Šport
25 ogledov

V tretje gre rado – Pjongčang dobil ZOI

zoi 2018 dobil Pjongčang
1/24
Reuters
Premagala sta jih kanadski Vancouver in ruski Soči, ne pa tudi nemški München. Korejski Pjongčang bo leta 2018 gostil zimske olimpijske igre, je v Durbanu izbral MOK. Korejci so dobili kar 63 glasov (od možnih 95), München 25 in Annecy le sedem.

Korejski kandidat Pjongčang je za zmago v prvem krogu dobil večino glasov od 95 prisotnih delegatov, kar je pomenilo, da prvič po letu 1995, ko je Salt Lake City uspešno kandidiral za igre leta 2002, ni bilo glasovanja v drugem ali tretjem krogu. Korejci so doslej neuspešno kandidirali za igre v letih 2010 (Vancouver) in 2014 (Soči). Koreja bo igre gostila prvič, šele tretjič pa bodo v Aziji (Japonska je gostila ZOI dvakrat, leta 1972 in 1998). "To je eden najbolj srečnih dni v zgodovini naše države. Naši ljudje, milijoni mladih so sanjali o zimskih igrah," je v prvi izjavi po razglasitvi predsednika Moka Jacquesa Roggeja dejal vodja korejske kandidature Cho Yang Ho. "Nikoli se nismo predali. Vedno znova smo poskušali, poslušali vaše nasvete in se držali naših načrtov. Verjamem, da mi ne bo potrebno še enkrat stati pred vami v tej vlogi. Ljudje v moji domovini so čakali 10 let in smilim, da smo si zaslužili priložnost, da gostimo igre," je dejal Kim Jin Sun, nekdanji guverner province Gangwon, kjer leži bodoče olimpijsko mesto.

Korejski predsednik Lee Myung Bak, ki je kandidaturo podprl z govorom v Durbanu, je bil prav tako navdušen: "To je zmaga korejskega naroda. Hvala vam, Korejci!" Veselje je izrazil tudi ministrski predsednik Kim Hwang Sik in obljubil, da bodo v državi naredili vse za uspešno izvedbo tekmovanja. "Nekoliko presenečen sem bil nad razmerjem pri glasovanju," pa je dejal predsednik Moka Jacques Rogge: "A potrpežljivost se je izplačala. Odločila je tudi njihova želja, da zimske športe približajo temu delu Azije." V Pjongčangu so nebo razsvetlili ognjemeti, na mestnih ulicah so se zbrali navdušeni ljubitelji športa, nastalo pa je pravo festivalsko vzdušje s folklornimi skupinami in petjem. Koreja bo tako dobila četrto veliko športno tekmovanje v zgodovini po letnih olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu, svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2002 (gostili so ga skupaj z Japonsko) ter svetovnem prvenstvu v atletiki, ki bo potekalo čez slaba dva meseca v Daeguju.

"Danes je odločala tretja kandidatura. Pjongčang je nov trg, ima nova obzorja, jasno je, kam so želeli usmeriti igre," je po porazu dejal vodja nemške kandidature Bernhard Schwank. Pri tem je namignil na slogan Korejcev, ki so za igre kandidirali z geslom "Novi horizonti" in izpostavili, da že tretjič skušajo priti do iger. Thomas Bach je kot podpredsednik Moka, a tudi predsednik nemškega olimpijskega komiteja, čestital uspešnejšim Korejcem: "Seveda smo razočarani, sem smo prišli zmagat. A zmaga ni vse, poraz pa tudi ne pomeni konca sveta. V prihodnosti se bomo še bolje pripravili." V Münchnu so se na osrednjem trgu prav tako pripravljali na veliko zabavo. Domačini so na tradicionalen način ob vrčku piva spremljali prenos odločilnih trenutkov iz Durbana, toda namesto veselja se je Marienplatz pozno popoldne po objavi novice o zmagi Pjongčanga hitro spraznil.

Novi horizonti

München, Annecy in Pjongčang so kandidati za organizacijo zimskih olimpijskih iger 2018. Korejci so bili izrazit favorit, saj bodo vložili tri milijarde evrov več, kot bi Nemci, a za razliko od njih nimajo tradicije in zato lahko skrbi obiskanost tekem. Vsi trije kandidati so imeli v sredo še eno uro časa, da še zadnjič predstavijo svoj program 103 članom Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Da je kraj iger izbran, je bilo potrebnih 50 odstotkov glasov. Petindevetdeset članov je imelo pravico glasovanja v prvem krogu, kar je pomenilo, da je moralo eno od treh mest dobiti vsaj 48 glasov. In to se je tudi zgodilo – glasovali so ob 15.30, razglasili pa ob 17.20.

München je kandidiral pod sloganom "Festival prijateljstva". Postali bi lahko prvi, ki bi gosti tako poletne (1972) kot zimske igre – slednje je Garmisch, ki bi gostil del tekem tudi pri teh igrah, leta 1936 že gostil. Na tradicijo so stavili tudi Francozi, a kandidatura Annecyja ni imela nobenih realnih možnosti. "Sneg, led in ti" je bil slogan slednjih. Leta 1924 so prav Francozi gostili prve zimske igre. Pjongčang je želel zimske športe iz Evrope preseliti v Azijo in tako so izbrali slogan "Novi horizonti". "Pjongčang 2018 je državna prioriteta korejske vlade že zadnjih 10 let," je poudaril korejski predsednik Lee Myung Bak, ki je osebno nagovoril člane Moka.

Zimske olimpijske igre:

I 1924 Chamonix (Francija)
II 1928 St. Moritz  (Švica)
III 1932 Lake Placid (ZDA)
IV 1936 Garmisch-Partenkirchen (Nemčija)
V 1948 St. Moritz (Švica)
VI 1952 Oslo (Norveška)
VII 1956 Cortina d'Ampezzo (Italija)
VIII 1960 Squaw Valley (ZDA)
IX 1964 Innsbruck (Avstrija)
X 1968 Grenoble (Francija)
XI 1972 Saporo (Japonska)
XII 1976 Innsbruck (Avstrija)
XIII 1980 Lake Placid (ZDA)
XIV 1984 Sarajevo (Jugoslavija)
XV 1988 Calgary (Kanada)
XVI 1992 Albertville (Francija)
XVII 1994 Lillehammer (Norveška)
XVIII 1998 Nagano (Japonska)
XIX 2002 Salt Lake City (ZDA)
XX 2006 Torino (Italija)
XXI 2010 Vancouver (Kanada)
XXII 2014 Soči (Rusija
XXIII 2018 Pjeongčang (Južna Koreja)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.