Šport
3 ogledov

V Pekingu dopingiranih šest atletov

Švedski strokovnjak Arne Ljungqvist je strah in trepet dopingiranih športnikov. Žurnal24 main
Mednarodni olimpijski komite (MOK) je sporočil, da je po ponovnem testiranju 948 vzorcev urina iz nedavnih olimpijskih iger v Pekingu pozitiven rezultat dalo sedem vzorcev. Od tega je šest atletov.
 

Štirje že brez kolajne

MOK je do danes kolajne iz Pekinga odvzel štirim atletom: ukrajinski mnogobojki Ljudmili Blonski (srebro), beloruskima metalcema kladiva Vadimu Devjatovskemu (srebro) in Ivanu Tihonu (bron) ter severnokorejskemu strelcu Kim Jong Suju (srebro in bron).

Na ponovnem testiranju je sedem vzorcev vsebovalo drogo tretje generacije, imenovano CERA. To je nekakšna napredna verzija najbolj "priljubljenega" dopinga EPO. Odgovorni pri Mednarodnem olimpijskem komiteju so se za ponovno testiranje odločili po tem, ko so po končanih olimpijskih igrah razvili nove teste za odkrivanje omenjene droge. Imen grešnikov še niso razkrili, med njimi pa naj bi bila tudi dva osvajalca kolajn. Eden naj bi bil kolesar, drugi pa moški atlet, ki je osvojil zlato medaljo. Medtem je Italijanski olimpijski komite že priznal, da je med šesterico eden izmed njihovih atletov, a imena niso želeli izdati. Italijanska novinarska agencija ANSA je že objavila, da naj bi bil to kolesar Davide Rebellin, a je ta obtožbo seveda zanikal. "Ponovna analiza vzorcev iz Pekinga, ki smo jo izvedli, bi morala poslati jasno sporočilo goljufivcem. Nikoli ne morejo domnevati, da jih ne moremo izslediti," je dejal Arne Ljungqvist, predsednik MOK-ove medicinske komisije.

"Velika večina atletov ne išče nepoštene prednosti. Nameravamo storiti vse, kar je v naši moči, da bi zagotovili enakovredne tekmovalne pogoje," je še dodal. MOK bo nadaljeval s preiskavo atletov, ki so jih ujeli na ponovnem testiranju, nato pa odločil, kakšno kazen jim bo dodelil. Zelo možno je, da bodo dopingirancem prepovedali kadarkoli nastopati na olimpijskih igrah, seveda pa jim bodo odvzeli tudi vse osvojene medalje. Oglasil se je tudi Glen Mills, trener jamajškega superšprinterja Usaina Bolta, ki je v Pekingu osvojil zlate medalje na 100, 200 in 4x100 metrov: "Sem za vse, kar bo pripomoglo k očiščenju tega športa," je dejal. "Bolt o teh dogodkih še ni slišal in tudi ne bo," je še pribil. MOK vse pridobljene vzorce hrani do osem let, tako da jih lahko z novimi tehnikami odkrivanja prepovedanih substanc kadarkoli ponovno testirajo. Grešniki, niste varni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.