Šport
30 ogledov

Valjavec osumljen dopinga

Tadej Valjavec ne bo nastopil na kolesarski dirki po Italiji. (Foto: Boštjan Tac Boštjan Tacol
Slovenski kolesar Tadej Valjavec je skupaj z Italijanom Francom Pellizottijem in Špancem Jesusom Rosendo Prado osumljen uporabe prepovedanih poživil.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je sprožila disciplinski postopek zoper Slovenca Tadeja Valjavca, Italijana Franca Pellizottija in Španca Jesusa Rosenda Prada, ki so osumljeni uporabe prepovedanih poživil. UCI se je za postopek odločila na podlagi krvnih vzorcev, odvzetih v okviru programa bioloških potnih listov.

Za vse tri kolesarje velja domneva nedolžnosti, dokler ne bo sprejeta končna odločitev. UCI zaradi pravil svetovnega protidopinškega kodeksa za zdaj ne more razkriti nobenih dodatnih informacij, vsem trem kolesarjem pa je "zaradi očitnih kršitev dopinških pravil" do nadaljnjega prepovedala nastopiti na mednarodnih tekmovanjih.

"Pellizotti ne bo mogel nastopiti na dirki po Italiji zaradi nenavadnih vrednosti v biološkem potnem listu. Anomalije v potnem listu bo moral pojasniti, za zdaj pa ga ne bomo kaznovali," je v zvezi s Pellizottijem, najboljšim gorskim kolesarjem lanskega Toura, dejal predsednik italijanske kolesarske zveze Renato Di Rocco. Omenjene tri kolesarje bodo zanesljivo začasno suspendirale vse tri ekipe, ki v nasprotnem primeru tvegajo izključitev iz drugih dirk.

"Sem brez besed. Vsekakor sem prepričan le v eno. Moja športna pot je končana. Vse, kar bom še poskušal, je, da operem svoje ime. V lanski sezoni sem bil večji del sezone bolan in imel posledično zelo nizek hematokrit. Sicer sem imel o zdravstvenih težavah zdravniško potrdilo, a zdravnik v naši ekipi ni opravil svojega dela. Potrdila namreč ni posredoval na Mednarodno kolesarsko zvezo, ki je nato pričela postopek zoper mene. Ne morem verjeti, kako je mogoče, da sistem ne deluje ter kako je mogoče, da se to lahko zgodi. Tudi, ko so me 19. aprila prišli kontrolirat na dom, je bilo narejenih kup proceduralnih napak. V predhodnem poročilu sem točno navedel, da bom doma med 18. in 19. uro zvečer. Ravno tega dne sem bil ponoči v porodnišnici prisoten pri rojstvu hčerke Klare, tako da sem imel izklopljen telefon. Pravila so takšna, da bi morali kontrolorji priti v tem časovnem obdobju. Ker me ni bilo, bi moral avtomatično dobiti rumen karton in zadeva bi bila končana. Ker sem bil v porodnišnici, sem kasneje vrnil klic in kontrolorje povabil, da so vseeno opravili kontrolo. Dejstvo je, da če bi karkoli prikrival, bi bilo boljše, da dobim rumen karton. Nisem tako neumen, tako da resnično ne morem verjeti, kako se lahko to dogaja. Dejstvo je, da sem žrtveno jagnje. Šele danes sem dobil sporočilo z UCI, da bodo predlagali uvedbo postopka zoper mene," je za spletno stran Sportal povedal Valjavec, ki je bil nekaj dni pred začetkom italijanskega Gira v izredni formi, saj je v nedeljo postavil najboljši čas v karieri ob vzponu na Krvavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.