Šport
16 ogledov

V zadnji minuti Slovenci ob osmino!

Mišo Brečko (v beli majici) se v petek ne bo bojeval s tako eminentnimi imeni, k
1/48
Žurnal24 main
Slovenski reprezentanci se ni uspelo uvrstiti v osmino finala SP. Usoden je bil poraz proti Angliji in zmaga ZDA nad Alžirijo. Slovenski junaki se v domovino vrnejo v soboto ob 8.20 uri!

Slovenski selektor Matjaž Kek je na igrišče poslal pričakovano zasedbo, tudi z Markom Šulerjem v obrambi, čeprav je imel Korošec v zadnjih dneh težave s poškodbo reber. Pričakovanja angleških medijev je izpolnil tudi Fabio Capello, ki je od prve minute začel z Jermainom Defoejem (namesto Emila Heskeyja) in Jamesom Milnerjem (namesto Aarona Lennona).

Po začetnem otipavanju so prvi zapretili naši. V sedmi minuti je Zlatan Ljubijankić s prsmi lepo žogo spustil proti Valterju Birsi. Ta je potegnil proti nasprotnem kazenskem prostoru in streljal s svojo levico, a naravnost v Davida Jamesa. Prvi angleški poskus se je zgodil v 14. minuti. S prostega strela pa je previsoko meril Frank Lampard. Sledila sta še dva dokaj sramežljiva angleška strela. Najprej je z glavo v 18. minuti meril John Terry, dve minuti pozneje pa z razdalje še Glen Johnson.

V 21. minuti so vrata Jamesa nevarno ogrozili Slovenci. Kot je izvajal Birsa, odbita žoga je prišla do Robeta Korena, ki je streljal, žogi pa je smer spremenil Boštjan Cesar, a preslabo za Jamesa. Kazen je sledila dve minuti pozneje. Andraž Kirm je nespametno zapravil protinapad, Milner je podal v sredino, kjer je bil od Šulerja hitrejši Defoe in Anglija je vodila z 1:0. Sledile so panične minute Slovenije. Ponovitev akcije za zadetek je sledila v 27. minuti, le da je tokrat Samir Handanović žogo v zadnjem trenutku odbil pred Defoejem. V 30. so bili Angleži še bližje povišanju prednosti, a se je dvakrat izkazal Handanović. Najprej je ubranil strel Defoeja, potem pa še nevarnejšega Stevena Gerrarda. Do konca prvega dela Slovenci in Angleži niso več zmogli obetavnejših akcij in na odmor smo odšli z minimalnim zaostankom.

V 46. minuti nova zmeda v slovenski obrambi. Po hitro izvedenem kotu Rooneyja je Handanović žogo odbil le do Gerrarda. Ta se je vrnil v sredino, Bojan Jokić je stal predaleč od Defoeja, a je napadalec Tottenhama žogo spravil le mimo vrat. V 49. minuti je Defoe še enkrat zadel, a je zaradi predhodnega prepovedanega položaja Wayna Rooneyja sodnik Wolfgang Stark gol razveljavil. V 52. minuti je prišlo do prvega strela Slovencev v drugem delu. S prostega strela je meril Birsa, James pa je žogo dokaj rutinsko ujel. Pet minut kasneje še ena lepa priložnost Angležev. Po podaji Garetha Barryja s kota je z glavo streljal John Terry, Handanović pa je žogo odbil v kot. Že čez nekaj minut je izpadla cela slovenska obramba, Rooney je bil sam pred našim vratarjem, a se je Sarma žoge dotaknil ravno dovolj, da je ta namesto v mreži končala v vratnici.

Mogoče se je s tem končala moja zgodba na klopi Slovenije, ampak veste, da sem po tekmi vedno zrel za kakšne neumne izjave
Matjaž Kek

Na stadionu je odmevalo: "England, England," angleškim navijačem niti vuvuzele niso mogle do živega. Tudi Slovenci so delovali nemočno. V 65. minuti pa vendarle nova akcija Slovenije. Žogo je ukradel Koren, z razdalje pa je še enkrat meril Birsa, a tudi tokrat preveč po sredini gola. V 68. minuti je bilo še bolj vroče pred angleškimi vrati. Zlatko Dedić, ki je nekoliko prej zamenjal Ljubijankića, je z glavo podaljšal do Milivoja Novakovića, njegov strel so Angleži odbili, sledil je še en blok po strelu Dedića, na koncu pa je Birsa sprožil mimo vrat. Nogometaš Auxerra je nekaj minut pozneje meril še s prostega strela, a previsoko. Kek je v 79. minuti potegnil še smelo napadalno potezo in je na igrišče poslal mladega napadalca Tima Matavža, ki je zamenjal dokaj raztresenega Kirma. V 87. minuti je mimo slovenskih vrat streljal rezervist Joe Cole, na drugi strani pa je v sodnikovem dodatku Matavž lepo kombiniral z Dedićem, a brez pravega zaključka. Tekma se je tako končala z minimalno zmago Anglije, ki so se ji po dramatični zmagi nad Alžirci pridružili Američani.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Ponosen sem na fante, ki so izjemno razočarani. Šport ti včasih da in včasih vzame. Fantom en velik poklon in spoštovanje! Mogoče se je s tem končala moja zgodba na klopi Slovenije, ampak veste, da sem po tekmi vedno zrel za kakšne neumne izjave."

Fabio Capello, selektor Anglije: "Igramo skupaj, borimo se skupaj. Spet sem našel ekipo, ki jo poznam. Lahko gremo naprej proti vsem ekipam, ker so zdaj misli igralcev proste, brez strahu, brez dvomov."

Končna lestvica:
1. ZDA 5 točk

2. Anglija 5
3. Slovenija 4
4. Alžirija 1

SP v nogometu, skupina C, tretje kolo:

Slovenija : Anglija 0:1 (0:1)
Defoe (23)

ZDA : Alžirija 1:0 (0:0)
Donovan (90)
RK: Yahia (90/Alžirija)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.