Šport
16 ogledov

Valjavec: "Vračam se na ProTour"

Tadej Valjavec je prepričan, da je dokazal svojo nedolžnost. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Slovenski specialist za etapne dirke Tadej Valjavec nestrpno čaka 21. april, ko bo arbitražno razsodišče v Lozani odločalo o njegovi nadaljni usodi. Upa, da bo še kdaj okusil slast nastopanja na ProTouru.

Arbitražno športno razsodišče (CAS) s sedežem v Lozani je po več prestavitvah odločilo, da usodo Tadeja Valjavca sporoči v četrtek, 21. aprila. Kranjčan ta čas formo vzdržuje z nastopanjem za turško moštvo Manisaspor.

CAS čaka še ena pomembna odločitev – o dopinškem primeru španskega kolesarja Alberta Contadorja. Ta naj bi padla do konca junija. Pravni zastopnik španske kolesarske zveze Luis Sanz je prepričan, da bo razsodišče Contadorja opralo vsake krivde:
"Sem precej optimističen. Odločitev španske zveze sloni v celoti na pravu in dejstvih, zato sem prepričan, da bo Cas zanesljivo prišel do enakega zaključka, do katerega smo se dokopali tudi mi. V Španiji celo veljajo strožja protidopinška pravila kot drugod. Zato bo razsodba na neki način pomenila pregled dela v Španiji na tem področju. Po mednarodnih kuloarjih se govori, da so na odločitev španske zveze vplivali politika in mediji, kar se v resnici nikoli ni zgodilo."

Kaj pričakujete od naslednjega četrtka, ki odloča o vaši prihodnosti?
Vse skupaj je zelo neprijetno. Odločitev bo 21., pomembna dirka po Turčiji pa se začne 24. aprila. Torej lahko sami sklepate, da moj nastop še ni potrjen.

Se torej odločitve bojite?
Ne, komaj čakam na ta dan. Pričakujem zmago, saj sem vendarle dokazal nedolžnost. Ampak po drugi strani so tu prisotna lobiranja in glede na razna ozadja, ki jih slišim, obstaja za to žal malo možnosti. Imam zdravniško potrdilo, da sem bil bolan, imam slike, temu je težko nasprotovati. Tega denimo obtoženi Franco Pellizotti ni imel. Če ne bi verjel v pozitiven razplet, ne bi izgubljal časa s treniranjem.

Kako pa potem naprej?
Po koncu dirke po Turčiji bom prost in si bom čim prej poskušal najti ekipo ProToura.

Kaj bo vaš naslednji vrhunec?
Z ekipo se pripravljam za dirko po Turčiji, ki je na dokaj visoki ravni. To je najpomembnejša preizkušnja moštva v tej sezoni.

Pa ste v ekipi glavni dirkač?
Da. Iskali so izkušenega tekmovalca, ker so notri sami mladi kolesarji. Večinoma gre za fante, stare okoli 23 let. Dirka po Turčiji je močna preizkušnja, ki traja osem dni. Sodeluje celo devet ekip ProToura. Po tolikšni odsotnosti ne pričakujem preveč. Za mano je eno leto 'kvačkanja', ko sem dvakrat nameraval odnehati s profesionalnim tekmovanjem.

Minianketa: Bo Tadej Valjavec oproščen obtožb?

Primož Čerin, 48, 
upokojeni kolesar: "Tadej je za moje pojme nedolžen. Veliko bolj zaupam kolesarjem kot pa raznim farmacevtom ali znanstvenikom. Preparate dajejo v prodajo, potem pa služijo še s tem, da nekoga obtožijo."

Martin Hvastija, 41, 
upokojeni kolesar: "Upam, da bo dokazal svoj prav. Sprašujem se, zakaj vse skupaj traja tako dolgo. Očitno so se pristojni ljudje v zadevo močno poglobili. Menim, da ima Tadej dovolj močne argumente."

Andrej Hauptman, 35, 
upokojeni kolesar: "Prepričan sem v pozitiven razplet, čeprav po navadi pride do lobiranja. Verjetno še Tadej sam ne ve, kaj se kuha, in v takem okolju je težko trenirati. Kolesarstvo bi ob njegovi upokojitvi izgubilo najboljšega tekmovalca za etapne dirke."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.