Šport
19 ogledov

V finalu dve presenečenji

1/25
Žurnal24 main
V finalu OP Francije se bosta presenetljivo pomerili Italijanka Francesca Schiavone in Avstralka Samantha Stosur. Obe igralki bosta prvič zaigrali v finalu katerega od turnirjev za grand slam.

Italijanka Francesca Schiavone in Avstralka Samantha Stosur bosta zaigrali v finalu letošnjega teniškega odprtega prvenstva Francije v Parizu. Potem ko si je prva finale priigrala 17. nosilka Schiavonejeva, se ji je z gladko zmago v drugem polfinalu nad četrto nosilko Srbkinjo Jeleno Janković (6:1, 6:2) pridružila še sedma nosilka. Za obe igralki bo to prvi finale katerega od turnirjev za veliki slam.

Schiavonejeva se je kot prva Italijanka v zgodovini uvrstila v finale katerega od turnirjev velike četverice, potem ko je njena nasprotnica v polfinalu peta nosilka Rusinja Jelena Dementjeva po koncu prvega niza pri izidu 7:6 (3) za Italijanko dvoboj po uri in devetih minutah igre zaradi poškodbe predala. Stosurjeva, ki je postala prva Avstralka po 30 letih v finalu grand slama, pa je v drugem polfinalu povsem nadigrala nekdanjo številko 1 Jeleno Janković in za zmago potrebovala vsega eno uro.

V petek moška polfinala
V petek bodo pariški pesek zavzeli moški; v prvem polfinalu se bo štirikratni zmagovalec Roland Garrosa Španec Rafael Nadal pomeril z Avstrijcem Jürgenom Melzerjem, ki še nikoli ni prišel dlje kot do tretjega kola v svojih prejšnjih 31 nastopih na grand slamih, v drugem polfinalu pa bosta loparja prekrižala Čeh Tomaš Berdych, prav tako prvič polfinalist grand slama, in lanski finalist Šved Robin Söderling.

"Obe sva tu z enim samim razlogom: da bi čim bolj uživali," je po uspehu dejala Stosurjeva, ki je na poti do finala izločila tudi nekdanjo prvo damo svetovnega tenisa in štirikratno zmagovalko OP Francije Belgijko Justien Henin ter 12-kratno zmagovalko grand slamov in prvo igralko sveta Američanko Sereno Williams.

"Za zdaj sploh še ne razumem dobro, kaj se dogaja," je bila takoj po uvrstitvi v finale povsem iz sebe 29-letna Schiavonejeva, nato pa je le nemočno padla na kolena in poljubila pariški pesek. Italijanka še nikoli v karieri ni "prilezla" dlje kot do četrtfinala na turnirjih velike četverice.

Tudi za Stosurjevo, ki je postala prva Avstralka po Wendy Turnbull, finalistki OP Avstralije leta 1980, v finalu grand slama, je to uspeh kariere. "Še zdaj ne morem verjeti, kako daleč sem prišla. Res ni bilo lahko. Zelo sem zadovoljna," je dejala Avstralka. Presenetljiv finale, ki pa po tednu številnih presenečenj na igriščih Roland Garrosa niti ni več tako zelo nenavaden, bo na sporedu v soboto.

OP Francije, polfinale (Ž):


Francesca Schiavone (Ita/17) : Jelena Dementjeva (Rus/5) 7:6, predaja
Samantha Stosur (Avs/7) : Jelena Janković (Srb/4) 6:1, 6:2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.