Šport
24 ogledov

V Stožicah padli Poljaki – 30:28

1/24
Žurnal24 main
Slovenska rokometna reprezentanca je v Stožicah v tretjem kolu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Srbiji slavila na tekmi proti Poljakom. V galeriji fotoutrinki s tekme, v članku odmevi z igrišča.
Nas je dva milijona, njih pa 40. Videli ste lahko, kakšni orjaki so in kakšni palčki smo mi, a na koncu smo jih premagali s pomočjo publike, s srcem in velikim znanjem rokometa.
Uroš Zorman

Slovenska moška izbrana vrsta je naredila odločen korak k uvrstitvi na zaključni turnir stare celine v začetku prihodnjega leta v Srbiji. Po zmagoslavjih nad Portugalsko in Belorusijo je v premierni moški rokometni tekmi v ljubljanskih Stožicah ukanila še močno Poljsko in se s 100-odstotnim izkupičkom utrdila na prvem mestu v skupini 3. Do konca jo čakajo še tri tekme: prva bo že v soboto na Poljskem, v začetku junija pa še obračuna s Portugalsko in Ukrajino. 

Boris Denič, selektor Slovenije, po tekmi ni skrival navdušenja: "Čestitam svojim igralcem za odlično predstavo. Dejstvo je, da bi se tekma v zadnjih petih minutah lahko obrnila tudi v drugo smer. Imeli smo več sreče, pa tudi 12 tisoč gledalcev na naši strani, ki so nas dobesedno ponesli do zmage. Bilo je tudi nekaj preveč srčnih trenutkov, za kar se Bogdanu Wenti iskreno opravičujem."

Sebastian Skube: "Navijači so res ustvarili odlično atmosfero, da smo to tekmo zmagali. Menim, da smo naredili velik korak proti Srbiji. O tej tekmi se je veliko govorilo in sem vesel, da smo zdržali ta pritisk. Bilo je težko, lahko zagotovo ni bilo. Zdaj nas v soboto čaka še težja tekma. Tudi tam bomo šli na zmago, ne bomo se predali in upam na dobro igro."

Denič se je za izjemno pomemben obračun odločil za naslednjo uvodno sedmerico: v vrata je postavil Matevža Skoka, krilna položaja sta zasedla Jure Dobelšek in Dragan Gajič, zunanje David Špiler, Uroš Zorman in Jure Natek, mesto krožnega napadalca pa Peter Pucelj. Ta je sijajno odprla tekmo, s hitrim kroženjem žoge je na dokaj preprost način prebijala visok poljski obrambni zid in že v četrti minuti z golom Špilerja povedla s 3:1. A največje delo je opravila slovenska obramba 3-2-1, ki je v prvi četrtini tekme dobro onemogočila izjemno kakovostno zunanjo vrsto, na čelu z Marcinom Lijewskim, Tomaszem Tluczynskim in Mateusem Jurkiewiczem.

V nadaljevanju je igra domače izbrane vrste slonela na Natku, po njegovih treh zaporednih golih je Slovenija vodila s 5:2 in 6:3. Sloveniji se je malce ustavilo v trenutku, ko je imela igralca več na igrišču, res pa je, da je Denič že začel s prvimi rotacijami, tako da je do konca polčasa v ogenj poslal vse svoje varovance, izjema je le drugi vratar Primož Prošt. V drugi polovici prvega polčasa so bili Poljaki povsem enakovredni domačim rokometašem, vseskozi so jim dihali za ovratnik, v 26. minuti pa je Patryk Kuchczynski dosegel dva gola zapored in domači igralci so prvič na dvoboju zaostali (11:12).

David Špiler: "Mi smo te točke nujno potrebovali za mirnejše nadaljevanje kvalifikacij. Presrečen sem, da nam je uspelo. Naredili smo za odtenek preveč začetnih napak, toda Poljaki so izjemna ekipa, čeprav jih je nekaj manjkalo, kot tudi pri nas, ampak smo pokazali, da lahko že zdaj igramo proti največjim."

V drugem polčasu je Skok, velik dolžnik iz prvega polčasa (zbral je le tri obrambe), dobesedno eksplodiral, v nekaj minutah je naredil serijo bravuroznih obramb. Poljaki mu niso bili kos niti iz hitrih nasprotnih napadov, mojstrovinam velenjskega vratarja pa niso sledili njegovi soigralci v polju. Ti so v napadu prav začetniško grešili in Poljaki so jim v 38. minuti prvič na tekmi ušli za dva gola (16:18).

Dokaj visok zaostanek je predramil Zormana in druščino, v nadaljevanju so zaigrali veliko učinkoviteje in v 41. minuti z golom Natka vnovič povedli z 20:19. Domači rokometaši so z dvema zaporednima zadetkoma Gajiča pet minut kasneje povišali na 24:22, predvsem odlično pa so odigrali zadnjo četrtino dvoboja. Ključna je bila dobra igra v obrambi, tekmeci nanjo večkrat niso imeli pravega odgovora, veliko strelov so sprožili po dvignjenih rokah danskega sodniškega para, ki je naznanjal, da se čas za poljski napad izteka.

Kljub temu so izbranci poljskega selektorja Bogdana Wente v 51. minuti izenačili na 25:25, a nato so Slovenci znova strnili svoje vrste, v 54. minuti z golom Gajiča iz sedemmetrovke povedli z 28:26. Poljaki se niso predali, z igralcem manj so tekmo v 57. minuti znova postavili v začetno izhodišče (28:28). V pravi srhljivki je bilo več preudarnosti na strani, odločilna gola pa sta – ob igralcu več na igrišču – dosegla Gajič in Sebastian Skube, ki sta poldrugo minuto pred koncem povišala na 30:28. Tega zaostanka Poljaki niso mogli več nadoknaditi in stožiška dvorana je dobila nove športne junake.

Rokomet, kvalifikacije za EP, 3. kolo, Stožice:

Slovenija : Poljska 30:28 (14:14)
Gajič 8, Natek 5, Zorman in Špiler po 4; Tluczynski 6, Tkaczyk 4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.