Šport
20 ogledov

V Tacen prihaja slalomska smetana

Peter Kauzer brani naslov iz lanskega leta. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Tacen bo od 7. do 12. septembra gostil svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Na njem bo nastopilo 350 tekmovalk in tekmovalcev iz kar 70 držav.

Med njimi bo tudi številčna slovenska reprezentanca, ki se resno spogleduje z najvišjimi uvrstitvami. Prvo ime je kajakaš Peter Kauzer, ki bo skušal ubraniti naslov prvaka iz Seu d'Urgella 2009.

Res je, prihajam kot evropski in svetovni prvak in že ta dva naslova povesta, po kaj prihajam v Tacen. Domača proga je lahko prednost, lahko pa jo hitro podceniš in te zato kaznuje.
Peter Kauzer

"Pričakovanja so jasna. Upam, da bom na progi užival in da se bom na koncu veselil. Res je, prihajam kot evropski in svetovni prvak in že ta dva naslova povesta, po kaj prihajam v Tacen. Domača proga je lahko prednost, lahko pa jo hitro podceniš in te zato kaznuje. Zato bo treba spoštljivo na progo," je ob predstavitvi reprezentance v Tacnu dejal Kauzer. Ta bo veslal v K-1, kjer bo branil naslov svetovnega prvaka, ob njem pa bosta v ekipi še evropski podprvak Jure Meglič in izkušeni Dejan Kralj. Ta trojka lahko na visoko uvrstitev računa tudi v moštveni tekmi.

Blizu vrha sem, ampak kakšna napakica te lahko hitro potisne proti dnu. Moram se še malce psihološko pripraviti in upati na najboljše.
Benjamin Savšek

Slovenska reprezentanca lahko prav v vseh (vsaj posamičnih) disciplinah lahko računa na finale, nič drugače ni pri kanuistih, kjer je v zadnjih letih prvo ime Benjamin Savšek. "Glede na to, da sem med tihimi favoriti za kolajne, malce pritiska pred SP le čutim. Progo dobro poznamo, toda težko bo priti na vrh. Treba bo veslati res dobro. Blizu vrha sem, ampak kakšna napakica te lahko hitro potisne proti dnu. Moram se še malce psihološko pripraviti in upati na najboljše," pravi Savšek, ki mu bosta v C-1 in 3xC-1 "družbo delala" še Anže Berčič in Jure Lenarčič.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V letošnjem letu se je v vrh med kajakašicami prebila tudi Urša Kragelj, ki je na nedavnem evropskem prvenstvu v Bratislavi osvojila bronasto odličje. Glede na to, da zelo dobro pozna tudi savske brzice v Tacnu, ji pripada "status" prvega slovenskega orožja v ženski konkurenci. "S tega EP bom poskušala odnesti čim več samozavesti, saj bi bilo res škoda, da bi me pokopal pritisk javnosti na domači tekmi. Zelo bom vesela, če se mi bo na vse vožnje uspelo pripraviti optimalno in pokazati, za kaj smo vse leto trenirali prav za to tekmo," pravi Kragljeva. Ob njej bosta slovenske barve med kajakašicami branili še Nina Mozetič in Eva Terčelj, vse tri pa lahko ob optimalni predstavi lahko posežejo med najboljše tudi v ekipni tekmi.

Nič manjše breme ne bo na Sašu Taljatu in Luki Božiču. Ne nazadnje sta Primorca na lanskem SP - resda malce nepričakovano - osvojila bronasto odličje med kanuističnimi dvojci. Toda da nista "muhi enodnevnici", sta dokazala v tej sezoni, ko sta se stalno sukala vsaj v širši okolici vrha te discipline. "V Tacnu sva vedno dobro tekmovala. Sicer ne vem, ali zaradi tega, ker drugim ta proga predstavlja težavo, ali zato, ker gre nama tako dobro. Ampak glede na osmo mesto na EP, upava tudi tukaj na nekaj podobnega, v finalu pa bova skušala še kaj več narediti," je dejal Taljat. Ob njima so v ekipi C-2 še Luka Slapšak in Urban Jarc ter izkušena Simon Hočevar in Dejan Kralj.

Tekmovanje najboljših slalomistov sveta, nad katerim je pokroviteljstvo prevzel predsednik republike Danilo Türk in katerega častni predsednik organizacijskega odbora je ljubljanski župan Zoran Janković, se bo z uradnim odprtjem začelo v torek ob 20. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Sam tekmovalni del pa se bo pričel v sredo ob 14.30 s kvalifikacijami dvojcev in kajakašic. V četrtek bodo na sporedu še kvalifikacije kanuistk, kanuistov in kajakašev, v petek bodo ekipne tekme, v soboto polfinale in finale dvojcev in kajakašic, v nedeljo pa še polfinale in finale kanuistk, kanuistov in kajakašev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.