Šport
17 ogledov

V Riu se začenja odštevanje do OI

thomas bach EPA
Prireditelji olimpijskih iger 2016 bodo v sredo, točno leto pred odprtjem iger v Rio de Janeiru, zagnali uradno odštevanje do največjega športnega dogodka prihodnjega leta.
Na prireditvi v Cidade das Artes bodo brazilski pevci Diogo Nogueira, Roberta Sa in Zeca Pagodinho izvajali klasične pesmi v ritmih sambe, ki poudarjajo zgodovino in življenjski slog Ria.
 

Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki mu bo pripadla čast zagnati uro, in druščina se bodo ob tem obisku lahko prepričali tudi o pripravljenosti mesta na same igre. Veliko je bilo težav pri gradnji objektov, zamud, tako da je precej prizorišč še v nastajanju. V celoti gledano je Rio na OI pripravljen 60-odstotno, London, denimo, je bil v takšnem obdobju 80-odstotno nared. A Bach je prepričan, da bodo Brazilci vse skupaj pravočasno končali.

"Ne smejo pa izgubiti niti sekunde. Mogoče se bo zgodilo, da ko bomo prišli na olimpijski stadion Maracana na odprtje iger, bomo imeli priložnost rokovati se z delavci, ki bodo zaključevali dela na stadionu. Ko pa bomo prišli na tribune, sem prepričan, da bomo vsi navdušeni nad gostoljubnostjo in entuziazmom Brazilcev," je pred dnevi dejal Bach.

A trenutno je vse skupaj daleč od pravljičnega, na kar opozarjajo številni svetovni mediji. Rio resda velja za mesto zabave, toda po prihodu 15.000 športnikov iz 205 držav, 45.000 prostovoljcev, 93.000 uradnega osebja in 380.000 obiskovalcev se bo že tako natrpano mesto znašlo v še večjih logističnih težavah. Zato in za gradnjo olimpijskih prizorišč so kljub hudim protestom tudi v Riu (tako kot, denimo, v Pekingu in Sočiju) preselili številne ljudi, natančneje več kot 19.000 družin - poroča britanski Guardian.

V zadnjih dneh je pereča tema tudi onesnaženost vode. V laguni, kjer bodo veslaška in kajakaška tekmovanja, so morali pred nekaj meseci odstraniti 32 ton poginulih rib, jadralci pa so zaliv Guanabara že poimenovali za odprto kanalizacijo. Ali bodo tekmovanja preselili na druga prizorišča, še ni odločeno.

Dodatno težavo predstavlja najhujša suša v zadnjih 50 letih in ker kar 70 odstotkov električne energije dobijo iz hidroelektrarn, Riu grozi kriza tako z vodo kot energijo. Kot še poroča Guardian, pa kljub temu olimpijsko golfsko igrišče vsakodnevno zalivajo z velikimi količinami vode - samo da ostaja zeleno.

Kljub vsem težavam pa ni vse črno. Ne nazadnje 67 odstotkov prebivalcev Ria podpira igre. Tudi zapuščina po OI je postala kar pomembna tema. "Želimo igre brez 'belih slonov'. Želimo izboljšave za naše meščane," pravi Pedro Paulo, glavni svetovalec župana Ria Eduarda Paesa.

Paulo že razmišlja, kaj bi bilo treba s prizorišči storiti po OI in paraolimpijskih igrah. Na primer, Carioco 3 bodo spremenili v šolo s 24 razredi za tisoč učencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.