Šport
17 ogledov

V Planici odprtje olimpijskega športnega centra

zver_planica_bobo Žurnal24 main
V Olimpijskem športnem centru Planica, ki pomeni prvi korak k oživitvi doline pod Poncami, je po domu in depandansi danes vrata odprl še hotel s telovadnico.

V Planici je tako odslej na voljo 120 ležišč za otroke, ki bodo v dolini preživljali šole v naravi, in športnike, ki se bodo pripravljali na tekmovanja. "Center je za slovenski šport velika pridobitev, ki bo v Planici revitaliziral tudi poletno ponudbo," je na slovesnem odprtju poudaril minister za šolstvo in šport Milan Zver.

Kranjska Gora in Planica sta v strategiji slovenskega turizma in regionalnega razvoja že dolgo opredeljeni kot turistični destinaciji, zato tudi ideja o ureditvi športnega centra v Planici ni nova. Leta 2003, ko se je Slovenija začela pripravljati na članstvo v EU, pa se je pokazala možnost črpanja sredstev iz evropskih skladov tudi za javno športno infrastrukturo, ki se lahko dobro vključuje v turistično ponudbo.

V danem trenutku se je projekt športni center Planica, ki je stal 6,14 milijona evrov, pokazal kot edina možnost, da se v dolini pod Poncami nekaj premakne. Tako so se za izvedbo med seboj povezali trije partnerji: Olimpijski komite Slovenije (OKS), ministrstvo za šolstvo in šport ter Center šolskih in obšolskih dejavnosti. Olimpijski komite je v projekt vložil obstoječe zemljišče, ministrstvo je poskrbelo za financiranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 2,35 milijona evrov, CŠOD pa je kot bodoči upravljavec centra vodil investicijo, je na novinarski konferenci pred slovesnim odprtjem pojasnila skrbnica projekta Mojca Plestenjak z direktorata za šport.

Janez Kocjančič in Milan Zver © BOBO

 
Kot je poudaril predsednik OKS Janez Kocjančič , ni pomembno, kdo gradi objekte, temveč je pomembno, da nastajajo in služijo športni prihodnosti. To sodelovanje je pravi primer partnerstva med javnim in zasebnim, ki gre v korist športa, meni Kocjančič, ki je prepričan, da bo novi center v Planico vlival življenje skozi vse leto.

"Često je glede Planice pozornost namenjena samo Bloudkovi stari velikanki in tako se ustvarja vtis, da je Planica samo ta športni objekt, vendar je to dolina z več športnimi objekti, ki jih je treba sanirati, tako da bo Planica postala športni park, ki si ga vsi zaslužimo," je dejal Kocjančič, ki meni, da je gradnja športnega centra pomemben korak, ki ga navdaja z optimizmom za nadaljnji razvoj Planice, kjer naj bi v prihodnosti nastal nordijski center. Podobnega mišljenja je tudi kranjskogorski župan Jure Žerjav , ki meni, da je center dokaz, da se tudi v Planici da kaj zgraditi, kar je dobra spodbuda za uresničitev projekta nordijskega centra.

Novi center odpravlja glavno pomanjkljivost Planice, ki že zdaj zagotavlja dobre možnosti za športno udejstvovanje, in sicer pomanjkanje nastanitvenih kapacitet. Že leta 2005 sta v prvi fazi projekta vrata odprla Dom Planica in depandansa, ki skupaj ponujata 70 ležišč. V hotelu za športnike, ki so ga odprli danes, pa bo na voljo 25 sob s 50 ležišči, med njimi ima deset sob tudi višinsko strojno instalacijo, ki omogoča boljše priprave na tekme. Ureditev centra pa se je končala z gradnjo 500 kvadratnih metrov velike telovadnice. V kleti objekta je tudi eden od najbolje opremljenih fitnesov v Sloveniji.

Planiški okoliš se razvija. © BOBO

 
V tretji fazi projekta Olimpijskega športnega centra naj bi zgradili še žičnico do vrha letalnice, ki bi pomagala izpolniti tudi kriterije za velika tekmovanja v smučarskih poletih. "Žal žičnice ni bilo mogoče realizirati, ker so propadli trije javni razpisi za izvedbo del, bo pa vključena v projekt nordijskega centra Planica," je pojasnila Plestenjakova.

Novi center sicer ne pomeni le dobrobiti za šport, ampak tudi dodano vrednost za turizem, meni minister Zver. O njegovih besedah pa pričajo tudi podatki o obisku v centru v prvih osmih mesecih letos, torej še preden je bil odprt nov hotel. Do konca avgusta je v domu in depandansi prenočevalo 2500 ljudi, od tega je bilo 814 športnikov, zlasti smučarskih tekačev in skakalcev, medtem ko so bili drugi gostje šolski otroci in zunanji gostje, je pojasnila pomočnica direktorja Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Olga Rahne , ki pričakuje, da bodo v prihodnje v centru ustvarili prek 30.000 nočitev na leto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.