Šport
18 ogledov

Matt pri 34 letih prvič olimpijski prvak

Mario Matt
1/19
Reuters
Avstrijski veteran Mario Matt je zmagovalec olimpijskega slaloma. Srebro si je z devetega mesta po prvi vožnji prismučal Avstrijec Marcel Hirscher (+0,28), tretji pa je bil Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,83). Tekmo so zaznamovale slabe vremenske razmere in številni odstopi.

Z moškim slalomom so se končala tekmovanja v alpskem smučanju na olimpijskih igrah v Sočiju. S težkimi razmerami, ki jih je s postavitvijo dodatno začinil Ante Kostelić, se je najbolje spoprijel Avstrijec Mario Matt, ki si je pri 34 letih prismučal prvo olimpijsko kolajno, in to najžlahtnejše kovine! Matt je vodil že po prvi vožnji, v drugi pa je moral premagati rojaka Marcela Hirscherja, ki je tudi po zaslugi številni odstopov z devetega mesta napredoval na drugo. Tretji je bil Norvežan Henrik Kristoffersen.

Mitja Valenčič je v drugi vožnji zadržal svojo uvrstitev in osvojil končno 11. mesto (+2,30). ''Kaj naj sploh rečem. Nisem imel nobenega občutka. Mučenje od starta do cilja,'' je za RTV Slovenija povedal Valenčič. Žan Kranjec in Klemen Kosi sta v prvi vožnji odstopila in krstni olimpijski slalom končala v snegu.

Kostelić starejši premešal vrstni red

Hrvaški trener Ante Kostelić je v finalni vožnji poskrbel za zelo zahtevno postavitev, zaradi katere so smučarji kot po tekočem traku delali napake. Končni vrstni red se je zato precej spremenil - Slovak Adam Žampa je s 26. mesta napredoval na šesto, Norvežan Henrik Kristoffersen pa s 15. mesta na oder za zmagovalce. V snegu sta med drugim končala sedmouvrščeni Nemec in eden od favoritov za odličje Felix Neureuther, ki je imel tik pred odhodom v Soči prometno nesrečo, in drugi po prvi vožnji, Šved Andre Myhrer.

Tudi Ivica ni bil kos očetovi progi

Očetova tvegana postavitev na drugi progi se ni izšla v prid veteranu Ivici Kosteliću, ki po 21. času v prvi vožnji ni mogel višje do devetega mesta. Kostelić je na igrah v Sočiju sicer osvojil srebro v kombinaciji in družini Kostelić prismučal deseto olimpijsko medaljo.

Valenčič: Ne znam si predstavljati, kaj bi lahko bilo hujše

Edini Slovenec v finalu Mitja Valenčič je po 11. času na prvi progi v drugi vožnji v cilj prišel kot šesti, na koncu pa je na račun napak drugih tekmovalcev tekmo končal na 11. mestu. Za Mattom je zaostal 2,30 sekunde. Nad nastopom v drugi vožnji je bil razočaran. "Ne vem, kaj naj rečem. Kombinacija na strmini je bila zelo zahtevna. Skoraj nemogoče jo je bilo tekoče izpeljati. Vsak je poskušal na svoj način," je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejal Valenčič. Tekmo si je predstavljal drugače, pričakoval je tršo podlago in bolj enakovredne pogoje za tekmovalce. Na vprašanje, ali ve, da je Kostelić v finalni vožnji najprej menda postavil še zahtevnejšo postavitev, ki so jo nato malce omilili, pa je dejal: "Ne znam si predstavljati, kaj bi lahko bilo hujše."

Olimpijske igre, Soči, slalom (M):

1. Mario Matt (Avt) 1:41,84
2. Marcel Hirscher (Avt) + 0,28
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 0,83
4. Stefano Gross (Ita) 0,88
. Fritz Dopfer (GER)
6. Adam Zampa (Slk) 1,44
7. Markus Larsson (Šve) 1,76
. Mattias Hargin (Šve) 1,76
9. Sebastian-Foss Solevaag (Nor) 2,27
. Ivica Kostelić (Hrv)
11. Mitja Valenčič (Slo) 2,30

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.