Šport
39 ogledov

V prestolnici ne igra niti en reprezentant

slovenija rokomet bron sp 2017 EPA
Bronaste slovenske rokometaše bodo v okviru uradnega sprejema v domovini počastili s svečanim dogodkom pred Mestno hišo v Ljubljani.

Slovenski rokometaši so se po velikem uspehu na svetovnem prvenstvu v Franciji, kjer so v tekmi za bron po infarktni končnici strli Hrvate (31:30), že vrnili v domovino. Sprejem za glavne akterje rokometne pravljice bodo pripravili v Ljubljani, zanimivo pa je, da prav noben slovenski reprezentant ne igra v slovenski prestolnici.

''Ljubljana je slovenska prestolnica in povsem logično je, da je tukaj sprejem. To je edini in izključni razlog,'' je za Žurnal24 pojasnil generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije (RZS) Goran Cvijić in odločitev utemeljil na primeru drugih rokometnih veselil.

''Ali veste, koliko Parižanov igra v francoski reprezentanci? Vam povem, da nobeden. Veste, koliko je Berlinčanov v nemški reprezentanci? Podobna zgodba,'' je dejal Cvijić in poudaril, da bodo rokometaši zadostne pozornosti deležni tudi doma. ''Vsi fantje pa bodo imeli sprejeme tudi v svojih krajih. Nekateri so že imeli. V Sevnici, Krškem, Brežicah, Celju, Žalcu, od koder pač prihajajo,'' je povedal generalni sekretar.

Največ slovenskih reprezentantov je svojo kariero začelo v Celju (5), sledijo pa Škofja Loka (3), Velenje (2), Trebnje (2) in Ribnica (2). O Ljubljani ne duha ne sluha.

''Ne glede na to, da Ljubljana trenutno nima prvoligaša, je zanimiv podatek, da je drugi klub po številu reprezentantov po osamosvojitvi Slovenije še vedno Slovan. Največ reprezentantov je dalo Celje, Slovan pa je še vedno drugi,'' je povedal Cvijić.

Olimpijci Rio | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pred več kot desetletjem je klavrna usoda doletela nekdanji ljubljanski klub Prule 67, ki je leta 2002 Celjanom odvzel naslov državnega in pokalnega prvaka, sezono kasneje zaigral celo v polfinalu Lige prvakov, nato pa zaradi finančnih težav doživel neslaven konec. O možnostih, da bi na pogorišču vstala nova rokometna velesila iz Ljubljane, Cvijić ni špekuliral.

''Karkoli bi rekel, bi prejudiciral. Ljubljana potrebuje naklonjenost mestnih oblasti. Mislim, da je to že tako ali tako malo na svoj način. Potrebuje pa tudi naklonjenost slovenskega gospodarstva v celoti, ne samo v Ljubljani. Zavedati pa se morate, da je ljubljanski Krim glavni slovenski ženski klub. V tem trenutku v njem igra daleč največje število reprezentantk. Potem je tu še ženski klub Olimpija in moški klub Krim Olimpija, ki izredno dobro delata z mladimi. Potem še Mokerc, Škofljica... Vse to so klubi, ki gravitirajo na Ljubljano.''

Za razliko od moškega v prestolnici uspeva ženski rokomet. ''Ni naključje. V bistvu gre za to, da ljudje v Krimu in Olimpiji, vedo, kaj delajo in kaj želijo. Delujejo zelo načrtno. Po naših podatkih v Ljubljani največ deklet trenira prav rokomet,'' je dejal Cvijić in se za konec dotaknil še Škofje Loke, kjer se že vrsto let valijo biseri slovenskega rokometa.

''V Škofji Loki je rokomet doma. Prvi šport že vrsto let. Ima izjemno bogato tradicijo, ne samo trije igralci, ki so trenutno v reprezentanci, ampak so imeli že prej zelo dobre in kvalitetne igralce. V svojih vrstah imajo predvsem dobre trenerje, s tem pa mislim predvsem na Janija Klemenčiča. Ne glede na to, kdo vodi klub, je Škofja Loka polna rokometnih zanesenjakov. In to je bistvenega pomena,'' je zaključil.

Komentarjev 9
  • Vladimir Makorič 17:19 30.januar 2017.

    OK čestitke v vsakem primeru za bronasto medaljo "ki zlato lesketa" in kaj bomo z njo sedaj. Bo kaj koristi od tega ? Pa prosim ne nakladat s promocijo, ker je imamo že toliko da ne vemo kam z njo.

  • Zdene Iskra 16:21 30.januar 2017.

    Bravo " Slovenec Bumbar"

  • jakec1575 16:13 30.januar 2017.

    Če mislijo resno, naj povabijo tudi zupane vseh teh obcin, da povedo kaksno gor na odru. Zoki nje, pokazi, da si pravi gostitelj, če me ze toliko staneš vsa ta leta.