Šport
95 ogledov

V Glasgowu padla dva svetovna rekorda

adam peaty Epa
Škotska prestolnica od 3. do 12. avgusta gosti EP v plavanju.

Britanski plavalec Adam Peaty je na evropskem prvenstvu v Glasgowu dosegel nov svetovni rekord na 100 m prsno. Razdaljo je preplaval v 57,00 sekunde in za 13 stotink izboljšal lasten rekord, dosežen na olimpijskih igrah pred dvema letoma v Rio de Janeiru.

Srebro je osvojil drugi Britanec James Wilby z 58,54, bron pa Rus Anton Čupkov z izidom 58,96.

Osemnajstletni Rus Kliment Kolesnikov je z dosežkom 24,00 na 50 m hrbtno dosegel nov svetovni rekord. Prejšnjo znamko Britanca Liama Tancocka s svetovnega prvenstva v Rimu 2009 in obdobja visokotehnoloških kopalk je izboljšal za štiri stotinke sekunde.

Slovenska plavalka Tjaša Oder je v Glasgowu osvojila šesto mesto v disciplini 800 metrov prosto. Branilka brona iz Londona 2016 je razdaljo zmogla v 8:30,08 minute. Zmagala je Italijanka Simona Quadarella (8:16,35) pred Madžarko Ajno Kesely (8:21,91) in Rusinjo Ano Jegorovo (8:24,61).

Tjaša Oder | Avtor: Boštjan Erjavec Boštjan Erjavec
Že uvod v tekmo je pokazal, da bo pot do kolajne za najboljšo slovensko dolgoprogašico težka. Na začetku so namreč potegnile sredozemska prvakinja Quadarella, Madžarka Keselyjeva, Nemka Sarah Köhler, Rusinja Jegorova in branilka naslova Madžarka Boglarka Kapas, ki so med seboj odločale o odličjih.

Plavalka ravenskega Fužinarja je po 200 metrih izgubila stik z vodilno skupino in se s preostalimi 600 metri borila sama, za boljši dosežek pa bi ob sebi potrebovala tekmico, ki bi bila ulovljiva.

"Mislim, da je tudi šesto mesto v Evropi zelo dobra uvrstitev. Težko je bilo plavati sama, saj se potem ne borim tako kot sicer, saj vidim, da bom ostala šesta. Izid je dober in s pozitivnimi mislimi se bom zdaj pripravila na 1500 m prosto," je po tekmi povedala koroška olimpijka, ki prav v teh dneh zaključuje študij na ameriški univerzi Arizona.

Odrova ni skrivala, da si je želela še malo boljši izid, a glede na sam potek finala je bila na koncu tudi zadovoljna. Nov izziv za 24-letno varovanko Gorazda Podržavnika bo najdaljša bazenska plavalna preizkušnja: "Upam na finale na 1500 m prosto in verjamem, da se bom tam lahko bolj enakovredno borila s tekmicami."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.