Šport
28 ogledov

Van Almsick: "Proti dopingu ne storijo ničesar!"

Julija Efimova, Ruta Meilutyte EPA
Nekdanja svetovna prvakinja in olimpijska podprvakinja Franziska van Almsick je zgrožena nad Mednarodno plavalno zvezo, saj naj bi bila ta popolnoma neuspešna pri boju proti dopingu.

Nekdanja nemška plavalka Franziska van Almsick, ki je osvojila deset olimpijskih medalj in dva naslova svetovne prvakinje, se nikakor ne strinja s politiko Mednarodne plavalne zveze (FINA) glede dopinga: "Ne storijo ničesar. Ni skupnih pravil."

Na svetovnem prvenstvu v Kazanu je Julija Efimova osvojila zlato medaljo v tekmi na sto metrov prsno. Rusinja je bila do 28. februarja še izključena z vseh tekmovanj, ker so jo maja 2014 zalotili pri uporabi prepovedanega steroida. Efimovi so odvzeli vsa odličja, ki jih je osvojila na svetovnem prvenstvo v kratkih bazenih leta 2013, a so jo s tekmovanj izključili le za šestnajst mesecev. Običajno športnike s tekmovanj izključijo najmanj za dve leti.

"Ne spoštujem je več. Zame ona ni zmagala," je po tekmi na sto metrov prsno novinarjem povedala olimpijska prvakinja Ruta Meilutyte, ki se je uvrstila na drugo mesto. Van Almsickova razume mlado Litovko: "Pogumna je, da je spregovorila o dopingu in izrazila svoje mnenje. Vsi bi morali to storiti." Van Almsickova dodaja, da bi morala FINA uvesti več dopinških testov in daljše izključitve ter denarne kazni.

Na svetovnem prvenstvu v Kazanu se je pa medalj razveselila tudi Kitajka Sun Yang, ki so jo spomladi leta 2014 zasačili pri uporabi nedovoljenih sredstev. Yangovo je kitajska zveza izključila s tekmovanj le za tri mesece, potem ko je to zahtevala FINA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.