Šport
25 ogledov

Fabjanova v sprintu bronasta!

Vesna Fabjan EPA
Vesna Fabjan je z eno najboljših predstav v karieri nekoliko presentljivo osvojila bron v sprintu prostega sloga.

Čeprav je slovenska reprezentanca v smučarskih tekih na današnji ženski sprint v prostem slogu odšla z visokimi pričakovanji, verjetno nihče ni mogel predvideti končnega izida. Vesna Fabjan je presenetila vse in z izjemno predstavo osvojila bronasto kolajno, drugo slovensko kolajno iger v Sočiju.

Slovenska tekačica je imela v najpomebnejšem teku kariere ob sebi Norvežanke Fallo, Oestbergovo in Jacobsenovo, ter Švedinjo Ingemarsdotterjevo in Američanko Caldwell. Kljub težkim tekmicam, je bila Vesna večino časa v ospredju in tudi v zaključni sprint  prišla na položajih, ki prinašajo kolajno.

Vesna je zdržala in na koncu močno ogrozila celo drugo mesto, ki ga je izgubila šele po fotofinišu. Kljub temu je tretje mesto in bronasta kolajna izjemen uspeh. Od Slovenke sta bili boljši le zmagovalka kvalifikacij Norvežanka Maiken Caspersen Falla in njena rojakinja Ingvild Flugstad Oestberg. A to ni skazilo slavja ob kolajni, ki se v tem trenutku zdi zlata.

Trdo delo poplačano

"Dvajset let treningov odrekanja in trdega dela - vse to se je danes poplačalo. Medalje so sanje vsakega športnika; jaz sem jo danes dosegla in ni lepšega občutka. Po četrtfinalu sem bila morda malo nezadovoljna, ker nisem vedela, ali smuči tečejo tako, kot sem si želela. Na srečo so mi serviserji tik pred finalom zamenjali tekmovalni par in smuči so v finalu res dobro tekle," je po tekmi s solzami v očeh dejala presrečna Fabjanova.

Besničanka se je zahvalila vsem, medaljo pa posvetila tudi svojemu nečaku, ki danes praznuje 2. rojstni dan. "Vedela sem, da je ta tekma na vse ali nič. Že v polfinalu je šlo za stotinke. Ničesar nisem hotela prepustiti naključju. Šla sem do zadnjega centimetra in to se je splačalo," je dodala druga iz slovenske odprave v Sočiju, ki je osvojila medaljo na tokratnih OI.

"Morda smo zelo potiho o medalji razmišljali, a da se bo uresničilo, na to nismo resno računali. Odlično smo opravili delo. Tudi serviserji so naredili, kar je bilo treba. Škoda za Katjo, ki je bila izredno močna, a je imela v polfinalu skupino smrti z najmočnejšo skupino in tudi to je bil neke vrste finale pred finalom. Mislim, da je bila ravno tako sposobna teči v finalu. Izredno veseli smo dveh tekmovalk med 10," pa je po tekmi dejal slovenski trener Marko Gracer.

Odličen začetek za Slovenke

Z nastopom je bila zadovoljna tudi devetouvrščena Katja Višnar, ki je obstala v polfinalu: "Moram reči, da sem zadovoljna. dobro sem se počutila, polfinala nisem dobro odtekla, ampak tako je. Nisem razočarana, naredila sem največ kar sem lahko. Poskusila sem držati hitrost, a nisem našla stabilnosti, za mano je bila Bjoergnova, ki je bila preblizu. Poskušala sem vso tekmo, žal se ni izšlo. Sprint je nekaj posebnega."

Že kvalifikacije za današnjo tekmo so pokazale, da bi to lahko bil dober dan za slovenske tekmovalke. Uspešne so bile namreč vse štiri, ki so se v četrtfinale podale z lepo popotnico. Katja Višnar je bila druga najhitrejša, Vesna Fabjan četrta, Alenka Čebašek 14., Nika Razinger pa 17.

Za uvod premagala kolegici

Na poti do finala je vesna Fabjan najprej opravila z nasprotnicami v četrtfinalu. Kasnejša dobitnica bronaste kolajne je v svoji skupini zaostala za Norvežanko Astrid Jacobsen, prehitala pa reprezentančni kolegici Alenko Čebašek in Niko Razinger, ki sta v cilj prišli kot četrta in šesta in zaključili s tekmovanjem.

Igra stotink je bila nato v polfinalu na strani Fabjanove, ki se je po fotofinišu veselila drugega mesta in preboja v finale. V cilju je le za kak milimeter ugnala Švedinjo Ingermarsdotterjevo. Manj sreče je imela druga slovenska polfinalistka Katja Višnar, ki se po petem mestu morala posloviti od finala, prav tako kot Norvežanka Marit Bjoergen, ki je zaradi padca končala kot zadnja.

 

Komentarjev 5
  • toros 16:44 11.februar 2014.

    A ste vi fu**jeni al kaj vam je ? Kako se bori za Slovenijo, kako se bori za svojo domovino ? A imate res tako prizadete možgane ? Vsak, vsak (!) športnik se na prvem mestu bori zase, ker je ...prikaži več to njegovo veselje in njegova "služba". Me veseli, da dosegajo dobre rezultate, ampak predvsem za njih samih, ne za domovino, še manj pa zame. Eni imate pa res oprane možgane, da v taki bedi kot je ta naša prekleta država, še govorite o tem kako ste ponosni na število slovenskih medalj na OI. Sem vesel za vas, da nimate in ne vidite drugih problemov okrog sebe. Sicer pa so že Rimljani vedeli, "dajte jim kruha in iger", počasi nam še kruh jemljejo, ampak očitno je še veliko takih, ki se in se bodo zadovoljili zgolj z igrami.

  • Marko Slovenia 16:19 11.februar 2014.

    športniki so glavna novica, isti trenutek se nam je puf dvignil za novi 2,5 MILJARDI !!! (nimam nič proti vam, super ste)

  • Delavec 15:53 11.februar 2014.

    Dragi športnikiVi ste še edina svetla točka v tem našem bananistanu.Vsa čast in velika hvala vam.