Šport
54 ogledov

Vandali uničili del proge za Zlato lisico

zlata lisica tina maze 2013 Saša Despot
Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Filip Gartner je danes opravil ogled proge in za izvedbo 51. Zlate lisice uradno prižgal zeleno luč.

Prirediteljem letošnje 51. Zlate lisice pod Pohorjem so poleg vnovičnih vremenskih težav sive lase v noči na četrtek povzročili še vandali, ki so že tako načeto progo dodatno razrili z vožnjo z motornimi sanmi. Čeprav sta progo že varovala dva varnostnika, se je nepridipravom uspelo izmuzniti in povzročiti nekaj škode. Kljub temu je dolgoletni snežni kontrolor Filip Gartner organizatorjem zaenkrat prižgal zeleno luč za izvedbo tekmovanja prihodnji konec tedna.

A organizatorji bodo morali znova zreti v nebo in čakati nizke temperature ter upati, da ne bo novih otoplitev, saj temperature čez dan v štajerski prestolnici in okolici dosegajo tudi 10 stopinj Celzija. Za delovanje snežnih topov morajo namreč temperature biti okrog ničle ali celo kakšno stopinjo v minusu, kar pa je bilo v zadnjih prej izjema kot pravilo, zato zasneževanja ne bo več.

Po tradiciji je današnjo snežno kontrolo v imenu Fisa opravil stari znanec Filip Gartner, ki je bil s stanjem proge deloma zadovoljen, razburila so ga predvsem dejanja vandalov. "Smuka na Pohorju je zelo dobra, tukaj na spodnjem delu je nekaj mojstrov delalo nered, zato zaradi tega nisem bil najboljše volje. Z izjemo razritih predelov, je proga v dobrem stanju, a vandali organizatorjem s svojimi dejanji niso naredili usluge. Moja naloga je ugotoviti kakšno je stanje, kakšno pa bo vreme v prihodnjih dneh, pa ne vemo. Zaenkrat lahko dam zeleno luč," je uvodoma dejal Gartner.

Poudaril je, da bo v prihodnjih dneh veliko odvisno od dela prirediteljev na terenu. "Pozitivno sem presenečen, da je snega na progi dovolj, večinoma je snežna odeja debela 45 centimetrov, na redkih delih 35, sneg je dobre kakovosti. Ocenim lahko, da bo ta sneg ostal, a ga bo treba pametno predelati, da bodo organizatorji vsem zagotovili enake pogoje pri nastopanju," je po ogledu terena dejal Gartner in na sedež Fisa javil pozitivno oceno.

Poostrena varnost

Proga je od srede že zaprta za smučanje, zaradi nočnega izpada vandalov bo še dodatno varovana. "Naša naloga je, da ta sneg, ki ga imamo in je sorazmerno dobre kakovosti, utrdimo in zgladimo, potem pa bomo proti večeru že začeli vbrizgavati v sneg vodo z injekcijsko desko. S tem bomo sneg zgostili in mu dali ustrezno strukturo. Glede na prihodnje vremenske razmere, se bomo prilagajali in progo dodatno pripravljali s soljo ali kako drugače, skušali bomo najti optimalno rešitev," pa je o delih na progi v prihodnjih dneh dejal vodja priprave in tekmovanja Gorazd Bedrač.

Mariborčani so imeli v zadnjih sezonah zaradi pomanjkanja nadmorske višine in milejšega podnebja precej težav z organizacijo tekem, v zadnjih letih so morali tekmo kar štirikrat preseliti drugam oziroma odpovedati, lani je jubilejno 50. tekmo gostila Kranjska Gora.

Proračun ostaja nespremenjen

Generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar je povedal, da proračun tekmovanja ostaja enak kot prejšnja leta, torej tudi letos 1,1 milijona evrov. Znova bo letos zanimiv tudi spremljevalni program, na trgu Leona Štuklja, kjer bo potekal tudi žreb startnih številk, bodo med drugim nastopili Elvis Jackson. Zaradi nedavnih uspehov Tine Maze si organizatorji obetajo velik obisk gledalcev, vstopnice pa je moč kupiti na številnih prodajnih mestih, preko Eventima, na Petrolovih bencinskih servisih, turističnih agencijah.

Komentarjev 2
  • romy 15:19 12.februar 2015.

    Strogo kaznovat-če jih dobijo,najmanj 1000 evrov kazni,pa bomo vidli

  • antitrust 13:58 12.februar 2015.

    Pa toti so ja nori - ka te delajo