Šport
17 ogledov

"Uvrstili se bomo v osmino finala"

Tine Zupan (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Pred začetkom mundiala v Južni Afriki ste o možnostih Slovenije, vzdušju, varnosti ... klepetali z našim poročevalcem iz Johanesburga, Tinetom Zupanom. Tu so vaša vprašanja in njegovi odgovori.
Gre za prepis iz Žurnalove klepetalnice, kjer ste s Tinetom Zupanom klepetali bolj po domače in zato opravičilo za kakšno slovnično napako, manjkajočo vejico ...

Dirkač: Tine, pozdravljen. Kakšno uvrstitev napoveduješ Sloveniji na SP? Meniš, da bo prva tekma z Alžirijo odločilnega pomena za uvrstitev v osmino?
Tine Zupan: Živjo dirkač. Mislim, da je ključnega pomena. Američani so recimo na tekmi z Anglijo brez kakršnegakoli imperativa. Njim že dobra igra ob porazu lahko da izjemno motivacijo za naprej. Sam verjamem, da se bomo uvrstili v osmino finala. Ampak za to bi skoraj morali premagati Alžirijo.

mersi: Tine zdravo, kako se počutijo naši reprezentanti, je kaj poškodb? Upam da vam je na SP lepo in me zanima kaj mislite ali lahko naši premagajo vsaj Alžirce.
Tine Zupan: Zdravo Mersi. Igralci se počutijo ok, poškodbo za zdaj še od Nove Zelandije vleče Ljubijankič, ampak naj bi bil kmalu dober. Malo jih matra trdo igrišče. Filekoviča je zvilo v hrbtu, Novakoviča pa malo skrbi za prepone. Na SP nam je kar lepo ja :) Mislim, da lahko naši premagajo in Alžirce in še koga.

Johnnny: Kako kaže z "majhnimi" poškodbami Novakovića, Ljubijankića in ostalih? Vsi trenirajo po normalnem programu, ali kdo vadi posebej?
Tine Zupan: Včeraj so vsi trenirali na polno. Prvi pravi trening v torek je izpustil samo Jasmin Handanovič, ker so ga zvile prebavne motnje, ampak je to prinesel že od doma. In tudi Jasmin je včeraj treniral normalno.

Zumba: Prvi vtisi o Afriki?
Tine Zupan: Prvi vtisi o Afriki so, da je afriška zima kar hladna. Zvečer ne gre brez jakne.

Luc: Zvezdnik, kako kaj Alžirci? Maš kak kontakt z njimi? Sam o naših pišeš :)
Tine Zupan: Čao :) En Alžirec mi pride v goste danes. Nekaj cvikajo, da so v slabi formi. So izgubili štiri prijateljske tekme zapored.

miran zore: A si lahko obetamo kakšen pogovorček s katerim od alžirskih zvezdnikov?
Tine Zupan: Težka bo Miro, ker Alžirci nimajo baze v Johannesburgu. Tu so pa razdalje enormne. Že po mestu se premikati je cel logistični dosežek.

Carvalho: čao poročevalec :) koliko je sploh dol slovenskih navijačev...bomo v nedeljo na tribunah preglasili Alžirce?
Dirkač: Koliko slovenskih navijačev si že naštel v JAR?
Tine Zupan
: Naštel sem jih okoli 100 na prvem treningu v torek. Sicer pa nam je bilo rečeno, da so v Sloveniji izdali 1200 viz. Nekaj folka naj bi potovalo tudi z avstrijskimi in italijanskimi agencijami. Pa poseben čarter pride tudi na tekmo z Anglijo. Če bomo preglasili Alžirce je pa vprašanje. :) Ampak tudi za njih je kolikor sem bral pot sem izjemno drag šport.

Dejansko nisem zasledil nič o cenah na črnem trgu, ampak pomoje glede kar za Slovenija : Alžirija ne bi smelo biti problema, ker dvomim, da bo stadion razprodan.
Tine Zupan
Johnnny: Imam še eno vprašanje. Ali je možno priti do kart na črno, pa če si morda kje ujel informacijo, koliko stanejo karte za tekme kot so recimo Slo-Alg ali pa recimo za tekmo Bra-Por?
Tine Zupan: Vprašanje kako je s kartami na črno, ker so se večinoma prodajale prek interneta. Ljudje, ki so jih kupovali na šalterjih v JAR so v vrstah čakali po cel dan. Dejansko nisem zasledil nič o cenah na črnem trgu, ampak pomoje glede kar za Slovenija : Alžirija ne bi smelo biti problema, ker dvomim, da bo stadion razprodan.

