Šport
19 ogledov

V NBA manj denarja – lockout vse bliže

Trenutno je v NBA t. i. mehki salary cap, ki dopušča številne izjeme - Lakers ga Žurnal24 main
Lockout v ligi NFL traja že 10 tednov, rešitve pa še naprej ni na obzorju. Odpovedali so tudi simpozij za novince. Vse bolj se v pogajanjih za novo kolektivno pogodbo zaostruje tudi v NBA.

Ker ni nove kolektivne pogodbe (CBA) med klubi, igralci in vodstvom lige, je še naprej v veljavi tako imenovani lockout. Igralci že 10 tednov trenirajo le v lastni režiji, vse druge dejavnosti so zamrznjene. Na naboru izbrani novinci še naprej nimajo pogodbe, zdaj pa jih je doletel nov udarec – tako imenovani simpozij za novince, ki bi se v Ohiu moral začeti 26. junija, je že odpovedan. Sezona 2012, ki bi se s prvimi tekmami predsezone morala začeti avgusta, je tako vse bolj vprašljiva. "En kup je pogovorov in sodnih zaslišanj, rešitve pa od nikoder," je dejal tekač Atlante Falconsov, Jeson Snelling. "Igralci bi radi igrali, a obenem želimo tudi poštene pogodbe in svoje pravice," dodaja nekdanji igralec Buffalo Billsov, Cornelius Bennett, ki sodeluje v že več mesecev trajajočih pogovorih med sprtimi stranmi za več kot devet milijard vreden posel, ki se mu reče NFL.

V zadnjih 64 letih je
bil v ligi NBA en sam lockout, in sicer so redni del sezone 1998/1999 skrajšali na 50 tekem.

CBA pa poleti poteče tudi v ligi NBA in tudi med košarkarji, klubi in vodstvom tega tekmovanja dogovora še ni. Združenje košarkarjev je zdaj celo javno obtožilo vodstvo lige, da ne posluša in ne upošteva njihovih želja. "Sprejmite naš predlog ali pa ne bo nobenega," naj bi se glasila zahteva vodstva do igralcev. Komisar David Stern zatrjuje, da so v zadnjih petih letih izgubili milijardo dolarjev in bodo morali v novi pogodbi igralcem odvzeti okoli 800 milijonov dolarjev, da bi liga spet postala finančno vzdržna. Združenje igralcev pa ima svojo računico, češ da so predlani dosegli rekorden dobiček. Tako vse bolj kaže, da bo 30. junija tudi v NBA nastopil lockout.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.