Šport
70 ogledov

Vardar postal evropski prvak

Vardar - PSG
1/7
EPA
Vardar iz Skopja je osvojil ligo prvakov, potem ko je na današnji finalni tekmi zaključnega turnirja v nemškem Kölnu premagali francoski Paris St. Germain s 24:23 (11:12).

Makedonska ekipa je pokorila Evropo. Po sobotni polfinalni zmagi nad Barcelono je danes na kolena položila še francosko zvezdniško zasedbo - njen letni proračun kluba znaša kar 17,5 milijona evrov -, mož odločitve pa je bil hrvaški krilni igralec Ivan Čupić, ki je sekundo pred koncem razburljivega dvoboja dosegel zmagoviti gol. Za skopsko ekipo je to prva evropska lovorika.

Finalno tekmo je bolje odprla makedonska zasedba, ki si je po dvanajstih minutah igre priigrala tri gole prednosti (5:2). A francoske zvezdniške ekipe, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor in trener Celja Pivovarne Laško Zvonimir Serdarušić, ni zajela panika. Vratar makedoncev Arpad Šterbik jim je s svojimi posredovanji resda povzročal številne preglavice, a Parižani so v nadaljevanju vendarle uveljavili svojo individualno in telesno moč ter v 28. minuti tekmo postavili v začetno izhodišče (10:10), tik pred odhodom na veliki odmor pa so z golom Hrvata Luke Stepančića povedli z 12:11.

Druga polovica tekme je uvodoma potekala po makedonskih notah. Vardar si je v 44. minuti priigral tri gole prednosti (20:17), nato pa "padel v krizo", kar so izkušeni Parižani izkoristili in v 52. minuti po golu Nemca Uweja Gensheimerja izenačili na 22:22. Makedonci se niso predali, z zadetkoma Rusa Timurja Dibirova in Črnogorca Vuka Borozana so v 56. minuti znova povedli s 23:21, a lepe prednosti niso ohranili do konca rednega dela. Najprej je znižal Nedim Remili, deset sekund pred koncem tekme pa je izenačil "Air France" Daniel Narcisse. Po minuti odmora je Vardar izpeljal bliskovito akcijo, ki jo je z zmagovitim golom zaključil Čupić, sicer nekdanji član velenjskega Gorenja.

V makedonski ekipi je bil strelsko najbolj učinkovit Dibirov s sedmimi, v francoski pa Nikola Karabatić s petimi goli. Slovenski vratar Gorazd Škof je bil v postavi PSG, a ni stopil na igrišče.

Tekma za tretje mesto se je končala z zmagoslavjem Veszprema, ki si je odločilno prednost priigral sredi drugega polčasa. Veszprem je v 47. minuti povedel za pet golov (27:22), lepo zalogo v zadetkih pa zanesljivo zadržal do konca tekme.

Od treh slovenskih rokometašev v majici madžarskega prvaka je Dragan Gajić dosegel dva gola, medtem ko se Blaž Blagotinšek in Gašper Marguč nista vpisala med strelce. V madžarski ekipi je bil najbolj učinkovit Islandec Aron Palmarsson z osmimi goli, pri poražencih je Francoz Timothey N'Guessan dosegel šest zadetkov.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.