Šport
9 ogledov

V Münchnu se spominjajo terorističnega napada

olimpijske igre München teroristični napad Izrael EPA
V Münchnu bodo danes obeležili 40. obletnico terorističnega napada na olimpijskih igrah, ko je peterica Palestincev 5. septembra 1972 vdrla v olimpijsko vas, umorila dva izraelska športnika, deveterico pa odpeljala kot talce.

Poskus nemške policije, da bi osvobodila talce, se je ponesrečil, umrlo pa je še 17 ljudi. Ob 40. obletnici se bo na vojaškem letališču Fürstenfeldbruck, kjer je umrla večina žrtev, zbralo okrog 600 povabljencev, ob uveljavljenih športnih in političnih imenih tudi nekdanja nemška skakalka v višino Ulrike Meyfarth, ki je večer pred atentatom, pri takrat rosnih 16 letih, osvojila zlato kolajno za Nemčijo, a je njeno slavje že naslednji dan nekaj minut pred peto uro zjutraj skalil teroristični napad. Ob predstavnikih iz politike in športa so na prireditev povabljeni tudi preživeli izraelski športniki z iger in svojci umrlih v tragediji.

Palestinski teroristi so zgodaj zjutraj vdrli v olimpijsko vas in izraelske športnike vzeli za talce. Zahteva palestinskih teroristov po napadu na olimpijsko vas je bila, da Izrael iz zaporov izpusti približno 200 političnih zapornikov in izpustitev zloglasnih nemških teroristov Andreasa Baaderja in Ulrike Meinhof.

Izrael je zahteve zavrnil, a se vseeno odločil za navidezna pogajanja. V spominu ostaja tudi takratni nemški notranji minister Hans Dietrich Genscher in nekateri drugi, ki so se ponudili kot nadomestni talci, kar so teroristi zavrnili in zahtevali polet z letalom v arabski svet. Najprej so želeli z letalom poleteti v Kairo, kar je egiptovska vlada zavrnila. Po veliki napaki nemških varnostnikov so bili prek radia, pozabili so jim odklopiti elektriko, obveščeni celo o načrtovanem poskusu osvoboditve talcev.

Nemci so upali, da bodo talce lahko osvobodili na letališču Fürstenfeldbruck. Tam se je poskus klavrno izjalovil in prišlo je do krvavega razpleta doslej največje olimpijske nešportne zgodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.