Šport
31 ogledov

Prošt zaklenil vrata in Poljakom skril ključ

Jurecki Žvižej Mačkovšek Slovenija Poljska SP svetovno prvenstvo Zaragoza
1/11
EPA
Slovenski rokometaši so po veliki zmagi nad Poljsko na svetovnem prvenstvu v rokometu tudi po tretji tekmi ostali nepremagani (25:24). Varovanci Borisa Deniča so po slabem prvem polčasu povsem nadigrali renomirane nasprotnike, ki jih je v obup spravljal predvsem vratar Primož Prošt. Slovenija skupaj s Srbijo ostaja vodilna ekipa skupine C.

Slovenija je tekmo proti Poljski malce presenetljivo začela s postavitvijo 3-2-1 in v tretji minuti prvič povedla, ko je kapetan Uroš Zorman po samostojnem prodoru zadel za 2:1. To je bilo prvo in zadnje vodstvo varovancev Borisa Deniča v prvem polčasu.

Igra njegovih varovancev je bila polna tehničnih napak in Poljaki so brez večjih težav državi vodstvo dveh zadetkov, v 22. minuti pa so prvič pobegnili še na plus tri (9:12). Nerazpoloženega Gorazda Škofa je Denič že v prvem polčasom zamenjal s Primožem Proštom.

Prošt je z nekaj odličnimi obrambami ohranjal spodobno razliko, čeprav mu soigralci z nezbrano igro niso bili v preveliko pomoč. Atraktiven "cepelin" Marka Bezjaka in Jureta Dolenca je Slovenijo po štirih golih zaostanka v 27. minuti le približal na tri gole minusa.

Mlada naveza delala čudeže

Takrat je Denič tudi vzel minuto odmora, Poljska pa prednosti treh zadetkov ni več izpustila iz rok do zadnjega žvižga za konec prvega polčasa (11:14). Slovenci so drugi polčas nadaljevali tam, kjer so končali prvega – po golih Boruta Mačkovška in Dragana Gajića so z delnim izidom 3:0 izenačili.

Izjemno razpoloženi Prošt je z novo obrambo Slovencem ponudil možnost za šele drugo vodstvo na tekmi, kar je mlada naveza Dolenec-Mačkovšek v 35. minuti tudi izkoristila (15:14). Mačkovšek je "prestrelil" vratarja Sławomirja Szmala za najvišjo prednost Slovenije na tekmi.

Slovenci so kljub izključitvi Mateja Gabra ohranili prednost in dvajset minut pred koncem je gol Luke Žvižeja prinesel do tedaj rekordno prednost (18:15). Slovaška sodnika sta z nekaj odločitvami nato razjezila slovenski tabor, kar so Poljaki izkoristili za približanje, sta pa sodnika po udarcu Kamila Syprzaka v obraz Mačkovška slednjemu pokazala rdeči karton.

Super Prošt mrežo varoval z življenjem

Slovenija je pred zadnjimi desetimi minutami vodila za dva gola (21:19), rumeni karton pa je dobil tudi razjarjeni selektor Denič. Dobrih pet minut pred koncem je Mačkovšek stresel prečko, ob njegovi izključitvi pa so se Poljaki približali na le gol zaostanka. Gajić je tri minute pred koncem ohranil mirno kri in zadel s sedmih metrov za dva gola prednosti (24:22).

Poljaki so spet znižali, sodniki pa v verjetno odločilnem napadu niso piskali prekrška nad Mačkovškom. Toda to na koncu ni bilo usodno - nepremagljivi Prošt je namreč ubranil čisto priložnost za izenačenje Bartoszu Jureckemu s črte in s 13. obrambo na tekmi Slovenijo odpeljal na prag zmage, sploh ko je na drugi strani zadel še Zorman.

Jurecki Kavtičnik Gaber Slovenija Poljska SP svetovno prvenstvo Zaragoza | Avtor: EPA EPA
Slovaška sodnika sta nato hitro izključila Dolenca in Poljakom podarila sedemmetrovko, ki jo je zastreljal Michal Kubisztala (zadel je prečko), žoga pa je končala v slovenskih rokah. Poljakom v zadnjih sekundah na silo ni uspelo priti do izenačenja, tekma pa se je zaključila s prerivanjem, ko je moral podivjane nasprotnike na igrišču miriti celo slovenski selektor.

Dolenec: Poljaki so bili dobesedno šokirani

"Tekma se je odvila po našem načrtu. Začeli smo z obrambo 3-2-1, čeravno jo nismo veliko vadili. To je bil del strategije, saj smo Poljake hoteli navaditi na določen slog igre, nato pa smo jih v drugem polčasu presenetili z našo udarno obrambo 6-0 in globokim izpadanjem," je po tekmi povedal Dolenec.

"To nam je v začetku drugega polčasa odlično uspevalo, Poljaki so bili dobesedno šokirani in dolgo časa niso dosegli gola. Mi smo prešli v vodstvo. Škoda, da smo končnico odigrali nekoliko slabše, vse dvome o zmagi bi morali razrešiti v 50. minuti, ko smo imeli nekaj golov prednosti in igralca več na igrišču. Brez evforije gremo naprej."

Dragan Gajić je dodal: "V prvem polčasu nismo bili kos telesno izjemno močnim Poljakom. V drugem polčasu smo z zgoščeno obrambo 6-0 zasenčili Poljake in začeli igrati svojo igro. Vesel sem, da nam je po dolgem času uspelo premagati velikega tekmeca. Prepričan sem, da nam bo ta tekma dala krila za naslednje dvoboje na svetovnem prvenstvu."

SP v rokometu, skupina C (Zaragoza), 3. kolo:

Južna Koreja : Belorusija 20:26 (10:12)
Eom 5; S. Rutenka 11, Babičev in D. Rutenka 4

Srbija : Savdska Arabija 30:20 (12:10)
M. Ilić in Nikčević 8; Alabdulali 8

Slovenija : Poljska 25:24 (11:14)
Mačkovšek 8, Dolenec 7 (1), Gajić 6 (3); M. Jurecki 5, B. Jurecki 5, Lijewski 4, Jaszka 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.