Šport
42 ogledov

V šahu več dopinga kot v kolesarstvu

tour de france navijači alberto contador, EPA
Luksemburški kolesar Fränck Schleck je poskrbel za nov dopinški škandal v kolesarstvu, ki pa po besedah našega nekdanjega odličnega kolesarja Martina Hvastje ne bo bistveno vplival na nadaljnji potek Toura in kolesarstva nasploh.

"Na nič ne bo vplivalo. Nova afera več in eden manj v karavani. Kolesarstvo je navajeno že vsega," o tem, da je moral lani tretji na Dirki po Franciji zapustiti letošnji Tour zaradi dopinga, komentira Martin Hvastja.

Hvastja meni, da so dopinške kontrole dobre in učinkovitejše, drugače kolesarjev ne bi lovili na testih, a pravi, da kolesarstvo po številu dopingiranih ne odstopa od drugih športov. Še več, drugje je uživanja prepovedanih substanc več: "V zadnjih letih se je stanje izboljšalo. Odstotek dopingiranih v kolesarstvu je nižji kot pri šahu. Pri šahu dobijo šest odstotkov testiranih, pri kolesarstvu pa pet. Drži pa, da je v kolesarstvu zaradi slabega slovesa največ dopinških kontrol. Kdaj ste že slišali za kontrolo v šahu?"

Hvastja vsem dvomljivcem, ki se sprašujejo, kako je možno tri tedne kolesariti po 200 kilometrov na dan, odgovarja: "Tako, da 20 let trdo treniraš. Saj to ni tako, da se usedeš na kolo in se pelješ do Bleda in rečeš, da te vse boli. Ljudje profesionalce primerjajo s seboj. Tega se ne da, tako kot nihče ne more primerjati svoje vožnje z dirkanjem v formuli 1."

O najboljšem slovenskem kolesarju Janiju Brajkoviču, ki je na Dirki po Franciji v skupnem seštevku trenutno osmi, pa pravi: "Kaj se bo zgodilo do konca, ne morem napovedati, upam na najboljše. Dejstvo je, da je peto mesto dosegljivo. Vsako mesto, boljše od osmega, na katerem je zdaj, bo moral prigarati. Tudi drugi za njim računajo, da ga bodo prehiteli. Naslednje tri etape bodo odločilne."

Tudi za končno prvo mesto. In kdo bo po mnenju Hvastje osvojil Tour? "Po tem, kar zdaj kaže, Wiggins, ki mu lahko le črn dan ali velika kriza odvzame prvo mesto. Današnja etapa je najtežja na papirju, a je tudi jutrišnja s ciljem na vrhu vzpona težka. Na sobotnem kronometru se lahko odpravijo razlike znotraj minute ali dveh, več pa ne."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.