Šport
31 ogledov

V Londonu bo zastavo nosil Kauzer

Peter Kauzer Reuters
Slovensko zastavo na otvoritvi olimpijskih iger bo nosil kajakaš Peter Kauzer, ki bo nasledil Rajmonda Debevca, Brigito Bukovec, Iztoka Čopa, Bena Lapajneta in Urško Žolnir. V Londonu bo skupno Slovenijo zastopalo 64 športnikov.

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je na današnji seji potrdil slovensko delegacijo za nastop na olimpijskih igrah v Londonu, ki se bodo začele 27. julija. Ob tem je na predlog Odbora za vrhunski šport določil tudi nosilca slovenske zastave na slovesnem odprtju iger; čast je pripadla svetovnemu prvaku kajakašu Petru Kauzerju.

Pred njim so slovensko zastavo na poletnih igrah vihteli Rajmond Debevec (Barcelona, 1992), Brigita Bukovec (Atlanta, 1996), Iztok Čop (Sydney, 2000), Beno Lapajne (Atene, 2004) in Urška Žolnir (Peking, 2008).

V London 64 športnikov

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je na današnji seji potrdil slovensko delegacijo za nastop na olimpijskih igrah v Londonu, ki se bodo začele 27. julija. IO je soglasno po hitrem postopku potrdil predlog Odbora za vrhunski šport pri OKS, tako da bo na letošnje igre odpotovalo 64 slovenskih športnikov in športnic.

Skupaj bo na igre, ki se bodo začele že čez 24 dni, poleg 28 športnikov ter 36 športnic - s seznama sta kot zadnja odpadla atleta Nina Kolarič in Boštjan Buč - odpotovalo še 54 trenerjev, šest zdravnikov, pet fizioterapevtov oziroma maserjev ter dva športna psihologa. V vodstvu reprezentance bo šest oseb, na čelu olimpijske odprave pa bo Bogdan Gabrovec, podpredsednik OKS. "Izvršni odbor je soglasno imenoval olimpijsko reprezentanco in vsem športnikom čestitam za uvrstitev v ekipo. Na igrah bomo sodelovali v največ športnih panogah doslej, kar 17, a vsi športniki bodo nastopili v individualnih panogah," je ob tem dejal predsednik OKS, Janez Kocijančič.

"S predlogom o sestavi reprezentance smo čakali do zadnjega trenutka, ko je bilo še možno izpolniti merila. Predlog OVŠ je pripravljen na predloge posameznih nacionalnih panožnih športnih zvez, vsi športniki pa imajo izpolnjene mednarodne norme. S seznama sta tik pred zdajci izpadla atleta Buč in Kolaričeva, ker ne izpolnjujeta mednarodnih meril," je uvodoma o sestavi reprezentance povedal Gabrovec in dodal: "Oba atleta imata sicer še do 8. julija, ko imajo atleti državno prvenstvo v Kopru, možnost, da dosežeta zahtevane norme. Če jima bo to uspelo, bo IO OKS korespondenčno odločal o njunem nastopu."

Sam izbor olimpijske ekipe, ki jo je danes potrdil izvršni odbor, je v bistvu trajal dve leti, je pojasnil Gabrovec: "Gre za sistem, ko športnike spremljamo v dveletnem obdobju. Prvo leto nekako dosegajo osnovne norme, nato pa morajo v naslednjem obdobju, v drugem letu oziroma do iger to normo potrditi. To smo delali sproti, tako da nismo imeli težav glede same nominacije in same potrditve. Kar pa se tiče spremljevalnega osebja, pa je naš cilj, da ima vsak športnik - olimpijec na igrah tudi svojega trenerja, da ni potem kakšnih izgovorov, da nekdo drug ni znal ustrezno pripraviti športnika na nastop. Pomembno je, da je tudi ostala strokovna podpora prava - zdravniška, fizioterapevtska in psihološka. Vsa ta ekipa skupaj je potrebna, da športnik lahko doseže čim boljši rezultat."

Gabrovec je prepričan, da bo slovenska odprava tudi na letošnjih igrah zelo uspešna. "Sam sem, malo v šali, malo zares, dejal, da bomo dosegli boljši rezultat kot na igrah v Pekingu, kjer smo osvojili pet kolajn. Nekako blizu mi je številka 7 in mislim, da je to realna številka in da lahko takšen rezultat tudi dosežemo. O lesku odličij pa ne bi razmišljal na glas, ker je to najbolj nehvaležno delo," je še dejal vodja olimpijske odprave v Londonu.

Še pred potrditvijo olimpijske odprave je OKS sklenil nove sponzorske pogodbe za obdobje od 2012 do olimpijskih iger 2016, ki bodo v Rio de Janeiru. V olimpijski družini še naprej ostajajo podjetja Dnevnik, Porsche Slovenija in SKB banka. "V imenu vseh olimpijcev se zahvaljujem pokroviteljem za vso podporo, ki nam jo izkazujejo v teh težkih časih. Verjamem, da se jim bomo oddolžili z uspehi na športnem prizorišču," je dejala predstavnica športnikov pri OKS, Brigita Langerholc - Žagar.

Večina slovenskih olimpijk in olimpijcev ter njihovih trenerjev se bo uradno predstavila na prireditvi v petek, 6. julija, ko se bo predstavitev začela ob 21. uri na Ljubljanskem gradu.

Slovenska olimpijska reprezentanca 2012

Atletika:
Primož Kozmus
Martina Ratej
Marija Šestak
Tina Šutej
Rožle Prezelj
Primož Kobe
Matija Kranjc
Marina Tomić
Barbara Špiler
Brent Larue
Žana Jereb
Sonja Roman

Badminton:
Maja Tvrdy

Gimnastika:
Saša Golob

Jadranje:
Vasilij Žbogar
Karlo Hmeljak
Tina Mrak
Teja Černe

Judo:
Rok Drakšič
Matjaž Ceraj
Vesna Đukić
Urška Žolnir
Raša Sraka Vuković
Lucija Polavder
Ana Velenšek
Aljaž Sedej

Kajak-kanu/slalom:
Peter Kauzer
Luka Božič
Sašo Taljat
Eva Terčelj
Benjamin Savšek

Kajak-kanu/mirne vode:
Špela Ponomarenko Janić

Kolesarstvo – cestno:
Jani Brajkovič
Borut Božič
Grega Bole
Polona Batagelj

Kolesarstvo – gorsko:
Blaža Klemenčič
Tanja Žakelj

Lokostrelstvo:
Klemen Štrajhar

Namizni Tenis:
Bojan Tokić

Plavanje:
Anja Klinar
Peter Mankoč
Sara Isaković
Tanja Šmid
Damir Dugonjič
Robert Žbogar
Anja Čarman
Tjaša Oder
Tjaša Vozel
Urša Bežan
Mojca Sagmeister

Strelstvo:
Rajmond Debevec
Boštjan Maček
Živa Dvoršak

Taekvondo:
Nuša Rajher
Franka Anič
Ivan Trajkovič

Tenis:
Polona Hercog
Katarina Srebotnik
Andreja Klepač
Blaž Kavčič

Triatlon:
Mateja Šimic

Veslanje:
Luka Špik
Iztok Čop

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.