke boksarske kategorije po Lennoxu Lewisu daljnega leta 1999.

Usik je zbirko pasov dopolnil z zmago v Rijadu, kjer je z deljeno sodniško odločitvijo premagal dotlej še neporaženega Britanca in mu s tem odvzel še zadnji šampionski naslov.

Ukrajinec je imel že pred tem v lasti pasove po različicah WBA, IBF in WBO.

Usik | Avtor: Profimedia Profimedia

Že pred dvobojem je bilo jasno, da naj bi imel Usikov status absolutnega vladarja težke kategorije zelo kratek rok trajanja, saj bi moral Ukrajinec po pravilih IBF-a stopiti v ring s prvim izzivalcem omenjene organizacije Danielom Duboisem.

Ker temu pogoju ne bo zadoščeno, vsaj ne v predvidenem časovnem okvirju, naj bi IBF v skladu s svojimi pravili izpraznila mesto prvaka in svoj pas ponudila zmagovalcu prihajajočega spopada med Duboisem in Hrvatom Filipom Hrgovićem.

Tyson Fury Kritike dežujejo Šport Fury izzval velik škandal z izjavami o vojni v Ukrajini

Usik naj bi se čez nekaj mesecev znova pomeril s Furyjem, s katerim sta še pred prvim dvobojem podpisala klavzulo o revanši. Če bo IBF res razrešila Usika, potem njun drugi spopad ne bo odločal o naslovu absolutnega prvaka, temveč bodo na kocki samo pasovi WBA, WBO in WBC.

Ker se želi ekipa ukrajinskega šampiona izogniti takšnemu scenariju, bodo na IBF naslovili prošnjo za izjemo. "Seveda bomo zaprosili IBF za izjemo," je za World Boxing News potrdil Usikov promotor Alexander Krassyuk.

Če bo IBF prošnji ugodila in bo Dubois še naprej primoran čakati na svojo priložnost, bo tudi povratni dvoboj Usika in Furyja odločal o štirih pasovih. Usiku bi lahko šlo na roko dejstvo, da je bil dvoboj s Furyjem prestavljen zaradi Britančeve poškodbe očesa. Boksarja bi se sicer morala pomeriti že 17. februarja.

Situacijo je pomagal razjasniti tudi predsednik IBF-a Darryl Peoples: "Kar zadeva pravila IBF-a, lahko vsak prvak vloži prošnjo za izjemo. Vsa aktualni prvak ima pravico to storiti v navezavi na katerokoli naše pravilo."

Če bo Usik uspel, bo to slaba novica za Anthonyja Joshuo, ki želi izzvati zmagovalca dvoboja med Hrgovićem in Duboisem. Na potezi je IBF.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.