Šport
32 ogledov

V Ljubljani znova vrhunska atletika

Martina Ratej je v Rimu osvojila peto mesto. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na veliki nagradni Vzajemne v Ljubljani konec avgusta bo nastopilo kar nekaj najboljših slovenskih atletov, ki so skupaj s kopico odličnih tujcev recept za vrhunsko atletsko prireditev.
Atletika tudi v centru Ljubljane
Dogajanje ne bo osredotočeno le na stadion ŽAK. Zabavno in atletsko obarvano bo tudi v centru Ljubljane, kjer se bodo mimoidoči lahko spoznali s kraljico športa. V četrtek, 26., in petek, 27. avgusta od 18. do 20. ure, ter v soboto, 28. avgusta od 10. do 12. ure, se bodo lahko obiskovalci na Stritarjevi ulici preizkusili v nekaterih atletskih disciplinah, si ogledali trening atletskih naraščajnikov Massa, sodelovali pri atletskem kvizu in se družili z našimi najboljšimi atleti. Vsi, ki bodo želeli, bodo prejeli vstopnice za atletsko prireditev. Obiskovalcem se bodo predstavili Marija Šestak, Merlene Ottey, Martina Ratej, Miran Vodovnik ter številni drugi, ki jih bodo osebno povabili na srečanje atletskih zvezd v Spodnji Šiški.

Ljubljana bo na zadnjo avgustovsko nedeljo na stadionu v Spodnji Šiški gostila mednarodni atletski miting za veliko nagrado Vzajemne, na katerem bodo nastopili številni najboljši slovenski atleti. Organizatorji so sporočili, da bo tekmovala tudi Martina Ratej, v slovensko prestolnico prihajajo nekatera znana tuja atletska imena. Po nekaj letih, ko je bil atletski miting v Ljubljani na nižji ravni predvsem zaradi pomanjkanja denarja, pa je sodelovanje treh partnerjev, občine Ljubljana, Atletske zveze Slovenije in Atletskega društva Mass Ljubljana, obrodilo dobre sadove in obljublja vrhunsko atletsko prireditev na memorialnem mitingu v spomin na preminula atleta Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana.

V memorialnem teku na 100 metrov, ki bo letos na sporedu petič, bo tekel najhitrejši Slovenec Matic Osovnikar, ob njem bo eden od favoritov za zmago še Ganec Azis Zakari, ki je letos tekel 10,12 in ima osebni rekord 9,99. Oba bosta imela veliko dela z naturaliziranim Avstrijcem Ryanom Mosleyem ter Britancem Rikkijem Fiftonom. Kar pet prijavljenih tekmovalcev je letos že teklo pod 10,30. V najhitrejši atletski disciplini se bo pri dekletih občinstvu znova predstavila Merlene Ottey, ki je z 29 kolajnami z največjih tekmovanj tudi najuspešnejša atletinja vseh časov.

Verjetno najmočnejša disciplina bo ženski troskok, kjer Snežano Rodič čaka svetovna konkurenca. Od najboljših petnajstih skakalk v letošnji sezoni jih bo v Ljubljani nastopilo kar šest, med njimi bosta letošnja evropska prvakinja Ukrajinka Olga Saladuha in Rusinja Nadežda Alekina, ki ima s 15,14 m izjemen osebni rekord, ki je hkrati četrti izid na svetu v letu 2010.

Rusinja Marija Abakumova, ki je letos kopje vrgla 68,89 m, kar je najboljši izid sezone na svetu, bo poskušala v Ljubljani potrditi primat najboljše letos. Načrte bi ji lahko preprečila slovenska rekorderka in tretja z lestvice sezone na svetu Martina Ratej. Parado dobrih metalskih izidov upravičeno pričakujemo tudi od atletov v suvanju krogle. Slovenski rekorder Miran Vodovnik bo na čelu slovenskih suvalcev, medtem ko bo na čelu tujih Hrvat Nedžad Mulabegović, ki je pokazal vrhunsko formo na pred kratkim končanem EP. Tudi Ukrajinec Andrij Semenov in Madžar Kurthy Lajos, ki imata rezultate krepko preko 20 metrov, bosta brez dvoma napadala najvišja mesta.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Moški tek na 800 metrov ima zgoščeno visoko kvaliteto atletov, saj bodo tekli štirje tekači, ki so se že spustili pod 1:47,00, vseh 12 tekmovalcev pa je že teklo pod 1:50,00. Za naše ljubitelje atletike bo zanimiv predvsem obračun svetovnega mladinskega rekorderja Kenijca Davida Mutua in atleta Massa Žana Rudolfa, polfinalista mladinskega SP in enega najbolj nadarjenih atletov v Sloveniji v tem trenutku.

Poslastica se obeta v moškem skoku s palico, saj je na štartni listi kopica atletov z rezultati med 5,60 in 5,75 m. Prvo ime je zagotovo nosilec bronaste medalje z EP v Barceloni Poljak Przemyslaw Czerwinski, izpostaviti pa velja še Američana Darena Niedermeyerja in Jeremyja Scotta, Nemca Thorstena Mullerja, Nizozemca Jana Jensena in Čeha Stepana Janačeka. Slovenskemu rekorderju Juriju Rovanu so takšne tekme pisane na kožo in po dobri predstavi v Barceloni si lahko obetamo državni rekord.

Močna konkurenca bo spodbuda tudi za slovenske atlete Sebastijana Jagarinca v teku na 400 metrov, Marino Tomič v teku na 100 metrov z ovirami, Tino Murn, Gregorja Kokaloviča in Jana Žumra v sprinterskih disciplinah, Rožleta Prezlja v skoku v višino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.