Šport
16 ogledov

Valjavec: Psihični stres je najhujši

Tadej Valjavec je prepričan, da je dokazal svojo nedolžnost. (Foto: BOBO)
1/40
Žurnal24 main
"Dokazal sem, da sodim med deset najboljših kolesarjev v svetovnem merilu," nam je v intervjuju, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju, po prihodu iz Francije povedal Tadej Valjavec.
 
 

Dejstvo je, da sem se že pred nastopom odločil, da bo to po vsej verjetnosti zadnji Tour de France, na katerem bom nastopil stoodstotno pripravljen.

Tadej Valjavec

 
Tadeja Valjavca , desetega na pravkar končani Dirki po Franciji , smo zmotili tik pred treningom. Opisal nam je, kaj se je dogajalo na francoskem krogu, na katerem mu je uspel izjemni podvig. Med drugim je v eni izmed najtežjih etap nosil virtualno rumeno majico , se na znamenitem Alpe d’Huezu vseskozi držal najboljših in vse pridobljeno obdržal tudi na zadnjem kronometru. Zagotovo Tour, ki se ga bo član francoskega moštva Ag2r-La Mondiale še kako rad spominjal.

Lahko pa tudi rečemo, da se je uresničil pregovor: "V tretje gre rado." Francoskega tritedenskega pekla se je namreč udeležil tretjič in prav tokrat je posegel najvišje. Valjavca zdaj čaka nastop na OI v Pekingu , kar pomeni, da časa za pravi počitek in regeneracijo pravzaprav nima. Več o spominih na Dirko po Franciji, o preizkušnji na OI in tudi o tem, kako bo nadaljeval sezono, pa si lahko preberete v tem intervjuju.

Tadej Valjavec na poti proti vrhu prelaza Col de la Bonnete. © Reuters

 
V prvem delu dirke, vse do etape s ciljem na Hautacamu, ste se vozili odlično, čeprav vam ravninske etape in veter niso pisane na kožo.
Ja, to je res. Dirko sem odpeljal praktično brez napak. To lahko pripišem tudi izkušnjam, saj sem pred tem na Touru nastopil že dvakrat. Izkušnje so zagotovo veliko pripomogle k temu.

Ste vedeli, da ste tako dobro pripravljeni?

Dejstvo je, da sem se že pred nastopom odločil, da bo ta po vsej verjetnosti zadnji Tour de France, na katerem bom nastopil stoodstotno pripravljen. V procesu priprav je vse potekalo tako, kot sem si želel. Težav s poškodbami nisem imel, zato sem vedel, da sem super pripravljen. Nekako sem vedel, da imam dobre možnosti za vrhunski rezultat.

Kje pa vam je bilo na letošnji dirki najtežje?

Vse etape so bile zelo napete, vendar sem zbral moč in pogum, saj priložnosti nikakor nisem hotel izpustiti iz rok. Res sem se potrudil. Z glavo sem bil prisoten pri vsaki etapi, tako da sem bil pripravljen na vse ovire in pasti, s katerimi se na tako dolgi dirki vsak kolesar sreča.

 
 

Sprijazniti se moram, da so nekateri kolesarji preprosto boljši. Pri tem ne morem narediti nič.

Tadej Valjavec

 
Nekaj časa ste se vozili tudi v tako imenovani virtualni rumeni majici. Kaj vam je takrat rojilo po glavi?
Vedel sem, da mi do cilja v rumeni majici ne bo uspelo priti. Ujel sem pravi beg, čeprav je bila moja poteza precej tvegana. Lahko rečem, da je bilo 50 odstotkov možnosti za uspeh, vendar se mi je izšlo.

Na zadnjem prelazu Cime de la Bonnette vam je tik pred vrhom zmanjkalo moči, tako da najboljšim niste mogli slediti.
V bistvu sem vseskozi gledal samo na to, da sem pridobil čim več časa v boju za skupno uvrstitev. Rezultat v etapi me ni zanimal, saj sem vedel, da je ne morem zmagati. Vse skupaj je izkoristil Dessel, ki mi je moral sicer pomagati, vendar je potem dobil tudi etapo, tako da se je za ekipo izvrstno izšlo.