Johnnny: Aha, kaj pa za finale?
Tine Zupan: Kolikor vem je najdražja karta za finale 900 evrov. Tako da bo šlo to zagotovo v več tisoč evrov na črnem trgu.

Krsta: Gospoda Zupana bi vprašal kako je zadovoljen z delikatesami afriške kuhinje, predvsem z (brez)alkoholnimi pijačami, ali je destinacija vedno in samo McDonalds.
Tine Zupan: Hecno je, da v JAR nimajo neke izdelane nacionalne kuhinje. Veliko je jedi z žara, stejki in podobne zadeve. McDonalds smo za zdaj videli samo iz avta. :) Kar se tiče pijače je pa najbolj prodajano pivo Castle. Zelo pitna reč. :)

Dirkač: Mešanje Slovenije in Slovaške. Si moral že kaj pojasnjevati, da nismo Slovaška?
Tine Zupan: Bolj sem moral pojasnjevati kaj je Slovenija. :): Ljudje ne vedo sploh da nastopamo na tem SP. Nam je pa eden izmed taksistov dejal, da je Slovenija nekje blizu Bosne. Tako da so tudi izjeme.

Krsta: Alžircem bo zagotovo zlo manjkal Nadir Belhadj. Mislim, da je on njihov naj igralc in brez njega so velik manj nevarni. Je tako?
Tine Zupan: Zagotovo. Meni je osebno sicer zelo všeč tudi Bougherra.

Immortal1825: Veliko sem slišal o nemirih med angleško izbrano vrsto ... poškodbe, paparazzi, itd ....  misliš da lahko to pozitivno vpliva na naše junake?
Tine Zupan: Bolj je vprašanje kako bo to negativno vplivano na Angleže. Ampak so bolj kot ne tega oni vajeni. Naši se bodo na Angleže "napalili" v vsakem primeru, če imajo oni probleme, ali ne.

Zumba: Se ti zdi da bi slovenija lahko pregorela pod težko prevelikih pričakovanj?
Tine Zupan: Težko je reči, ker ta reprezentanca v taki situaciji še ni bila. Ampak precej teh fantov ima za sabo ogromno težkih, stresnih klubskih tekem. Mislim, da so psihično zelo stabilna ekipa.

Carvalho: Ali obstaja kakršna koli možnost za to, da se nam ponovi scena iz Koreje...ti si bližje reprezentanci...oddajajo fantje isti moštveni duh in povezanost kot takrat v finišu kvalifikacij?
Tine Zupan: Mislim, da ni možnosti za kaj podobnega iz Koreje. Če drugega ne je tudi selektor precej bolj diplomatski in dobro fura odnose znotraj reprezentance.

Immortal1825: Kdo misliš da se bo od naših najbolj izkazal in s tem si tudi priboril prestop v res vrhunski klub ...
Tine Zupan: Najbolj očiten odgovor bi bil Sarma. Čeprav bi lahko bila žoga za vratarje in njihovo izkazovanje kar velik problem. Veliko ljudi bi lahko opazilo tudi Brečka, ker na bočnih pozicijah v obmrambi v Evropi ni ravno ogromno vrhunskih igralcev.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
miran zore: Posebni poročevalec Žurnala, a ste morda naletili na kakšne podobne težave z velikanskimi črnimi roparji, o katerih beremo po časopisih? Imate še svoj diktafon?
Tine Zupan: Hehe, mi nismo imeli niti najmamnjših težav. Smo v varovanem območju Johannesburga in ni nobenih problemov.

Nena: Tine, v JAR so prepeljali več tisoč prostitutk iz tujine. So vogali zasedeni? Jih je videti na vsakem koraku?
Tine Zupan: Živjo Nena. Ne, nasprotno. Za zdaj nismo videli še niti ene prostitutke. Verjetno se ne gibamo po pravih delih mesta. Nas vozijo le po varovanih območjih, kjer jih najbrž policisti preganjajo. Lahko rečem, da je bila prostitucija veliko očitnejša v Moskvi, kjer smo bili v dodatnih kvalifikacijah.

