Šport
17 ogledov

Varisova dobila dosmrtno prepoved

Kaisa Varis si je pomagala z eritropoetinom. Žurnal24 main
Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je z dosmrtno prepovedjo nastopanja kaznovala finsko tekmovalko Kaiso Varis. V njenih vzorcih so s testoma A in B ugotovili prisotnost eritropoetina.
Kaiso Varis so testirali 6. januarja po tekmi svetovnega pokala v Oberhofu, pet dni pozneje pa je Skandinavka slavila na sprinterski tekmi v Ruhpoldingu, kar je bila njena prva zmaga v biatlonskem svetovnem pokalu. V njenih vzorcih so s testoma A in B ugotovili prisotnost eritropoetina, ker pa se je Varisova pred leti že pregrešila z uporabo dopinga, si je zdaj prislužila dosmrten suspenz. IBU je že konec januarja potrdila, da sta bila pozitivna tako vzorec A kot B, kazen prepovedi nastopanja na vseh tekmovanjih pod okriljem IBU pa je sinoči na izrednem zasedanju na prizorišču svetovnega prvenstva v Östersundu izrekel izvršni odbor krovne biatlonske organizacije.

Finko so februarja 2003 na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Val di Fiemmeju že ujeli pri zlorabi poživil. Takrat je bila še smučarska tekačica, podobno kot tokrat pa si je tudi v prvem primeru pomagala s prepovedanim sredstvom EPO, zaradi česar je prisilno počivala do februarja 2005. Po prestani kazni je smučarski tek zamenjala za biatlon.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.