Šport
184 ogledov

V novi olimpijski disciplini Slovenec peti na SP

Slovenec med najboljšimi na svetu.

Koprčan Toni Vodišek je na svetovnem prvenstvu nove olimpijske discipline formule kite foil, ki je potekala na Gardskem jezeru v Italiji, osvojil peto mesto, kar je daleč najboljši njegov dosežek doslej. V moški konkurenci je naslov četrtič ubranil Francoz Nico Parlier, v ženski pa je tretjič v nizu slavila Američanka Daniela Moroz.

"Zaradi slabega vremena sta odpadla dva tekmovalna dneva. Zadnji dan smo imeli tudi do 30 vozlov vetra. Za jadranje je bilo res prenevarno, čeprav sem si srčno želel priložnosti, da še kaj nadoknadim," je razplet komentiral Vodišek, 19-letni mladinski olimpijski podprvak.

Kajtanje je bilo novembra vključeno v olimpijski program za igre v Pariz leta 2024, zato je udeležba v tem razredu vse večja. Na tokratnem prvenstvu je nastopilo rekordnih 87 tekmovalcev iz 29 držav, tekmovalo pa je tudi 30 jadralk.

Organizatorji so morali floto razdeliti v štiri skupine, ki so uvodni dan odpeljale štiri kvalifikacijske plove, medtem ko je bil drugi dan rezerviran za testiranje novega olimpijskega formata. To je potekalo tako, da so se na regatnem polju izmenjavali moški in ženske, ki so si po vsakem odpeljanem krogu podali štafeto.

Toni Vodišek | Avtor: Jadralna zveza Slovenije Jadralna zveza Slovenije

"Format se je izkazal kot zelo zanimiv, saj je bilo kar nekaj prehitevanj oziroma nihanj v vodstvu. Zadovoljen sem tudi s svojimi vožnjami. Plove, v katerih smo moški startali prvi, sem namreč vse zmagal," je bil s prikazanim zadovoljen Vodišek, ki je na Gardskem jezeru nastopil v tandemu s sestro Marino.

Skupaj sta zasedla 20. mesto, zmagala sta Američana Daniela Moroz in Evan Heffernan, v posamičnih preizkušnjah pa je Vodišek iztržil najboljši rezultat kariere, končno peto mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice