Šport > Nogomet
16 ogledov

Oblak po stopinjah Katanca in Zahovića

jan oblak
1/43
EPA
Real Madrid je v finalu Lige prvakov po streljanju enajstmetrovk premagal Atlético Madrid in se veselil rekordnega 11. naslova. Odločilni zadetek z bele točke je dosegel Cristiano Ronaldo.

Real Madrid je veliki zmagovalec letošnje sezone Lige prvakov, potem ko je v ponovitvi finala iz sezone 2013/2014 premagal mestnega tekmeca Atlético Madrid in na najboljši možen način sklenil letošnjo sezono. 

Galaktike je v vodstvo v 15. minuti v sumljivih okoliščinah popeljal Sergio Ramos, nato pa je Real pobudo prepustil nasprotniku in plačal visok davek v 79. minuti, ko je za izenačenje zabil Yannick Carrasco
Rezultat se do konca drugega podaljška ni več spremenil in odločale so 11-metrovke. Po tretji seriji je bil izid izenačen na 3:3, nato pa je Real povedel z golom kapetana Sergia Ramosa

Juanfran je zadel levo vratnico in Cristianu Ronaldu se je ponudila priložnost, da postane mož odločitve. Portugalski napadalec je s poslednjim strelom sezone premagal Jana Oblaka in kraljevemu klubu priigral 11. lovoriko najelitnejšega nogometnega tekmovanja na svetu. 

Oblak je postal tretji slovenski nogometaš, ki je izgubil v finalu Lige prvakov. Pred njim sta se za najbolj zaželen nogometni pokal potegovala Srečko Katanec, ki je leta 1992 s Sampdorio moral priznati premoč Barceloni, in Zlatko Zahović, ki je z Valencio leta 2001 izgubil proti Bayern Münchnu. 

Zinedine Zidane je postal sedmi človek v zgodovini, ki je Ligo prvakov osvojil tako v vlogi nogometaša kot trenerja. To je pred njim uspelo Miguelu Munozu, Giovanniju Trapattoniju, Johanu Cruyffu, Carlu Ancelottiju, Franku Rijkaardu in Pepu Guardioli. Francoski strateg se je do tega prestižnega naslova dokopal že v svoji prvi sezoni na klopi nekdanjega kluba.

Atlético je še tretjič v klubski zgodovini izgubil v finalu (1974, 2014, 2016).

Zidane stavil na preverjeno formulo

V Realovi (4-3-3) začetni enajsterici ni bilo nobenih presenečenj. Cristianu Ronaldu, ki je okreval po lažji poškodbi, sta se v napadu pridružila Karim Benzema in Gareth Bale. Casemiro je v sredini zvezne vrste dobil prednost pred Iscom in Jamesom Rodriguezom.

Brazilskemu vezistu sta v zvezni vrsti družbo delala Luka Modrić in Toni Kroos. Dani Carvajal je na položaju desnega bočnega branilca izpodrinil Danila, v obrambni vrsti pa so bili po še Pepe, Sergio Ramos in Marcelo.

Nekoliko bolj presenetljiv je bil izbor trenerja Atlética (4-4-2), ki pa je po pričakovanjih v vrata postavil Jana Oblaka. Stefan Savić je zaigral namesto Joseja Gimeneza, Augusto Fernandez pa se je v sredini pridružil Kokeju, Gabiju in Saulu. Slednji je v napadu lahko priskočil na pomoč Fernandu Torresu in Antoinu Griezmannu.

Otvoritvena slovesnost se je začela s pevskima nastopoma ameriške pop zvezdnice Alicie Keys in italijanskega tenorista Andree Bocellija, nato pa so na igrišče prikorakali glavni akterji večera, vključno s slovenskim reprezentantom.

Tekma se je začela z nekaj minutno zamudo, prvi pa je nase opozoril Koke, ki je storil prekršek nad Casemirom in izzval bes Pepeja. Vse skupaj je pomiril glavni sodnik Mark Clattenburg.

Nogometaši obeh ekip so v uvodnih minutah bolj ali manj tipali teren. V peti minuti se je prva polpriložnost ponudila Atléticu. Koke je sprejel predložek znotraj Realovega kazenskega prostora, vendar je žogo slabo zadel in Keylor Navas ni imel težkega dela.

Oblak navdušil ob prvi priložnosti

Na drugi strani je imel beli balet po prekršku nad Balom na voljo prosti strel. Mojstrsko ga je izvedel Valižan in pripravil strel Casemiru, na mestu pa je bil fantastični Oblak! Slovenski reprezentant je Brazilcu odrekel zadetek iz neposredne bližine.

Številni igralci so se uvodoma sprehajali po robu in z agresivnimi potezami preizkušali glavnega sodnika. Clattenburgu je prekipelo v 11. minuti, ko je porumenel Carvajal. Real je za nekaj trenutkov že prevzel pobudo in imel na voljo udarec iz kota, vendar so Atleti uspeli razčistiti.

Ramos zadel iz prepovedanega položaja?

Premoč belega baleta je bila vse bolj očitna in po četrt ure igre so galaktiki povedli. Kroos je izvedel prosti strel, ki ga je z glavo podaljšal Bale, Ramos pa je žogo iz neposredne bližine potisnil za Oblakov hrbet.

Dišalo je po prepovedanem položaju, vendar je sodniška zastavica ostala spuščena. Ramos, ki je pred dvema letoma dosegel izenačujoči zadetek in tekmo ponesel v podaljšek, se za sumljive okoliščine ni zmenil, temveč je slavil v brk navijačem Atlética. Real je kljub vodstvu še naprej igral agresivno in pritiskal za drugi zadetek.

Podajo Ronalda na drugo vratnico je preprečil Oblak, medtem ko je bil Atlético v napadu povsem nenevaren. Po slabe pol ure si varovanci Diega Simeoneja niso priigral niti ene same priložnosti.

Rojiblancosi so nato vendarle krenili naprej, po izgubljeni posesti Kokeja pa je na desni strani do žoge prišel Benzema. Poskus predložka je blokiral Oblak. Atlético je grešil na sredini in zapravljal žoge v nevarnih položajih. V 34. minuti je z razdalje sprožil Griezmann, a strel, resda natančen, je bil občutno prepočasen in Navas je žogo zlahka ujel.

Atleti bi minuto kasneje kmalu prišli do izenačenja, vendar je Navas mojstrsko zaustavil volej Griezmanna. Francoski napadalec je bil sicer v prepovedanem položaju. Atlético je uspel upočasniti tempo mestnega tekmeca, ki se je zadovoljil z minimalno prednostjo. Žogo je v Navasovo naročje še enkrat poslal Griezmann, nedvomno najnevarnejši nogometaš Oblakove ekipe in edini, ki se je vsaj približal zadetku.

V zadnji minuti je bilo spet vroče pred vrati slovenskega vratarja, a Bale na srečo ni prišel do žoge. Realova obramba je zdržala in sodnik je odpiskal konec prvega dela.

Pri Atléticu je namesto Fernandeza vstopil Carrasco, medtem ko je Zidane na igrišče poslal začetno enajsterico. Atlético je drugi polčas začel udarno in si po prekršku Pepeja, ki je zrušil Torresa, priigral enajstmetrovko. Na belo točko je stopil najboljši strelec Griezmann in žogo po sredini poslal naravnost v prečko, čeprav je bil Navas že premagan. 

Po nekaj minutah igre se je poškodoval Carvajal, ki je zaradi poškodbe stegenske v solzah odšepal z igrišča. Francoski strateg je na zelenico poslal Danila.

Rojiblancosi so bili občutno nevarnejši, nase pa je nekajkrat opozoril tudi v prvem polčasu nevidni Torres. Savić je v 54. minuti za las meril mimo vratnice, katero bi v lovu na žogo kmalu '''poljubil'' Navas.

Ofenziva Atlética se je nadaljevala in to je ob robu igrišča z navdušenim gestikuliranjem pozdravljal tudi Simeone. Torres je poskrbel za lep predložek do Saula, ki pa z volejem ni našel želenega cilja. Real je mestnemu tekmecu povsem prepustil pobudo.

