Šport
1 ogledov

Uvod Fourcadu, Fak le strel(jaj) od stopničk

Jakov Fak Žurnal24 main
Francoz Martin Fourcade je zmagovalec uvodne biatlonske tekme svetovnega pokala. V Östersundu je na 20 kilometrov drugouvrščenega Čeha Michala Šlesingrja ugnal kar za 1:54,3 minute, Nemca Simona Schemppa pa še za desetinko več. Jakov Fak je bil osmi, točke svetovnega pokala pa je osvojil tudi Vasja Rupnik na 36. mestu.

Ostala slovenska trojka bo uvodno tekmo skušala hitro pozabiti. Peter Dokl je bil s tremi zgrešenimi streli 78., Janez Marič je ob šestih zgrešenih strelih končal mesto za njim, še strel več pa je zgrešil Klemen Bauer in bil 89.

V slovenskem taboru je bil najvišje uvrščen Jakov Fak, ki je potrdil, da tekaško sodi v sam svetovni vrh, za drugo mesto pa je tokrat zgrešil en strel preveč. Odličen je bil vse do četrtega streljanja, dve "črni" tarči pri 18. in 19. strelu pa sta zanj pomenili padec po razpredelnici. Tudi z enim zgrešenim strelom manj bi si Fak tokrat priboril drugo mesto. Blizu svojemu optimumu je bil Vasja Rupnik.

"Sedaj bo šlo lažje, ko se je končno pričela sezona. Pred tekmo sem bil kar precej napet in pod pritiskom, zato tudi zadnji strelski nastop ni bil tako zanesljiv. Nekako nisem našel pravega strelskega ritma in dve tarči sta žal obstali, pa tudi za tek nisem bil pred tekmo povsem prepričan. Zelo dobro funkcioniramo kot ekipa in tudi zaradi dobrega materiala je bil tek lahko tako hiter. Pomembno je, da je prvi nastop za mano, sezona bo še dolga in komaj čakam naslednjih nastopov," je po prvi tekmi v Östersundu dejal Fak.

"Optimalno je s tekmo opravil res le Vasja Rupnik. Streljal je kot na treningu, pokazal dober tek in osvojil mesto, ki si ga s trdim delom zasluži. Jakov je na zadnjem streljanju zapravil stopničke. Škoda, danes so bile dosegljive. Sicer pa je kar nekaj favoritov delalo napake, tudi Jakov, in osvojil osmo mesto. A sezona se je dobro začela," pa je bil po individualni preizkušnji zadovoljen glavni slovenski trener Uroš Velepec.

Manj dobro je ocenil preostalo slovensko trojko, ki je na strelišču zapravila točke na uvodni tekmi. "Bili smo kar žalostni, ker sta Janez Marič in Klemen Bauer že na prvih dveh streljanjih zapravila visoko uvrstitev, zgrešila tri oziroma štiri strele in potem je težko teči, saj tekmovalec ve, kaj je zapravil. Kdor pozna ta šport, ve, da so tekmovalci nato le še čakali, kdaj bo tekme konec. Podobno se je zgodilo Petru Doklu po zgrešenih strelih leže in seveda pri vseh treh tek ni bil tak, kot ga lahko pokažejo. Naslednja priložnost za boljšo uvrstitev bo že čez dva dni," je povedal Velepec.

V ospredju je z neverjetno prednostjo skoraj dveh minut zmagal Francoz Martin Fourcade, ki je prav tako kot Michal Šlesingr in presenečenje tekme Simon Schempp zgrešil le eno tarčo, a si je z odličnim tekom priboril prvo mesto z zastrašujočo prednostjo. "Francozi so že na IBU pokalu pokazali, da so odlično pripravljeni in da imajo odličen material. Fourcade je to danes potrdil in precej prehitel tudi tiste najboljše," je še povedal Velepec.

V četrtek (ob 17.15) se bodo v Östersundu pomerile tudi ženske – na 15-kilometrski tekmi bosta nastopili tudi Teja Gregorin in Andreja Mali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.