Šport
23 ogledov

"V Sloveniji še veliko neodkritih primerov dopinga"

Doping v športu dobiva nove razsežnosti. Žurnal24 main
Športni komentator Andrej Stare je v Studio City na Televiziji Slovenija dejal, da so metode za dokazovanje jemanja prepovedanih sredstev vse boljše, tako da goljufi nimajo več velike prednosti pred nadzorniki.

Pogovor z Marcelom Štefančičem je začel na primeru "padlega" ameriškega kolesarskega zvezdnika Lancea Armstronga, ki so mu prejšnji teden odvzeli vseh sedem zmag na Dirki po Franciji. "Mednarodni protidopinški agenciji Wadi je številne, ki so bili nekoč snovalci sistematičnega dopinga, uspelo pridobiti na svojo stran. Z novimi metodami, kot je imunska elektroforeza, so dohiteli in celo prehiteli doping. Vedno več je odkritih športnikov, ki so jemali nedovoljena poživila. Nadzorniki so zgolj v kolesarstvu pri kršenju protidopinški pravil in zlorabi prepovedanih sredstev ujeli že 452 tekmovalcev," je v oddaji poudaril Andrej Stare.

"Tekmuje se samo zaradi denarja"

Z novimi metodami odkrivanja zlorabe dopinga se v nekaterih primerih spreminja zgodovina športa. "Pravilno je tudi, da se bo preteklost športa spremenila, saj so športniki zmagovali in dobivali denar s prevaro. V vrhunskem športu je bistvo denar, tekmuje se samo zaradi denarja. Športniki so s prevaro neposredno odvzeli denar tistemu, ki ni bil dopingiran," je še povedal športni komentator, ki v prenosih velikokrat pove, kateri športniki so se na tekmovališča vrnili po prestani dopinški kazni.

"V Sloveniji veliko neodkritih primerov dopinga"

Dotaknil se je tudi primera nekdaj slovite atletinje Marion Jones. "Američani so dokazali, da jih je nekaj v hlačah v primeru atletinje Marion Jones. Poslali so jo v zapor, izbrisali vse izide in ji tudi odvzeli denar. Tudi Lanceu Armstrongu bodo pobrali denar. V takšnih primerih bi se marsikdo vprašal, ali bo posegel po dopingu ali ne," je pojasnil Stare, ki je prepričan, da je tudi v Sloveniji še veliko neodkritih primerov.

"Wada meni, da odkrije le od 1,5 do dva odstotka dopingiranih športnikov. Do danes so pri jemanju prepovedanih sredstev ujeli 8656 športnikov. V Sloveniji je takih primerov 39, kar sto tisoč pa imamo aktivnih športnikov. Prepričan sem, da zdaj marsikdo slabo spi. Slovenija je zelo ogrožena, saj športne zveze niso zelo proti dopingu. Zelo rade pa preštevajo medalje. Velik korak naprej bi naredili, če bi jemanje dopinga označili za kriminalno dejanje," je prepričan Stare.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.