Šport
133 ogledov

V 17 urah iz Pirana na Triglav

Nejc Štebe in Matevž Blaznik Adidas
Dvanajst športnikov je s skupnimi močmi premagali razdaljo med najnižjo in najvišjo točko v Sloveniji. Pot med piranskim svetilnikom in Aljaževim stolpom so premagali v manj kot 17 urah.

V sklopu priprav na športni festival Soča Outdoor, ki se bo odvil zadnji vikend junija v Tolminu, sta adidas in društvo FreeApproved sestavila športno ekipo članov ŠD Freeapproved, kateri je v petek, 19. maja 2017, uspel izjemen podvig. S kombinacijo različnih športnih disciplin, ki je združevala cestno in gorsko kolesarjenje, trail tek, jadralno padalstvo, kajakaštvo, jamsko plezanje in pohodništvo, ji je namreč uspelo v samo enem dnevu premagati razdaljo med najnižjo in najvišjo točko v Sloveniji. Za pot, ki se je začela v Piranu pri svetilniku z nadmorsko višino 0 in končala na Triglavu z nadmorsko višino 2.864, je ekipa 12 posameznikov potrebovala manj kot 17 ur.  

Štafeta »Od 0 do 2.864«, kot so jo poimenovali organizatorji, je združila privržence športov na prostem, vsak sodelujoči posameznik pa je opravil del poti v svoji najljubši disciplini. Pot se je ob 2:30 zjutraj pričela s cestnim kolesarstvom med piranskim svetilnikom in Ljubinjem (Rok Potočnik, Marko Stražar, Bor Šumrada), nadaljevala z gorskim kolesarstvom do planine Razor (Jani Rutar), od tu do Vogla je štafetno palico ponesla gorska tekačica Barbara Novak, nato pa se je z njo gorski kolesar Gregor Čolnik spustil do Ukanc ob Bohinjskem jezeru.

Od tu do Ribčevega laza se je pot s pomočjo kajakaša Marka Albrehta nadaljevala čez jezero, nato je na svoj račun prišel gorski kolesar Matej Pobežin, ki je nalogo na Planini Konjščica predal gorskemu tekaču Luki Kramariču, ta pa se je hitro povzpel do jame pod Kredarico. Na tem mestu je ekipi uspel še en velik dosežek, saj se je plezalec Jaka Ortar skozi Ivačičevo jamo pod Kredarico povzpel do grebenske poti, ki vodi na Triglav, kjer sta ga že čakala zadnja udeleženca Nejc Štebe in Matevž Blaznik.Nejcu in Matevžu je uspelo v slabi uri premagati preostalo razdaljo in sta ob Aljaževem stolpu na vrhu Triglava stala natanko ob 19.20.

 Projekt »Od 0 do 2.864« je predstavljal izvirne priprave na peto edicijo športnega festivala Soča Outdoor, ki se bo odvil med 30. junijem in 2. julijem v Tolminu, tudi letos pa bo potekal pod sponzorstvom adidasa.

Organizatorji bodo postregli s pestrim dogajanjem s področij gorskega teka, gorskega kolesarstva, rečnih športov, jadralskega padalstva in zmajarstva ter ostalih adrenalinskih avantur. Ljubitelji gorskega teka se bodo lahko pomerili kar na štirih trail tekih: 10-kilometrskem, adidasovem 15-kilometrskem, 25-kilometrskem in na 45- kilometrskem, kolesarji pa se bodo podali na MTB maraton. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji avantur v zraku, saj se bo v sklopu festivala odvila SpeedGliding tekma v zmajarstvu, jadralni padalci pa bodo v sklopu posebne 7-kilometrske hitrostne dirke poskrbeli za pisano nebo nad prizoriščem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.