Rezervist kaznoval pasivne galaktike, Oblak navduševal

Godin je storil prekršek nad Ronaldom, prosti strel pa je rezultiral v kotu za kraljevi klub. Podal je Kroos, a brez učinka. Ronaldo je pobegnil Saviću in se znašel v kazenskem prostoru Atlética, v zadnjem hipu pa je posredoval Godin. Po desni je nato hitro prodiral še Benzema, ki je imel priložnost za podajo, vendar je poskušal s strelom presenetiti Oblaka. Neuspešno, saj se je 23-letnik izkazal v novo vrhunsko obrambo. Isco je zamenjal Kroosa, Vázquez pa Benzemaja. Trener Reala si za zadnjih 15 minut ni pustil nobene menjave, kar se je izkazalo za napako.

Noge so postajale vse težke in galaktiki so izkoristili vsako priložnost za zavlačevnja. V 78. minuti je bil Oblak znova na mestu, naravnost vanj je namreč meril Ronaldo. Sledilo je nekaj živahnih sekund, saj je portugalski superzvezdnik poskusil še enkrat, nato pa je bil neuspešen še Bale. 

Minuto kasneje pa so Atleti prišli do izenačenja. Juanfran je na desni sprejel privzdignjeno žogo enega od soigralcev in poslal predložek pred vrata Reala, kjer je z desnico Navasa premagal rezervist Carrasco.

Beli balet je prejetem zadetku spet pokazal nekaj več volje, a neprebojna obramba na čelu s slovenskim vratarjem ni dovollila zadetka. Atleti so v 93. minuti krenili v hiter protinapad in Ramosu ni preostalo drugega, kot da stori prekršek in se sprijazni z rumenim kartonom.

Tekma se je - tako kot pred dvema letoma - prevesila v podaljšek. Casemiro je preizkusil Oblakovo zbranost, vratar Atlética pa je znova opravil z odliko. Rdeče-beli so bili nevarnejši, predvsem pa so delovali bolj sveže.

Oblak je ustavil Ronaldov strel z glavo, galaktiki pa so izgledali vse bolj utrujeni. Tako Ronaldo kot Bale sta imela očitne fizične težave. Tudi v podaljšku je blestel strelec izenačujočega zadetka. Casemiro je sprožil mimo gola, v obrambi pa se je izkazal še Griezmann. Nogometaši obeh ekip so sopli po igrišču in čakali poslednji sodniški pisk. Ramos se je zapletel v obračunavanje s Juanfranom, Koke pa je odšepal z igrišča. Real si je priigral prosti strel, Ronaldo pa je zadel le živi zid.

Na robu Realovega kazenskega prostora sta se zapletla Pepe in Carrasco. Slednji je branilca Reala udaril po obrazu, po še enem kotu kraljevega kluba pa je sodnik odpiskal konec drugega podaljška.

Liga prvakov, finale:

Real Madrid : Atlético Madrid 1:1* (1:0, 1:1) /5:3/
Ramos 15.; Carrasco 79.

* - enajstmetrovke

Postavi:
Real Madrid: Navas, Pepe, Ramos, Marcelo, Carvajal (od 52. Danilo), Kroos (od 72. Isco), Bale, Casemiro, Modrić, Ronaldo, Benzema (od 77. Vázquez);  Rezerve: Casilla, Nacho, Danilo, James Rodríguez, Isco, Lucas Vázquez, Jesé.     
     
Atlético Madrid: Oblak, Juanfran, Godín, Savić, Filipe Luís (od 109. Lucas Hernández), Koke (od 116. Partey), Fernández (od 46. Carrasco), Gabi, Saúl Ñíguez, Griezmann, Torres;  Rezerve: Moyà, Lucas Hernández, Giménez, Tiago, Partey, Correa, Carrasco.

 
Komentarjev 1
  • blueone 20:23 28.maj 2016.

    Dajmo Oblak, držimo pesti zate