Šport
13 ogledov

V finalih dve slovenski posadki

Žurnal24 main
Veslači so na Bledu opravili s polfinali in repasaži. V nedeljo se bosta v finalu na uvodni tekmi svetovnega pokala tako predstavili dve slovenski posadki.

Iztoku Čopu je preboj v finale uspel skupaj z Norvežanom Olafom Tuftejem v "norveškem" dvojnem dvojcu, nastop v finalu pa si je priveslal tudi dvojni četverec.

Prvi je bil na sporedu vnovič Čop, ki pa s Tuftejem ni ponovil predtekmovalnega dosežka in zmage. Slovensko-norveška kombinacija, ki nastopa pod norveško zastavo, si je sicer brez težav priborila tretje mesto v polfinalu in napredovanje v finale, a sta bili prvi dve mesti, ki sta jih zasedla čolna Velike Britanije in Estonije, nedosegljivi. Iz drugega polfinala so v finale napredovali še en britanski čoln, Švica in Italija.

"Brez težav sva se uvrstila v finale, a je bil nastop vse prej kot dober. Že na prvih 100 metrih sva izgubila dve dolžini čolna. To sva skušala nadoknaditi, a se v težkih razmerah nisva znašla in mislim, da naju čaka jutri res veliko dela. Glavna nasprotnika sva kar sama sebi, ko veva, da nama čoln ne steče, kot si to želiva. Upam, da bo jutri bolje," je po tekmi povedal Čop, ki tako kot njegov partner, dvakratni olimpijski prvak v skifu, pričakuje boj za stopničke, čeprav bo naloga glede na neusklajenost, ki je posledica majhnega števila skupnih treningov, vse prej kot lahka.

Suvereno se je predstavil tudi dvojni četverec pod taktirko drugega slovenskega veslaškega šampiona Luke Špika, ki je mlajšega brata Jana, Mariborčana Gašperja Fistravca in mladega Andraža Kreka popeljal do želenega nastopa v finalu. Slovenska posadka je bila suverena na treh četrtinah proge, v katerih si je pred Ukrajino nabrala debele tri sekunde prednosti, v končnici pa je slovenska četverica malce popustila, a neogroženo zasedla drugo mesto in se prebila med najboljših šest. Ob Ukrajini in Sloveniji bodo tam nastopili še čolni Hrvaške, Italije, Rusije in Poljske, kar trije finalisti lanskega SP, ko so se Poljaki v domačem Poznanju veselili celo zmage.

Ukrajinci, lani stalni tekmeci Slovenije, ki pa je nastopala s povsem drugačno zasedbo, so tokrat v končnici nekoliko presenetili tudi slovensko četverico, ki se je v repasažu očitno nekoliko prezgodaj zadovoljila s finalom. "Zdaj, ko sem si ogledal čas, se mi zdi to kar malce nemogoče. Očitno so si zmage res želeli, nam pa je bil preboj med najboljših šest že dovolj. V bistvu je seveda vedno bolje, če si prvi, a to za jutri ne pomeni prav nič," je nastop ocenil Andraž Krek, ki je bil vesel predvsem dejstva, da je čoln vendarle precej lepše "stekel" kot v predtekmovanju, obenem pa si je zaželel, da bi slovenska četverica jutri prikazala še malenkost boljši nastop.

Brez možnosti pa sta bila tokrat mlada Ljubljančana Jure Cvet in Matevž Malešič. Slovenca sta pogumno krenila iz startnih blokov, se v prvem delu še borila za dobro pozicijo, v drugem pa sta začela izgubljati in na koncu sta se morala zadovoljiti z zadnjim, šestim mestom in nastopom v malem finalu. "Želela sva si finale. Tukaj so nekako štiri posadke, ki po kvaliteti izstopajo, dve mesti pa sta bili dosegljivi za vse ostale. Nama tokrat ni uspelo, a jutri bova napadala prvo mesto v malem finalu," je bil po ponesrečenem nastopu še vedno optimističen Cvet, ki poudarja, da obema za boljše dosežke manjkajo predvsem izkušnje na velikih tekmah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.