Šport
17 ogledov

Valjavec za UCI še ni čist

Žurnal24 main
Čeprav je Nacionalna protidopinška komisija pred časom odločila, da slovenski kolesar Tadej Valjavec ni kršil predpisov proti dopingu, to ni prepričalo Mednarodne kolesarske zveze.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) bo primer slovenskega kolesarja Tadeja Valjavca poslala na mednarodno športno arbitražno razsodišče v Lozani. Nacionalna protidopinška komisija je pred časom odločila, da Valjavec ni kršil predpisov proti dopingu in ga ni suspendirala, UCI pa bo to odločitev na CAS skušala izpodbijati.

Pri UCI so maja letos pozvali pristojne slovenske oblasti, naj raziščejo Valjavčev primer zaradi sumljive krvne slike. Ugotovitev mednarodne zveze UCI o domnevni kršitvi predpisov proti dopingu je izhajala iz soglasne izjave senata neodvisnih strokovnjakov te zveze, da hematološki profil, ki vsebuje krvne vzorce športnika iz let 2008 in 2009, prepričljivo dokazuje, da ni nobene druge znane razumne razlage za športnikovo krvno sliko, kot te, da gre za uporabo prepovedanega postopka povečevanja prenosa kisika.

A UCI v postopku ni prepričljivo izkazala, da je Valjavec dejansko uporabil prepovedani postopek. Valjavcu, ki je ves čas zanikal krivdo, je v svojem zagovoru z vrsto pravnih, sistemskih in administrativnih argumentov uspelo izkazati zadosten dvom o očitani kršitvi pravil proti dopingu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.