Nena: S čim si čas krajšajo žene/punce nogometašev? Si jih kje opazil?
Tine Zupan: Če misliš naših nogometašev, potem ne. Ne vem niti koliko jih pride, vem pa da ne vse. Spremstvo sicer pripotuje kasneje, mislim, da tik pred tekmo z Alžirijo.

Carvalho: Kdo bo po tvojem mnenju najboljši strelec prvenstva...ožji izbor :)
Tine Zupan: Najboljši strelec prvenstva bi znal biti kak povsem nepričakovan igralec. Mogoče bi stavil na Robinha, ki bi lahko bil veliko presenečenje na tem turnirju glede na formo, ki jo je kazal preden je šel nazaj v Brazilijo. Sicer pa jasno v ožji izbor sodijo še vsa očitna imena: Messi, CR, Luis Fabiano, Villa ...

Najboljši strelec prvenstva bi znal biti kak povsem nepričakovan igralec. Mogoče bi stavil na Robinha.
Tine Zupan
Nena: O katerih nogometaših pa se največ govori...npr. o kom največ poročajo lokalni mediji?
Tine Zupan: Lokalni mediji imajo najraje svoje igralce, še posebej Stevena Pienaarja. Sicer pa sem že nekajkrat zasledil, da imajo JAR navijači od tujih zvezdnikov radi Kakaja.

Immortal1825: Kolk pa stane doli pivo =)
Tine Zupan: Nekje tri evre. :) Varira sicer, odvisno v katerem delu mesta.

jaroslav sikkula: Pozdravljen! mene pa zanima kako gledaš (glede na to da si mariborčan) na izbor reprezentantov za JAR. Vemo da sta v JAR potovala dva igralca NK MB, za katere maribor dobi € od FIFE, se ti zdi odločitev Keka preračunljiva? Zanima me kako ti vidiš to kot novinar?
Tine Zupan: Sicer nisem Mariborčan. :) Ampak kolikor mi je znano, je Filekoviča vzel zaradi raznovrstnosti (lahko igra centralno in na boku), Džinič pa se mu je priljubil s prizadevnostjo na treningih pod Pohorjem.

thinkblue: Dan. Kakšna je kaj zima "tam spodaj", verjetno precej drugačna kot pri nas.
Tine Zupan: Dan. Precej drugačna. Čez dan je sončno in okoli 20 stopinj, zvečer pa mraz stisne in je jakna obvezna. Ponoči in zjutraj je kar fajn hladno. Snega pa ni, seveda. :)

jaroslav sikkula: Zelo diplomatski odgovor, potem se ti odločitev ne zdi nič "sporna"?
Tine Zupan: Iskreno se mi zdi malo sprona, ampak teorije zarote je precej lahko plesti. Še posebej v situaciji, ko je selektor Mariborčan in legenda Maribora. Zahovič pa je tudi spreten v doseganju tistega kar želi.
jaroslav sikkula: €€€ na bančnem računu NK MB

owner: Kako se ti pa zdi, da Šišič ni zraven? zanima me predvsem kakšen je bil razlog, če slučajno kaj veš.
Tine Zupan: Pri Šišiču je sporen predvsem karakter. V formi kot je, ni vredno tvegati z njim in ga imeti na klopi.

Krsta: So ti naši novi (stari) dresi tudi tako grdi kot novinarjem La Timesa in ostalim? Bojda so "Charlie Brown shirts" najgrši dresi v JAR?!
Tine Zupan: Moram reči, da so meni dresi simpatični. Motiv triglava se mi je že na SP02 zdel posrečena ideja.

Moderator: Ura je 12. Naša klepetalnica s Tinetom Zupanom se tako končuje. Niste pa ga vprašali nekaj najbolj osnovnega: kdo je njegov favorit za prvaka! Torej, Tine, kdo bo prvak!
Tine Zupan: Hehe, prvak bo pomojem Brazilija. Hvala za vprašanja. Tukaj nas je zdaj pobožalo celo sonce. Zdaj šibam na slovenski trening, ki je ob 13.30. Držite pesti da bo vse ok in stiskajte pesti za naše.
Moderator: Tine, hvala za pogovor. Lep podzrav v Afriko!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.