Šport
9 ogledov

V Kranjski Gori bom na stopničkah

Mitja Dragšič je v Bormiu izenačil najboljšo uvrstitev. Žurnal24 main
Pred več kot dvema tednoma je Mitja Dragšič v Garmischu s številko 48 in šestim mestom vstal od mrtvih, pred tekmo v Kranjski Gori pa se že odkrito spogleduje s stopničkami.
Na zadnjih dveh slalomih ste osvojili peto in šesto mesto. Si pred Kranjsko Goro upate napovedati stopničke?
Seveda si upam! Zakaj pa ne? Telesna pripravljenost in forma sta trenutno na vrhunski ravni. Blizu stopničk sem bil že v Garmischu in na Sljemenu, zakaj mi potem v Kranjski Gori ne bi uspelo? Plus je tudi, da teren poznam zelo dobro.

Na tekmi v Kranjski Gori se boste bojevali za uvrstitev na finale v Bormiu. Boste zaradi tega več taktizirali?
Ne, ne bom. Od leta 2002 v Kranjski Gori skoraj vedno lovim to fi nale. Uspelo mi je le enkrat, pa še takrat sem se potem poškodoval. Letos sem se odločil, da bom v Bormio šel. Sem 22. v slalomskem seštevku in imam kar veliko prednost pred 26., zato se s tem ne bom obremenjeval.

V Zagrebu je dosegel drugi rezultat kariere v svetovnem pokalu. © Action Images

 
Ste žalostni, ker bo zdaj, ko ste končno ujeli formo, sezone kmalu konec?
Ja, lahko bi to rekel. Ta zadnja rezultata sem sicer načrtoval že prej, a to zdaj ni več pomembno. Glavno je, da sta prišla in da pri tem uživam.

V alpskem smučanju se veliko govori o novi opremi in tehniki. Najnovejša "modna muha" so smučke, ki imajo luknje na špicah. So zato boljše?

Smučke so v osnovi drugačne od prejšnjih. Za luknje niti sam ne vem, k čemu pripomorejo, če sploh k čemu. So pa super marketinška poteza proizvajalca.

Ali je oprema lahko še bolj ekstremna?
Ne vem, res ne vem. Če bi me pred leti vprašali, ali mislim, da bo prišlo do takšne revolucije pri opremi, bi bil prepričan, da ne. Zato tudi zdaj težko napovem, ali bodo šli še dlje, v nove ekstreme.

 
 

Tudi mene osebno moti, da so nekateri ljudje v smučarski zvezi že veliko let, naredijo pa zelo malo. Imajo tudi vpliv, ki bi ga lahko izkoristili za rešitev finančnih težav, a ga, ne vem, zakaj, ne uporabijo.

Mitja Dragšič

 
Te sezone bo kmalu konec, naslednji dve sta pomembni zaradi SP in olimpijskih iger. Ali je po 8. mestu na SP v Bormiu vaš cilj osvojiti kolajno?
Sezona 2009/10, ko bodo olimpijske igre v Vancouvru, bo verjetno celo moja zadnja v svetovnem pokalu. Do te olimpijade tudi mislim vztrajati, kar bo po zadnjih rezultatih še toliko lažje, ker imam večji zagon. Na velikih tekmovanjih pa se ve, da štejejo le kolajne. Ta bo moj cilj in za to bom ti dve leti tudi treniral.

Pa bo koleno, s katerim ste imeli veliko težav v zadnjih letih, še zdržalo?
To se tudi sam sprašujem. Za zdaj je dobro in tudi smučam brez bolečin, kar mi daje upanje za naprej.

Zdi se, da večja je proračunska luknja v smučarski zvezi, večji so uspehi smučarjev. Kako to?
Mogoče nas to spodbuja, saj pravijo, da denarja ni, ker ni rezultatov. Zdaj me zanima, kaj bodo rekli po teh uspehih. Na rezultate se ne bodo mogli izgovarjati in bomo videli, kaj bodo ti sposobni ljudje na zvezi naredili.

Junija bo drugič postal očka. © Boštjan Tacol

 
Kako finančne težave vplivajo na vzdušje v ekipi, na vas tekmovalce?
Definitivno ni lahko, a hvala bogu se nam program ne krči. Zdaj je to že preraslo v šale in ni več negativnega pritiska. Glavni razlog, da tega ni, so verjetno trenerji, ki čeprav mogoče tri ali štiri mesece niso dobili plač, delajo enako zagnano. Či bi se odzvali drugače, bi bili tudi mi tem težavam bolj izpostavljeni.

Kako ste zadovoljni z denarnimi nagradami v svetovnem pokalu?
Če primerjam z drugimi športi, bi bile nagrade lahko višje. Za peto mesto na Sljemenu sem na primer dobil šest tisoč evrov, kar pa po drugi strani ni tako malo glede na standard, ki ga imamo v Sloveniji.

Boste po koncu kariere ostali v smučanju?
O tem še nisem toliko razmišljal. Kot trener ne bi delal, se pa vidim v drugačnih vlogah in te bi bile vsekakor v športu.

Junija boste drugič očka. Si po hčerki tako kot večina moških želite sina?
Saj to ni pomembno, pomembno je, da bo sin zdrav (smeh).

Mitja Dragšič meni, da je prihodnost slovenskega smučanja svetla. © Boštjan Tacol

 
Večino prostega časa verjetno namenite družini.
Ja, družini in drugim športom. Nisem tehnični tip, da bi me veselili računalniki. Še SMS težko napišem.

Bambus je vaš navijaški klub. Je to vaša najljubša pijača?
Ne bi rekel, da je najljubša, je pa zelo dobra (smeh).

 

Preberite še ...

Dragšič: Kupil si bom porscheja
Intervju z Ivico Kostelićem
Janica: Navijam za Dragšiča

Kakšna je prihodnost slovenskega smučanja in kdo so največji slovenski upi?
Prihodnost je, saj imamo kar nekaj perspektivnih fantov. Prihajajo Matic Skube, Miha Kürner in Andrej Križaj, ki se zdaj kalijo v evropskem pokalu. A treba jim je dati čas, saj so stari 20 let, v svetovnem pokalu pa zmagujejo tudi 36-letniki.

Na koga stavite, da bo dobil mali kristalni globus v slalomu: Grange, Matt ali Moelgg?
Še dve tekmi sta. Grangeu je forma malo padla in tudi prvič je v takem položaju, zato mislim, da ima Matt kljub zaostanku dobre možnosti. Bi pa bolj privoščil Grangeu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.