Šport
33 ogledov

V Parizu se je pisala zgodovina

rafael nadal
1/11
EPA
"Kralj peska" Rafael Nadal je v finalu OP Francije premagal Stana Wawrinko in postal prvi teniški igralec ali igralka, ki je v Odprti dobi (od. 1968) osvojil deset lovorik na enem grand slamu.

Rafael Nadal v finalu OP Francije ni dopustil presenečenja in prepričljivo osvojil 10. lovoriko na Roland Garrosu. Španec je z izidom 6:2, 6:3, 6:1 odpravil izzivalca Stana Wawrinka in osvojil 15. grand slam v karieri (15-7), prvega po letu 2014, ko je prav tako slavil v Parizu.

Za Nadala je to tretji grand slam, na katerem ni oddal niti niza. Pred tem mu je to uspelo na OP Francije leta 2010 in 2008. Španec je s 15. veliko lovoriko na večni lestvici prehitel Petea Samprasa (14) in zaostaja samo še za rekorderjem Rogerjem Federerjem (18). 

Nadal, ki bo v ponedeljek uvrščen na drugo mesto lestvice ATP, je v žep pospravil ček za 2,1 milijona evrov. S finalom OP Francije se je končala evropska peščena sezona, v kateri je Španec osvojil štiri od petih turnirjev - Monte Carlo, Barcelona, Madrid in Roland Garros. Edini spodrsljaj si je privoščil v Rimu in zbral kar 24 zmag ter le en poraz. Za Nadala je bila to 73. turnirska zmaga v karieri, 53. na pesku.

Wawrinka je bil do današnjega obračuna neporažen v finalih grand slamov, saj je kar trikrat za lovoriko premagal takrat številko ena svetovnega tenisa. "Najprej bi ti rad čestital Rafa, si velik vzor tega športa. V čast mi je bilo, da sem igral v tebi proti v finalu, čestitke vsej tvoji ekipi. Bil si predober," je dejal Švicar.

"Najlepša hvala. Preveč sem čustven, da bi govoril francosko," je neposredno po zmagi dejal Nadal in nato nadaljeval v angleškem jeziku. "Igral sem najbolje doslej, občutek, kot ga imam tukaj, to je težko primerjati z drugimi turnirji. Adrenalin in vsa čustva, čudovita publika, to je ena mojih najpomembnejših zmag v karieri. Dejstvo, da mi je znova uspelo zmagati, to je neprimerljivo s katerimkoli drugim uspehom v karieri," je povedal Španec.

OP Francije, finale:

Rafael Nadal (Špa/4) - Stan Wawrinka (Švi/3) 6:2, 6:3, 6:1

Komentarjev 1
  • MihaPu 19:51 11.junij 2017.

    Bravo Nadal, prav vidi se da je v formi. No.1! Nadal is back.