Šport
16 ogledov

V Valencii predvsem za zabavo

Valentino Rossi se bo vsaj še leto dni posvečal izključno MotoGP-ju. (Foto: Reut Žurnal24 main
Pred dirkači v razredu MotoGP je le še ena dirka na dirkališču Ricardo Tormo v Valencii. Glede na to, da je Valentino Rossi že postal svetovni prvak, lahko pričakujemo sproščeno dirko.
Vesel sem, ker se na zadnjo dirko odpravljam z naslovom v žepu in brez pritiska. Sedaj bom lahko le užival.
Valentino Rossi

Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je sedmi naslov v kraljevem razredu in skupno že devetega potrdil s tretjim mestom na prejšnji dirki v Maleziji. Čeprav The Doctor na zadnji postaji motociklistične karavane v Valencii v zadnjih letih ni bil prav uspešen, bo v Španiji pred množico vročekrvnih gledalcev poskušal potrditi naslov najboljšega in zraven tudi uživati: "Vesel sem, ker se na zadnjo dirko odpravljam z naslovom v žepu in brez pritiska. Sedaj bom lahko le užival. Za nami je fantastično leto. Pred nami pa je le še en dirkaški vikend, preden se začnemo pripravljati na novo sezono," se je v leto 2010 že obrnil priljubljeni Vale. "V preteklosti Valencia ni bil najbolj srečen kraj zame, toda v zadnjem času smo v odlični formi, motor dela odlično, tako da upam, da bo tako tudi tukaj. Poleg tega je Valencia z množico gledalcev in čudovito atmosfero odličen kraj za zaključek sezone.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ob Rossiju bo za zmago na 4,051 kilometra dolgi stezi s 14 ovinki kandidiral tudi Jorge Lorenzo (Yamaha). Mladi Španec je s starejšim kolegom v moštvu, Rossijem, bitko za naslov prvaka bil vse do dirke v Maleziji. Lorenzo si želi, da bi sezono zaključil z zmago pred domačimi gledalci. "Valencia je najlepše mesto za zaključek prvenstva. Doma, pred svojimi navijači. Tu še nisem zmagal in vem, da to dirkališče Yamahi ne ustreza najbolje, toda prepričan sem, da to lahko spremenim in sezono končam na najboljši možen način.“ Še kako pomembno bo za Lorenza, da dirko konča pred Avstralcem Caseyjem Stonerjem (Ducati) s katerim se bori za naslov podprvaka: "Zadnji dve dirki nista bili najboljši. Potrebujem točke, da postanem podprvak. Zato si želim zmago ali vsaj stopničke. To je moj cilj v Valencii.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Stoner, ki je dobil zadnji dve dirki, mora v Valencii, če želi postati podprvak, zmagati, ob tem pa Lorenzo ne sme osvojiti niti točke. Stoner je kljub minimalnim možnostim prepričan, da lahko pride na končno drugo mesto. Optimizem pa gradi predvsem na dveh zaporednih zmagah v domači Avstraliji in Maleziji. "Če želim v skupnem seštevku končati na drugem mestu, moram zmagati, tako da je to moj cilj,“ je dejal Stoner, ki je bil v Valencii najhitrejši že lani. Stoner je še dodal, da verjame, da bodo drugo leto pri Ducatiju znova zmožni naskakovati naslov.

Ob Stonerju, Rossiju in Lorenzu bo med favoriti tudi Španec Dani Pedrosa (Honda), ki se v Valencii lahko pohvali že s štirimi zmagami v vseh razredih. Zelo zanimivo bo videti, kako se bo v Valencii znašel Američan Ben Spies, ki je za nastop v Valencii prejel tako imenovani wild-card. Petindvajsetletnik je letos zablestel v razredu SuperBike, kjer je v svoji debitantski sezoni s kar 14 zmagami osvojil naslov prvaka. Dirka v Valencii pa mu bo služila predvsem kot priprava na prihodnjo sezono.

Suppo od Ducatija k Hondi
Šef Ducatijevega moštva Livio Suppo bo samo še v Španiji poveljeval moštvu rdečih, saj se seli k Hondi. Stoner, svetovni prvak iz leta 2007, je ob odhodu Suppa dejal, da bodo Italijana zelo pogrešali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.