Tadej Valjavec na drugem mestu. Tik za klubskim kolegom Desselom. © Reuters

 
 

Preberite še ...

Intervju s Tadejem Valjavcem pred Girom
Časovni stroj: Ko mladenič užene kapetana

Vseeno pa ste že kar zgodaj napadli?
Tempo je bil prepočasen in po postaji so mi sporočili, da so v ozadju kolesarji ekipe CSC že začeli z narekovanjem hudega tempa. Vedel sem, da bi nas v nasprotnem primeru ujeli, zato sem začel napadati. Hotel sem, da bi nas ostalo čim manj in da bi tudi drugi kolesarji dobili interes za narekovanje ritma. Sicer pa sem se zavedal, da sem pri koncu z močmi.

Kako ste se soočali s tako visokimi prelazi, kot je prav Cime de la Bonette, ki leži na 2802 metrih nadmorske višine?

Sam nisem imel posebnih težav, saj sem na podobnih višinah – mogoče vseeno kakšen meter nižje – precej treniral. Na to sem bil pripravljen, za kar pa je bilo v času priprav potrebnega veliko odrekanja.

V etapi s ciljem do Alpe d'Hueza ste se držali neverjetno dobro, čeprav ste bili dan prej v pobegu.
Vedel sem, da je bilo prejšnji dan v pobegu na trenutke celo boljše kot v ozadju. Vsaj na zadnji vzpon. Dobro sem se zavedal, da v primerjavi z najboljšimi dan prej nisem izgubil veliko moči.

Tadej Valjavec se je prve Dirke po Franciji udeležil leta 2006. Takrat je bil njegov klubski kolega Damiano Cunego (levo), ki je osvojil belo majico. Italijan tokrat našemu kolesarju ni bil kos. © AFP

 
Kaj pa moštvo? Najprej ste se pritoževali nad vožnjo klubskih kolegov, potem pa vam je Goubert v pravem trenutku priskočil na pomoč.
Na začetku je bilo nekaj problemov predvsem zato, ker v začetku sezone s temi kolesarji nisem nič dirkal, saj smo imeli drugačen program tekmovanj. Oni so se med sabo že poznali, niso pa poznali mojega načina dirkanja. Po prvi napaki na Col du Tourmalet lahko rečem, da smo se dobro ujeli. Na Alpe d'Huez pa je Goubert opravil enkratno delo, za kar sem mu zelo hvaležen. Bil je res izjemen.

Zdaj se odpravljate na OI v Peking. Boste imeli dovolj časa za regeneracijo?

Za zdaj še težko rečem. Videl bom iz dneva v dan. Upam pa, da mi bo uspelo zadržati formo, v kateri sem, in da bom lahko v Pekingu dobro nastopil.

Kako pa se kolesar po vseh teh naporih na najboljši možni način spočije?

Brez kolesa nikakor ne gre. Spočiti se je treba predvsem psihično, saj je psihični stres na tritedenskih dirkah najhujši. Prav zato se bom reprezentanci, ki na Kitajsko potuje v četrtek, pridružil nekaj dni kasneje.

 
 

Spočiti se je treba predvsem psihično, saj je psihični stres na tritedenskih dirkah najhujši.

Tadej Valjavec

 
Za vami je naporna sezona. Razmišljate vseeno tudi o SP, ki bo konec septembra v Italiji?
Ne. Zdaj odpeljem še dirko v Pekingu, potem pa si bom privoščil nekaj dopusta.

Si v naslednjih letih želite še višje?
Na Tour de France tako dobro pripravljen verjetno ne bom več odšel. Mislim, da sem z desetim mestom dosegel svoj maksimum. Sprijazniti se moram, da so nekateri kolesarji preprosto boljši. Pri tem ne morem narediti nič. Vseeno sem dokazal, da spadam med deset najboljših kolesarjev v svetovnem merilu, kar mi veliko pomeni. Mogoče se bom v naslednjih sezonah osredotočil na nekoliko krajše, lažje dirke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.