Šport
24 ogledov

Uvodna tekma: nočna mora Mehike

Mehičani so na uvodni tekmi trikrat visoko izgubili. Bo letos drugače? (Foto: Re Žurnal24 main
V petek se začenja SP v Južni Afriki. Uvodno tekmo igrata domačin in Mehika. Za slednjo so otvoritvene tekme prava nočna mora, saj so jih igrali že štirikrat in skupaj dobili 11 golov.

S tekmo med gostitelji Južnoafričani in Mehičani se bo v petek ob 16. uri na Soccer Cityju začelo letošnje svetovno prvenstvo. Za Mehičane bi bilo vse drugo kot uvrstitev v osmino finala veliko razočaranje in so zato favoriti, medtem ko so gostitelji na papirju slabša ekipa, čeprav domačini bafano bafano vidijo kot zmagovalce. Uvodna tekma svetovnega prvenstva je po navadi tekma z malo priložnostmi na obeh straneh, saj se tekmeci šele preizkušajo. No, drugače je bilo na prvih prvenstvih sveta. Spomnimo se vseh uvodnih srečanj.

1930 – Francija : Mehika 4:1, ZDA : Belgija 3:0
Gostitelji (Urugvajci) so prvo tekmo odigrali šele peti dan prvenstva. Francoz Lucien Laurent, ki je star 97 let umrl pred petimi leti, je sploh prvi zadetek prvenstev dosegel v 19. minuti.

1934 – Italija : ZDA 7:1
Takrat je bilo na uvodni dan odigranih kar osem srečanj, Italijani pa so z visoko zmago krenili na pot do naslova prvaka, ki so ga kasneje tudi osvojili.

1938 – Švica : Nemčija 1:1
Otvoritvena tekma na stadionu Parc des Princes se je končala z remijem. V nadaljevanju prvenstva sta se ekipi še enkrat srečali in Švicarji so zmagali 4:2.

1950 – Brazilija : Mehika 4:0
Pred 82.000 navijači so na domači Maracani v Riu de Janaieru Brazilci zmagali s 4:0.

1954 – Jugoslavija : Francija 1:0
Le en gol je padel na uvodni tekmi v Luzani, medtem ko so bili strelci bolje razpoloženi na drugi tekmi dneva (Brazilci so 5:0 odpravili Mehičane).

1958 – Švedska : Mehika 3:0
Gostitelji so Mehiki prizadejali nov visok uvodni poraz in kasneje osvojili drugo mesto. Na prvi dan tistega prvenstva je bilo kar osem tekem in skupno 29 golov (Francija je s 7:3 premagala Paragvaj).

1962 – Čile : Švica 3:1
Domačini so bili boljši od Švice, medtem ko sta na drugi tekmi prvenstva Mario Zagallo in Pele za zmago Brazilije zadela proti Mehiki.

1966 – Anglija : Urugvaj 0:0
Na Wembleyju proti bunkerju Urugvaja domačini niso imeli prave možnosti za zadetek. Prvi gol na prvenstvu je za Anglijo dal šele v 37. minuti druge tekme Bobby Charloton.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
1970 – Mehika : Sovjetska zveza 0:0
Mehičani, tolikokrat poraženci uvodne tekme, so doma v Ciudad de Méxicu prvenstvo začeli z remijem. Bila je to groba tekma s petimi izključenimi igralci.

1974 – Brazilija : Jugoslavija 0:0
Tretjič zapored na otvoritveni tekmi ni bilo zadetka. Še najbližje golu proti aktualnim prvakom je bil Brane Oblak.

1978 – Zahodna Nemčija : Poljska 0:0
Še ena uvodna tekma in še ena brez gola. Pet dni kasneje so aktualni prvaki Nemci le našli strelsko formo, ko so s 6:0 ponižali Mehičane.

1982 – Belgija : Argentina 1:0
Po 20 letih je na prvi tekmi prvenstva le padel gol. Strelec je bil Erwin Vandenbergh. To je bila prva tekma na največjem tekmovanju za Diega Maradono.

1986 – Bolgarija : Italija 1:1
Znova se je uvodna tekma igrala v Ciudad de Mexicu (na stadionu Azteca), a za razliko od leta 1960 sta padla dva gola. Za Italijo je zadel Alessandro Altobelli, ki je kasneje dal zadnji gol v finalu.

1990 – Kamerun : Argentina 1:0
Argentina je kot aktualni prvak še drugič izgubila uvodno tekmo prvenstva. Kamerunci so po zadetku Omama Biyicka zmagala z le devetimi nogometaši.

1994 – Nemčija : Bolivija 1:0
V Chicagu je prvi zadetek prvenstva za prvake izpred štirih let dal Jürgen Klinsmann. Za Bolivijce je bila to prva tekma na SP po letu 1950.

1998 – Brazilija : Škotska 2:1
Brazilija ni bila boljši nasprotnik in se je zmage v Parizu veselila šele 17 minut pred zadnjim sodnikovim žvižgom, ko je dal avtogol Tom Boyd.

2002 – Senegal : Francija 1:0
Vsi reprezentanti Senegala so bili člani francoskih moštev, imeli so francoskega selektorja in so na uvodni tekmi premagali Francoze.

2006 – Nemčija : Kostarika 4:2
Po 26 letih so uvodno tekmo znova igrali gostitelji in ne branilci naslova. Dva gola je dal za Nemce kasneje prvi strelec prvenstva Miroslav Klose.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.