Šport
18 ogledov

V kvalifikacijah najboljše ZDA, Slovenke po pričakovanjih

Adela Šajn Žurnal24 main
Ameriške telovadke so kvalifikacije v Stuttgartu končale na prvem mestu in bile za 3,85 točke boljše od branilk naslova iz Aarhusa 2006 Kitajk. Slovenke po pričakovanjih.

Slovenski telovadki Adela Šajn in Carmen Horvat, ki sta nastopili v mnogoboju, sta odlično začeli tekmovanje. Obe sta sestavi na parterju opravili brez napak. Tudi preskok sta bolj ali manj opravili z odliko, težave za mlado slovensko ekipo pa so se začele na dvovišinski bradlji, ki je bila danes za Slovenke očitno zakleta. Horvatova je dvakrat padla z orodja, vaja pa se je ob prvencu na SP ponesrečila tudi Saši Golob, ki si je pred dnevi na treningu v Stuttgartu za nameček resneje poškodovala dva prsta, a je kljub temu stisnila zobe in se odločila za nastop.

Čeprav je bil trener Silvo Marinčič še do zadnjega pred veliko dilemo, ali naj svoji varovanki Šajnovi dovoli nastopiti v mnogoboju ali naj se slednja raje posveti le svojima močnejšima orodjema gredi in parterju, sta se na koncu skupaj odločila za mnogoboj. Mlada 17-letna telovadka je imela vse možnosti, da v primeru, če se ji v mnogoboju posreči dober nastop na vseh štirih orodjih, ponovi uspeh Mojce Mavrič iz leta 1999, ko se je na SP v Tianjinu uvrstila na OI 2000 v Sydneyju.

A tudi Šajnovi se nastop na bradlji ni najbolje posrečil. Prav za konec pa jo je čakal še nastop na gredi, na kateri se je že nekajkrat uvrstila v finale svetovnega pokala, a tokrat se je želela predstaviti z novo, težjo sestavo z izhodiščem 16,6 točke. Gotovo se je bilo po napakah na bradlji težko zbrati, kot je opozarjal že Marinčič, ki je dejal, da ga skrbijo morebitne napake, ker so dekleta še mlada, niso avtomati in za zadnje orodje bo te napake težko odmisliti.

Šajnova je pri novem elementu, trojnem obratu, padla z gredi, a kljub temu z nasmeškom končala tekmovanje. "Sem še mlada in nikakor ne mislim odnehati. Za nastop na olimpijskih igrah se bom, če le ne bo poškodb, lahko borila tudi čez štiri leta. Dejstvo je, da sem imela zaradi poškodbe premalo časa za pripravo, saj več kot leto dni sploh nisem tekmovala ne na preskoku ne na bradlji. Vendar pa sem se že v tem kratkem času naučila veliko novega, zato bom brez dvoma vztrajala tudi v mnogoboju," je bila odločna Šajnova, ki je sicer zbrala 51,775 točke in tekmo končala na 86. mestu.

V ospredju pa so ameriške telovadke, čeprav so nastopile brez lanske svetovne podprvakinje v mnogoboju Jane Bieger in svetovne prvakinje iz leta 2005 Cellsie Memmel, ki sta zaradi poškodb ostali doma, nizale eno dobro predstavo za drugo in kvalifikacije končale na prvem mestu. Kitajke so resda nastopile že v soboto in to v prvi, jutranji skupini, a kljub temu se bo v finalu ekip najboljše osmerice boj za zmago verjetno bil med tema dvema gimnastičnima velesilama, v boj za kolajne pa se bodo po prikazanem gotovo vmešale tudi Romunke in Rusinje.

V ponedeljek se bodo v dvorani Hanns-Martin-Schleyer začele moške kvalifikacije, v torek pa se bodo predstavili tudi slovenski telovadci Aljaž Pegan, Mitja Petkovšek in Alen Dimic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.