Šport
1 ogledov

V Riu našli superbakterijo

zaliv Rio de Janeiro EPA
V bližini olimpijskega regatnega polja, ki bo leta 2016 v Riu de Janeiru gostilo najboljše jadralke in jadralce, so biologi v vzorcih vode našli bakterijo, ki je odporna na antibiotike. Gre za tako imenovano superbakterijo, ki proizvaja encime KPC. Omenjeni encimi zavirajo oziroma tudi onemogočijo delovanje antibiotikov.

Po navadi te encime odkrijejo v bolnišnicah, tokrat pa so jih znanstveniki odkrili v reki Rio Carioca, ki se na obali Flamenga izliva v zaliv Guanabara. Na omenjenem prizorišču bodo leta 2016 potekali jadralni boji.

Zaliv, ki buri duhove

Omenjeni zaliv sicer vseskozi polni strani časnikov, predvsem zaradi onesnaženosti. Večina odplak milijonskega Ria se namreč izliva prav v ta zaliv. Voda na obali Flamenga velja za posebej onesnaženo, obstaja nevarnost okužbe z različnimi boleznimi v primeru, da bi se v zalivu kopali. Znanstveniki opozarjajo, da je bolezni moč zdraviti le z močnimi antibiotiki.

Doslej sicer še niso odkrili primerov obolelosti, a kot je dejala mikrobiologinja Ana Paula D'Alincourt Carvalho Assef, so znanstveniki odkritja raziskav posredovali pristojnim oblastem, ki bodo pripravili ustrezne ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.