Šport
16 ogledov

Španci naprej, Hrvati domov

hrvaška španija gol
1/18
EPA
V Areni Gdansk sta se merili hrvaška in španska izbrana vrsta. V zanimivi tekmi so bili uspešnejši aktualni evropski in svetovni prvaki, ki so slavili z 1:0, odločil je rezervist Jesus Navas. Ob Špancih so napredovali še Italijani, ki so ugnali Irce.

V pristanišču na severu Poljske sta se v Areni Gdansk reprezentanci Hrvaške in Španije borili za nadaljevanje pohoda na evropski nogometni prestol. Zmagovalka Španija se je v četrtfinale uvrstila s prvega mesta, medtem ko je poražena Hrvaška, ob pričakovani zmagi Italije nad Irsko, morala spakirati kovčke in zapustiti Euro 2012.

Španci so po pričakovanjih začeli bolj podjetno, imeli žogo več v svoji posesti, a v prvih petih minutah še nismo videli izrazitejše priložnosti za zadetek. So pa že v osmi minuti hrvaški navijači prižgali prve bakle in malce poslabšali vidljivost na stadionu v Gdansku.

V 12. minuti je po podaji Davida Silve poizkusil Andres Iniesta, a je bil njegov strel preslab za Stipeta Pletikoso. V 23. minuti je iz velike oddaljenosti poizkušal Sergio Ramos, a je streljal naravnost v Pletikoso, že minuto kasneje ga je posnemal Gerard Pique, ki pa je sprožil preko gola. Hrvati so odgovorili že v naslednjem napadu, ko je z leve po tleh udaril Danijel Pranjić, Iker Casillas pa je bil na mestu.

Tekla je 29. minuta, ko je po dvojni podaji do strela v kazenskem prostoru prišel David Silva, a je preslabo zadel žogo, že čez nekaj trenutkov je bil zopet v akciji Silva, ki ni uspel izkoristiti dobre podaje Inieste.

V zadnji tretjini prvega polčasa so terensko premoč zopet imeli aktualni evropski in svetovni prvaki Španci, a 'Furia Roja' kljub temu ni prišla do lepše priložnosti za prevzem vodstva in tako se je prvi del končal brez zadetkov. Ob trenutnih rezultatih bi se v izločilne boje uvrstili reprezentanci Španije in Italije.

 

Drugi polčas se je začel v podobnem ritmu kot prvi, nobena ekipa ni želela preveč tvegati, zato smo spremljali igro med obema kazenskima prostoroma.

Prvo večjo priložnost so v 59. minuti zapravili Hrvati, ko Ivan Rakitić iz neposredne bližine z glavo ni zmogel premagati Casillasa. Španci so zapretili v 67. in 68. minuti, ko sta poizkušala Jesus Navas in David Silva, a Pletikosi ni bilo potrebno posredovati.

Dvanajst minut pred koncem rednega dela je Cesc Fabregas preveč okleval v hrvaškem kazenskem prostoru, namesto da bi sprožil in priložnost je splavala po vodi. To bi se Špancem lahko maščevalo že takoj v naslednjem nasprotnem napadu, ko je z okrog 16 metrov močno udaril Ivan Perišić, a je bil 'San Iker' ponovno kos nalogi.

Hrvati so vse bolj poizkušali pritiskati proti vratom Casillasa, 'Furia' pa je imela vse več in več prostora v protinapadih. Tako je v 84. minuti iz prve sprožil Iniesta, Pletikosa je dobro blokiral strel in odbil v kot. V naslednji minuti je zapretil Navas, a zopet brez uspeha. V 87. minuti smo videli gnečo pred vrati Španije, a Hrvati niso prišli do zaključnega strela.

V 88. minuti pa so krasno akcijo izpeljali Fabregas, Iniesta in Navas, ki je žogo potisnil v prazno mrežo. Tekma je bila s tem odločena, Španci bodo nadaljevali pohod na naslov, naši južni sosedje pa bodo morali spakirati kovčke in oditi domov.

Arena Gdansk:
Hrvaška : Španija  0:1 (0:0)

Jesus Navas (88)

Hrvaška: Pletikosa; Strinić, Čorluka, Schildenfeld, Vida (od 65. Jelavić); Pranjić (od 65. Perišić), Rakitić, Vukojević (od 81. Eduardo da Silva), Modrić, Srna; Mandžukić.
Španija: Casillas; Pique, Sergio Ramos, Arbeloa, Jordi Alba; Iniesta, Xavi Hernández (od 89. Negredo), Xabi Alonso, Busquets, Silva (od 73. Fabregas); Torres (od 61. Navas).

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • vladek 07:05 19.junij 2012.

    Za tega sodnika v Nemčiji,pravijo da je najbolj korumpiran sodnik.Pustimo sovraštvo do Hrvaške,pokradeni so bili in Pika.Nemčija in Španija dve fašistične države a Hrvati komunisti.To je to.

  • bojovi 23:36 18.junij 2012.

    Hrvati so bili oškodovani za 2 prosta strela + pri drugem prostem strelu bi španec moral dobiti rumen karton + penal za Hrvaško. Bravo Stark ti gnoj pristranski.