Šport
204 ogledov

Uspavalne tablete mešajo z alkoholom

doping poživila EPA
Profesionalni kolesarji v preveliki želji po doseganju dobrih rezultatov posegajo po uspavalnih tabletah in alkoholu, je opozoril italijanski zdravnik Massimo Besnati.

Massimo Besnati, italijanski zdravnik ruske profesionalne kolesarske ekipe Katjuša, katere član je najboljši Slovenec Simon Špilak, je opozoril na pogosto uporabo uspavalnih sredstev med profesionalnimi kolesarji, ki jih pogosto jemljejo kar z alkoholom. Besnati je potrdil, da je vedel za težave Luce Paolinija in njegovo zasvojenost.

luca paolini | Avtor: EPA EPA
Paolini je julija med dirko po Franciji padel na dopinškem testu, jemal je kokain, prvič pa je o tem pred dnevom spregovoril v pogovoru za italijanski časopis Gazzetta dello Sport. Priznal je, da je bil zasvojen z uspavalnimi tabletami, o tem je vedel tudi Besnati, ki je kolesarju skušal pomagati.

"Bil bi Ostržek, če bi rekel, da smo premagali doping, zloraba uspavalnih sredstev je še hujša in širša. To vpliva na ljudi. Stvari poslabša jemanje sredstev z alkoholom; to ima eksploziven učinek. To je grozno," je v intervjuju za Gazzeto začel Besnati.

"Kolesarji jih jemljejo zaradi stresa, zaradi utrujenosti med etapnimi dirkami. Ker sedaj ni več na voljo farmacevtskih sredstev za regeneracijo, tekmovalci, ki ne želijo jemati naravnih zelišč, komaj okrevajo. Ko si preveč utrujen, težko zaspiš. Poglejte si tekmovalce v zadnjem tednu večtedenskih dirk, le kost in koža jih je," je pojasnil italijanski zdravnik.

Opozoril je še na jemanje uspavalnih sredstev z alkoholom. "Posebej je to razširjeno med mladimi tekmovalci. Veliko pijejo. Ko že govorimo o tem, naj dodam še tobačno 'fugo'. Ima učinek, ki ga ne smemo spregledati. Če pozorno spremljate, vidite kolesarje z rdečimi in zateklimi dlesnimi."

Za zasvojenost Paolinija je Besnati vedel. Skušal mu je pomagati, vendar neuspešno. Italijanski kolesar je uspavalne tablete začel jemati leta 2004, ko mu je umrl brat, kasneje je jemal tudi kokain, zaradi katerega je padel na dopinškem testu.

"Da, vedel sem za njegovo zasvojenost s tabletami. Rekel sem mu, da tako ne more nadaljevati. Govoril sem z njegovimi bližnjimi, toda nič nismo mogli spremeniti. Govoril nam je, naj ne skrbimo in da bo brez njih dobro. Nisem mu več predpisoval tablet, toda vseeno je prišel do njih," je težave Paolinija opisoval Besnati, ki je za konec spregovoril še o njegovi zasvojenosti s kavo: "Na dirke je nosil majhen kavni avtomat. Preden je prišel na zajtrk, je spil pet ali šest skodelic, zaužil je 180-200 miligramov kofeina. S tem se je boril proti učinkom uspavalnih sredstev. Toda sčasoma moraš povečati odmerek."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.