Šport
11 ogledov

Vajdičev rezultat kariere

Zmagovalec Alte Badie je Francoz Jean-Baptiste Grange. Žurnal24 main
Zmagovalec moškega slaloma za svetovni pokal v Alti Badii je Francoz Jean-Baptiste Grange. Edini slovenski finalist Bernard Vajdič je dosegel uspeh kariere, saj je končal na petem mestu.
 

Alta Badia, slalom (M)

1. J.-B. Grange (FRA) 1:36,12
2. F. Neureuther (NEM) +0,74
3. T. Ligety (ZDA) +1,40
5. B. Vajdič (SLO) +2,02

Najboljši smučarji sveta so se pomerili na četrti tekmi v samo štirih dneh. Slalom na Južnem Tirolskem v Alti Badii, ki ga je spremljal tudi legendarni Alberto Tomba , je dobil Francoz  Jean-Baptiste Grange , ki je vodil že po prvi vožnji. To je njegova prva zmaga v svetovnem pokalu. Z zaostankom 74 stotink je drugo mesto osvojil Nemec Felix Neureuther (peti po prvi vožnji), na zmagovalni oder se je povzpel še Američan Ted Ligety , ki je v finalu pridobil devet mest. V finalni vožnji je odstopilo kar pet smučarjev, ki so prvo končali v prvi deseterici: Švedi Markus Larsson , Jens Byggmark in Andre Myhrer ter Avstrijca Mario Matt in Manfred Pranger . Drugo progo je postavil Jacques Theolier, trener Grangea, dobitnika bronastega slalomskega odličja lani na SP v švedskem Aareju. Francoz je najboljši izid v svetovnem pokalu doslej dosegel na superkombinaciji v kanadskem Beaver Creeku prejšnji mesec, v nedeljo pa se na veleslalomu ni uvrstil v finale. "Bil sem zelo jezen in na slalomski start sem odšel zelo motiviran," je po tekmi dejal zmagovalec.

Bernard Vajdič odličen peti © Dejan Mijović

 
Bernard Vajdič je s številko 24 prvo vožnjo končal na enajstem mestu, v finalni vožnji je s sedmim časom napredoval na končno peto mesto. Za zmagovalcem je sicer zaostal dobri dve sekundi, a to je njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu. Vajdič je v Alti Badii odlično smučal že lani, ko je osvojil deveto mesto. Preostala dva slovenska smučarja sta razočarala, saj sta v prvi vožnji zaostala več kot tri sekunde in bila daleč od finalna: Mitja Valenčič je končal na 50. mestu, Mitja Dragšič pa na 52. "Vse, kar sem napravil, se je izšlo v moj prid. Bil sem dobro razpoložen in motiviran in prva proga mi je dokaj dobro uspela. Tudi pred drugo vožnjo sem si dejal, da se bom boril na vso moč in tvegal popoln napad. Uspelo mi je, poleg tega pa mi je splet okoliščin dodatno omogočil lepo uvrstitev," je dejal Vajdič in dodal, da pred tekmo ni razmišljal o uvrstitvi. "Želje so eno, drugo pa so nato razpleti na tekmi. Šele ko sem prišel v cilj druge vožnje, sem začel razmišljati, kako visoko bi lahko prišel. Pred tem sem se osredotočal le na boj s progo in stotinkami, na smučanje na meji izpada. Le taka vožnja prinaša rezultate. Za celotno našo slalomsko uvrstitev je bila tekma pomemben mejnik. Vesel sem visoke uvrstitve, z zgodovino pa se ne obremenjujem. Vesel pa sem, ker sem dokazal, da lahko z dobrimi vožnjami tudi Slovenci dokažemo, da dobro delamo na treningih. Praznični premor v družbi domačih bo zaradi današnje tekme še lepši."

V seštevku slaloma je pred tekmo vodilni Avstrijec Benjamin Raich (odstopil je že v prvi vožnji) zdrsnil na tretje mesto (136 točk), prehitela sta ga Grange (176 točk) in Švicar Marc Gini (149 točk). "To je prvič v slalomih, da nisem končal tekme po lanskem nastopu prav na tem prizorišču. Odstop enkrat na leto je kar dober izkoristek," je menil Raich, ki pa bo kljub vsemu božične praznike preživel na čelu svetovnega pokala. Ta se bo nadaljeval 29. decembra s smukom v italijanskem Bormiu. Raich ima skupno 521 točk, sledita pa Švicarja Didier Cuche (453) in Daniel Albrecht (366).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.