Šport
16 ogledov

Hamilton s peto zaporedno zmago korak od naslova

VN ZDA Hamilton EPA
Lewis Hamilton je slavil petič zapored in ima v skupnem seštevku že 24 točk več od Nica Rosberga, ki je bil tokrat drugi. Tretje mesto v Austinu je osvojil Daniel Ricciardo, ki je tretji tudi v skupni razvrstitvi.

Po slavju na VN ZDA ima Lewis Hamilton pred zadnjima dvema dirkama pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom že 24 točk prednosti (316:292). Nemec je bil v Austinu najhitrejši v kvalifikacijah, letos je že devetič prišel do prvega startnega položaja, a je na dirki v 24. krogu prepustil vodstvo Britancu, slednji pa ga ni več izpustil iz rok in je vpisal svojo deseto zmago letos.

Dirko na Circuit of the Americas, ki je dolgo 5,5 kilometra, je iz boksov začel aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki se je odpovedal nastopu v kvalifikacijah, potem ko mu je FIA naložila kazen. Nemški šampion se je na koncu prebil do sedmega mesta.

Odločilno prehitevanje v 24. krogu

Po startu se vrstni red na vrhu ni bistveno spremenil, Rosberg je obdržal prednost pred Hamiltonom, Felipe Massa pa je na tretjem mestu prehitel Valtterija Bottasa. Že v prvem krogu je na stezo zapeljal varnostni avto, potem ko je prišlo do trčenja v ozadju, po katerem je dirko že zaključil voznik Force Indie Sergio Pérez.

Do spremembe na vrhu je prišlo v 24.krogu. Hamilton je ob koncu ravnine izkoristil višjo hitrost, zaviral pozneje kot tekmec in se po notranji strani prebil pred Rosberga. Britanec je vodstvo uspel obdržati vse do konca dirke, čeprav Nemcu ni uspel pobegniti. Na tretjem mestu je dirko končal Daniel Ricciardo, Massa je bil četrti, Bottas pa peti. Za obema Williamsoma sta se zvrstila Fernando Alonso in Vettel.

Lewis že peti na večni lestvici

Hamilton se je z današnjo zmago, že deseto v tej sezoni, izenačil z Alonsom na večni lestvici najpogostejših zmagovalcev v F1. Britanec ima sedaj v karieri že 32 zmag, več od njega so jih zbrali le Vettel (39), Ayrton Senna (41), Alain Prost (51) in Michael Schumacher (91). Hamilton je z zmago v ZDA postal tudi državni rekorder, saj je Nigel Mansell skupno zabeležil 31 zmag.

"Hvala moštvu, imel sem zelo dober avto. Pa tudi navijači tukaj so izjemni, zares se v Teksasu počutim odlično," je na zmagovalnem odru dejal presrečni Hamilton, ki se mu nasmiha nov naslov prvaka.

Več preberite na:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.