Šport
23 ogledov

V boj izenačeni kot že dolgo ne

Je John Higgins res prejel podkupnino? (Foto: EPA)
1/2
Žurnal24 main
Med 17. aprilom in 3. majem je na sporedu Betfred.com World Snooker Championship, naj dogodek leta v tem športu. Favoritov je tokrat veliko, saj je karavana izenačena kot že dolgo ne.

V soboto se torej začenja dogodek leta, Betfred.com World Snooker Championship. Kar nekaj velikih imen bo poskušalo v slovitem Crucible Theatru reševati sezono. Med njimi zagotovo tudi znameniti Ronnie O'Sullivan, ki je nazadnje zmagal na uvodnem turnirju sezone, ki je bil odigran med šestim in dvanajstim septembrom 2009 v Šanghaju. Kot pravi sam, po 18 letih profesionalne kariere ne najde več pravega motiva: "Moja igra ni več na taki ravni, kot je bila pred desetimi leti poleg tega pa imam sedaj družino in potovanja postajajo zelo naporna. Še vedno rad zmagujem na turnirjih, toda porazi prinesejo preveč neprijetnosti, tako da se včasih res težko motiviram."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Letošnja sezona je bila sicer ena najbolj izenačenih v zadnjih letih, saj niti en tekmovalec ni uspel zmagati na več kot enem turnirju. Lepo prednost na sprotni svetovni lestvici ima sicer Škot John Higgins, toda to je predvsem sad njegovih odličnih iger v drugi polovici pretekle sezone. Je tudi branilec naslova iz preteklega leta, letos pa je dobil tudi zadnji evropski turnir. Na odprtem prvenstvu Walesa je namreč v finalu gladko odpravil Alija Carterja. Decembra lani je Higgins igral tudi v finalu UK Championshipa, ko ga je v finalu ugnal Junhui Ding. Prav 23-letni Kitajec pa je za mnoge tihi favorit prvenstva, saj je v letošnji sezoni prikazal zares konsistentno formo in zelo visoko raven igre. Igral je še v finalu tako imenovanega Grand Prixa ter odprtega prvenstva Kitajske, ki se je končal 3. marca, Dinga pa je v finalu premagal veteran, levoroki Mark Williams.

Svetovna lestvica (sprotna razvrstitev):
1. John Higgins (Ško) 54020 točk

2. R. O'Sullivan (Ang) 42835
3. A. Carter (Ang) 40220
4. N. Robertson (Avs) 38405
5. J. Ding (Kit) 37175
6. S. Maguire (Ško) 36695
7. M. Williams (Wal) 33899
8. S. Murphy (Ang) 33655
9. R. Day (Wal) 32010
10. M. Allen (S.Irs) 30380
11. S. Hendry (Ško) 29985
12. M. Selby (Ang) 29045
13. M. Fu (H.K.) 28235
14. M. King (Ang) 27685
15. P. Ebdon (Ang) 26145

Poleg Williamsa, Higginsa, Dinga in O'Sullivena pa imata po eno turnirsko zmago v tej sezoni še Avstralec Neil Robertson in eden najbolj talentiranih mladih igralcev v karavani, Mark Selby, ki je pred, kot pravi sam, vrhuncem sezone vsakega igralca, poln optimizma: "V zadnjih nekaj letih sem odigral nekaj zares dobrih srečanj v Cruciblu in upam, da bom letos jaz tisti, ki se bo veselil na koncu. Na zadnjem turnirju v Pekingu sem sicer izgubil proti Dingu, toda s svojo igro sem bil zadovoljen. Izjemna izkušnja je igrati z Junhuijem na njegovem teritoriju pred nabito dvorano. Če sem iskren, je igral odlično in si je povsem zaslužil napredovanje, toda tudi sam sem bil blizu zmage. V zadnjih dneh sem odigral ogromno pripravljalnih dvobojev in čutim, da se moja forma dviguje," je pred odhodom v Sheffield povedal The Jester from Leicester, ki ga čaka težko delo že v prvem krogu, saj se bo pomeril s svetovnim prvakom iz leta 1997, Ircem Kenom Dohertyjem.

Na turnirju bo nastopilo tudi nekaj legend tega športa, ki bodo na vse pretege poskušali dokazati, da še vedno niso za odpis. Najstarejši med njimi je Steve Davis, ki bo letos na WSC-ju nastopil že 30-ič. Nikoli ne smemo odpisati niti zlatega fanta (The Golden Boy), Stephena Hendryja, ki je najmočnejši turnir v devetdesetih letih osvojil kar sedemkrat, med letoma 1992 in 1996 pa kar petkrat zapored. Kljub 41 letom pa je v njegovih rokah še vedno dovolj dinamita, kar je dokazal tudi lani, ko je v sedmem framu četrtfinalnega obračuna proti Shaunu Murphyju dosegel maksimalni break in pobral nagrado 147.000 britanskih funtov. Neverjetno predstavo Hendryja si lahko ogledate tudi v videu.

Pari prvega kroga:

John Higgins (Ško) - Barry Hawkins (Ang)
Mark King (Ang) - Steve Davis (Ang)
Neil Robertson (Avs) - Fergal O'Brien (Irs)
Marco Fu (H.K.) - Martin Gould (Ang)
Ali Carter (Ang) - Jamie Cope (Ang)
Joe Perry (Ang) - Michael Holt (Ang)
Ding Junhui (Kit) - Stuart Pettman (Ang)
Shaun Murphy (Ang) - Gerard Greene (S. Irs)

Stephen Maguire (Ško) - Stephen Lee (Wal)
Peter Ebdon (Ang) - Graeme Dott (Ško)
Mark Allen (S. Irs) - Tom Ford (Ang)
Ryan Day (Wal) - Mark Davis (Ang)
Mark Selby (Ang) - Ken Doherty (Irs)
Stephen Hendry (Ško) - Anda Žang (Kit)
Mark Williams (Wal) - Marcus Campbell (Ško)
Ronnie O'Sullivan (Ang) - Liang Wenbo (Kit)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.